Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект новый статистика.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать

4. Помилки статистичного спостереження.

Відхилення або різниці між обчисленими показникам і дійсними (щирими) величинами досліджуваних явищ знайшли відбиток у показниках, називаних помилками або похибками.

У залежності від характеру і ступеня впливу на кінцеві результати спостереження, а також виходячи з джерел і причин виникнення неточностей, що припускаються в процесі статистичного спостереження, звичайно виділяють помилки реєстрації і помилки репрезентативності (ставності).

Помилки реєстрації виникають унаслідок неправильного установлення фактів у процесі спостереження або неправильного запису. Вони підрозділяються на випадкові і систематичні. Можуть бути як при суцільному, так і не суцільному спостереженні.

Випадкові помилки - це, як правило, помилки реєстрації, що можуть бути допущені як опитуваними в їхніх відповідях, так і реєстраторами при заповненні бланків.

Систематичні помилки можуть бути навмисними і ненавмисними. Навмисні помилки (свідомі, тенденційні перекручування) утворюються в результаті того, що опитуваний, знаючи дійсне положення справи, свідомо повідомляє неправильні дані. Ненавмисні помилки визиваються різноманітними випадковими причинами (наприклад, недбалістю або неуважністю реєстратора» несправністю вимірювальних приладів і т.п.).

Помилки репрезентативності (ставності) властиві не суцільному спостереженню. Помилки репрезентативності (так само, як і помилки реєстрації) можуть бути випадковими і систематичними.

Випадкові помилки репрезентативності - це відхилення, що виникають при не суцільному спостереженні через те, що сукупність відібраних одиниць спостереження не повно відтворює всю сукупність у цілому.

Систематичні помилки репрезентативності - це відхилення, що виникають унаслідок порушення принципів випадкового відбору одиниць досліджуваної сукупності.

Для виявлення й усунення допущених при реєстрації помилок може застосовуватися рахунковий і логічний контроль зібраного матеріалу.

Рахунковий контроль міститься в перевірці точності арифметичних розрахунків, що застосовувалися при упорядкуванні звітності або заповненні формулярів обстеження.

Логічний контроль містить у перевірці відповідей на питання програми спостереження шляхом їхнього логічного осмислення або шляхом порівняння отриманих даних з іншими джерелами по цьому ж питанню.

ТЕМА 3. СТАТИСТИЧНЕ ЗВЕДЕННЯ. ГРУПУВАННЯ. ТАБЛИЦІ.

  1. Поняття про статистичне зведення.

  2. Методологічні питання статистичних групувань, їхнє значення в економічному дослідженні.

  3. Завдання статистичних групувань, їхні види.

  4. Принципи вибору групувальної ознаки. Утворення груп і інтервалів групування.

  5. Статистичні ряди розподілу.

  6. Статистичні таблиці.. Правила їх побудови

1. ПОНЯТТЯ ПРО СТАТИСТИЧНЕ ЗВЕДЕННЯ.

Статистична зведення - систематизація одиничних фактів, що дозволяє перейти до узагальнюючих показників, стосовним до всієї досліджуваної сукупності і її частин, і здійснювати аналіз і прогнозування досліджуваних явищ і процесів.

Статистичні зведення різняться по ряді ознак: по складності побудови, місцю проведення і засобу розробки матеріалів статистичного спостереження.

По складності побудови зведення може насамперед подавати загальні результати по досліджуваній сукупності в цілому без якийсь попередньої систематизації зібраного матеріалу.

Засіб розробки статистичного зведення може бути централізованим і децентралізованим.

При централізованому зведенні всі дані зосереджуються в однім місці і зводяться по розробленій методиці. При децентралізованому зведенні узагальнення матеріалу здійснюється знизу вщерть по ієрархічній градації керування, зазнаючи на кожному з них відповідної обробці.