Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний екзамен з історії України.doc
Скачиваний:
277
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

5. Дидактичні особливості викладання «історії україни» у 8-9 класах

Знання, які здобувають учні в 5-7 класах, повинні розширювати їхнє логічне мислення, розвивати вміння та навички історичного пізнання. Цей новий етап роботи потрібно реалізувати під час викладання курсів «Історії України» у 8 та 9 класах. За «Програмою для загальноосвітніх навчальних закладів. 5-9 класи. Історія України. Всесвітня історія (2010 р.)» хронологічні межі курсу: 8 клас - від другої половини XVI століття до кінця XVIII століття , 9 клас - охоплюють кінець ХVІІІ ст. - XIX ст.

Розкрити учням великий шлях, пройдений українським народом від гетьманської держави, національно-державницьких ідей другої половини ХІХ ст. до початку української революції 1917 р. – одна із основних проблем, яку має реалізувати вчитель. Кінцевим результатом вивчання курсу у 8 класі має стати формування в учнів глибоких знань з історії Нового часу, системи уявлень про цілісний історичний процес у ХУІ-ХУШ ст.

Курс вітчизняної історії у 9 класі вивчається паралельно і синхронно з курсом всесвітньої історії (нові часи).

Вивчення історії України збігатиметься із загальним контекстом Всесвітньої історії. В обох курсах спільним буде розгляд таких історичних понять: індустріальне суспільство, соціальна структура суспільства, соціальна революція, технічний прогрес, гуманізм, національно-культурне відродження.

Зростають вимоги до загальних умінь і навичок учнів. Школярі повинні навчитися аналізувати й узагальнювати історичний матеріал, визначати суть, причини, значення історичних подій, вміти самостійно працювати із різноманітними джерелами інформації, готувати доповіді та виступати перед однокласниками.

6. Дидактичні особливості викладання «історії україни» у 10-11 класах

За «Програмою для загальноосвітніх навчальних закладів. 10-11 класи. Історія України. Всесвітня історія (2010 р.)» хронологічні межі курсу: 1900 – 1921 роки – 10 клас , 1939 – кінець 90-х років – 11 клас.

Плануючи роботу з учнями 10-11 класів, учитель орієнтується на розвиток логічного мислення старшокласників, їхнє вміння і навички щодо самостійної роботи. Уроки – шкільні лекції, семінари, конференції, диспути, практикуми, міжпредметні уроки – мають посісти у навчальному процесі пріоритетне місце. Бажаним є підготовка учнями усних та письмових доповідей, повідомлень, рефератів, їх взаєморецензування та взаємоперевірка.

Досягнення учнями навчальних результатів можливе тільки за умов застосування вчителем особистісно-орієнтованого підходу до навчально-виховного процесу, поєднання активних та інтерактивних форм, методів і технологій організації пізнавальної діяльності старшокласників на уроках як вітчизняної, так і всесвітньої історії.

Під час вивчення курсу «Історія України» важливо сформувати у старшокласників поняття про національні, міжнаціональні та загальнолюдські цінності. У зв’язку з цим потрібно з᾿ясувати такі історичні поняття: крах тоталітаризму і перемога демократії, тенденція посилення європейської інтеграції, еволюційне просування демократичних країн до соціально-орієнтованого громадянського суспільства.

У поєднанні з історичним поняттям «державність України» все це дає можливість сформувати у старшокласників цивілізаційний погляд на історію і суспільство.