Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний екзамен з історії України.doc
Скачиваний:
277
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

18. Охарактеризувати урок вивчення нового матеріалу, формування умінь та навичок та урок перевірки знань, вмінь та навичок

Питання вибору типу і відповідно структури уроку потребує ретельного обмірковування і врахування таких умов: змісту навчального матеріалу, віку учнів, місця конкретного уроку в системі уроків з певної теми, дидактичних можливостей і навчальних технологій. Тобто спочатку вчитель визначає, що планує зробити, а потім як і якими засобами.

Урок вивчення нового матеріалу, формування умінь та навичок характеризується дидактичною метою, втіленою в завданнях: вивчити…; з’ясувати значення, причини…; навчити користуватися, аналізувати, зіставляти, робити висновки, порівнювати, складати план, укладати таблицю…; ознайомити з…; повідомити, розповісти про…; дослідити…; простежити…; проаналізувати… тощо. Даний тип уроку не передбачає перевірки домашнього завдання вчителем, головне його завдання - ознайомити учнів із новим матеріалом і розвинути на його основі певні вміння і навички, організувати виховання. Тип відповідає тим урокам, які розпочинають новий розділ курсу, чи тим, об'єм і важливість матеріалу яких вимагає більшого об'єму часу.

Урок перевірки знань, вмінь та навичок – характерною є мета, втілена в завданнях: перевірити як учні засвоїли, запам’ятали, зрозуміли…; з’ясувати як учні вміють використовувати знання, складати план, таблицю, добирати заголовки за текстом, користуватися картою, контурною картою, історичними джерелами, термінологією, фактичним матеріалом, хронологією, підручником, наочністю тощо.

Перевірка на уроках історії України може здійснюватися різними способами. Це може бути усне (індивідуальне, фронтальне) опитування; виконання письмових завдань в зошиті (письмові відповіді на запитання, тестові завдання, укладання хронологічних таблиць, планів, опис події, коротка характеристика історичних діячів, з’ясування причин, наслідків, тлумачення понять, термінів, тощо); виконання завдань на контурній карті.

19. Охарактеризувати урок узагальнення та систематизації знань, вмінь і навичок та комбінований урок

Урок узагальнення та систематизації знань, вмінь і навичок. У багатьох класифікаціях цей урок подається як повторювально-узагальнюючий. Перш ніж здійснювати узагальнення і систематизацію, потрібно повторити вивчене. На цьому уроці вчать аналізувати навчальний матеріал, порівнювати, робити висновки, систематизувати однорідні події, явища, факти тощо.

Урок визначається метою, втіленою в завданнях: навчити учнів узагальнювати матеріал, факти, події, вивчене; зрозуміти суть…; простежити за змінами, шляхом аналізу події…; систематизувати знання за темою, розділом, курсом, виділивши…, звернувши увагу на…, використовуючи…, застосовуючи…; розвивати вміння порівнювати, аналізувати, систематизувати, узагальнювати, виділяти, зіставляти, пояснювати…тощо.

Комбінований урок. За своєю структурою він є складним, оскільки на такому уроці можна вивчати новий матеріал, формувати вміння та навички, перевіряти знання, вміння та навички, проводити систематизацію і узагальнення.

Для комбінованого уроку характерна комплексна мета, характерна для окремих типів уроків: перевірити… і вивчити…; розкрити особливості… та систематизувати…; з’ясувати і узагальнити…; перевірити.. тощо. Характерною особливістю такого уроку є те, що його структурні елементи можуть поєднуватися і взаємодіяти. Так, узагальнення і систематизація знань, вмінь та навичок може здійснюватися в процесі перевірки. Вивчення нового матеріалу варто поєднувати із узагальненням та систематизацією, а перевіряючи знання, вміння і навички, можна їх коригувати та вдосконалювати за допомогою тренувальних завдань, вправ. В типологічному ряду до комбінованого уроку звертаються найчастіше, оскільки за рахунок комбінації різних завдань він є найбільш динамічним і універсальним.