Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний екзамен з історії України.doc
Скачиваний:
277
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

14. Формування навчальної, розвивальної та виховної мети на уроці історії україни

Навчальна мета визначається на основі змісту програми (ліва частина програми). В ній спроектовані дидактичні завдання уроку. Наприклад в програмі для 5 класу передбачені для уроку такі обсяги навчального матеріалу: «Виникнення українського козацтва та Запорозької Січі. Побут, звичаї козацького товариства в літературі. Запорозька Січ - козацька республіка. Козацькі клейноди як пам’ятки історії». Для роботи з цим змістом навчальну мету доцільно сформулювати так: «З’ясувати причини появи козацтва та Запорозької Січі; ознайомити учнів із козацтвом, звичаями козацького товариства; сформувати загальне уявлення про Запорозьку Січ як козацьку республіку».

Розвивальна мета уроку визначається за допомогою державних вимог до рівня загальноосвітньої підготовки учнів (права частина програми). В кожній темі передбачено розвивальний блок завдань. У розвивальній меті фіксуються ті завдання, що пов’язані з формуванням умінь та навичок. Наприклад, «знаходити на карті територію Кримського ханства, Кафу, Хотин; складати хронологічні задачі; давати відповідь на запитання» (5 кл.); «аналізувати історичні джерела; складати план і тези повідомлень; порівнювати…; аналізувати усні відповіді однокласників» (10 кл.).

У виховній меті передбачається виокремлення виховного потенціалу – те, що виховує, впливає на емоційний стан, розвиває морально-етичні засади. Наприклад, «розвивати інтерес до історії власного народу; вчити пам’ятати і поважати минуле, усвідомлювати, що без знання і розуміння минулого немає майбутнього; формувати історичну пам’ять». До окремих сучасних підручників автори ввели рубрики «На цьому уроці ви навчитесь». В цих рубриках прослідковуються навчальні та розвивальні завдання уроку (Власов В.С. Історія України: Підруч. для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл. - К.: Генеза, 2007. – С.13.). Перелік завдань в таких рубриках також допоможе вчителю конкретизувати навчальну та розвивальну мету уроку.

15. Вимоги до учнівського зошита з історії україни

Ведення конспекту учнями є важливою складовою частиною уроку.

В зошитах з історії України виконуються такі завдання:

  • Понятійно-фактичні (дати визначення понять, доповнити текст, розв’язати кросворд, головоломку, скласти завдання до кросворду, назвати подію за певною ознакою, визначити однотипні події, виявити суттєві ознаки тощо)

  • Структурно-логічні (визначити складові частини, причини, наслідки подій, оцінити значення, порівняння однотипних явищ, визначити логіку послідовності, згрупувати факти, скласти схему тощо).

    • Альтернативні (побудовані на існуванні різних точок зору на одну подію і доведення власної позиції щодо названої події).

    • Дослідницькі (лабораторно-практичні заняття).

    • Критичні (знайти і виправити помилки у судженнях).

    • Описові (написання оповідань, продовження опису, створення опису за поданими опорами).

    • Хронологічні (скласти хронологічну таблицю, співставити події світової і вітчизняної історії, позначити подію на стрічці часу тощо).

    • Картографічні (виділити територіальну одиницю країни, відображення воєнних дій)

    • Образотворчі (відобразити в малюнку чи письмовому описі тих чи інших особливостей життя народу, певних історичних подій).

    • Робота з зошитом здійснюється на різних етапах уроку: під час викладу нового матеріалу, при закріпленні матеріалу, його повторенні на наступному уроці.