Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний екзамен з історії України.doc
Скачиваний:
277
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
2.53 Mб
Скачать

16. Охарактеризувати обов’язкові компоненти аналізу проведеного уроку

Будь-який проведений урок підлягає аналізу за умови присутності сторонніх осіб(директора, заступника директора, методиста, вчителів та ін.).

Під аналізом уроку варто розуміти характеристику і оцінку навчального заняття в цілому або ж його окремих частин. Аналіз уроку може бути повним (детальна характеристика всіх структурних компонентів, діяльності вчителя та учнів) і частковим (аналіз використаних методів і засобів навчання; рівень активізації учнів на уроці; організація самостійної роботи на уроці тощо). В педагогічній літературі пропонуються різні схеми аналізу уроку. У будь-якій схемі аналізу уроку повинні бути обов’язкові компоненти, що підлягають обговоренню, оцінці. До обов’язкових можна віднести такі компоненти:

1. Характеристика структурних елементів уроку: визначення теми, мети, завдань, типу, форми, обладнання, етапів уроку.

2. Зміст та методика основних етапів уроку: організація повторення, особливості вивчення нового матеріалу, організація узагальнення, систематизації знань, умінь та навичок, контролю тощо.

3. Характеристика методів та засобів навчання: доцільність методів та засобів навчання; використання активних методів навчання; поєднання фронтальної, індивідуальної, групової форм роботи; організація самостійної роботи; методика контролю та обліку знань.

4. Характеристика діяльності вчителя: рівень педагогічних вимог до роботи учнів; мова вчителя; володіння словом як основним засобом спілкування з учнівським колективом; стиль поведінки; дотримання педагогічного такту.

5. Характеристика діяльності учнів: рівень працездатності; активність мислення; вміння організувати свою діяльність на уроці; розуміння поставлених завдань; дотримання вимог учителя тощо.

6. Характеристика загальних результатів уроку: реалізація мети і завдань уроку; дотримання плану-конспекту уроку; якість роботи класу та вчителя. Найкращою схемою аналізу проведеного уроку може бути сам план-конспект уроку. Аналізуючи всі структурні елементи плану-конспекту, можна з’ясувати, наскільки вони відповідають вимогам, були доцільними, продуманими.

17. Розкрити схему самоаналізу проведеного уроку

Будь-який проведений урок підлягає самоаналізу. Самоаналіз уроку – характеристика уроку, дана вчителем, який його провів. Вона може здійснюватися на основі схеми аналізу уроку або у формі відповідей на запитання щодо поетапного виконання групи завдань: з підготовки уроку та вже проведеного уроку. Наприклад:

  1. Чи відповідав урок програмі?

  2. Чи правильно визначені мета і завдання уроку? Наскільки реалізовані мета та завдання уроку?

  3. Чи правильно розподілений навчальний час за основними етапами уроку? Наскільки ефективним виявився розподіл навчального часу?

  4. Наскільки доцільними були методи і засоби навчання? Як вони сприяли реалізації мети та завдань уроку?

  5. Які методи і засоби навчання були найбільш ефективними і результативними?

  6. Які форми навчання (фронтальні, групові, індивідуальні) домінували на уроці? Чи вдалі їх вибір і поєднання?

  7. Чи об’єктивно, з дотриманням вимог, критеріїв оцінено діяльність учнів?

  8. Чи правильно проведено на уроці інструктаж, визначено обсяг і складність домашнього завдання?

  9. Чи було дотримано норм педагогічної етики, такту? Як було організоване спілкування з учнями, чи стимулювався успіх?

  10. Що на уроці було найбільш вдалим, ефективним, а що не вдалося? Чому?

  11. Чи сприяв урок розвитку учня? Як саме?