Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Введення у соціальну роботу.pdf
Скачиваний:
571
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Глава 9

СОЦІАЛЬНА РОБОТА ЗІ СПЕЦІАЛЬНИМИ ГРУПАМИ КЛІЄНТІВ

Навчальні цілі:

визначити зміст поняття "спеціальні групи клієнтів";

сприяти глибшому розумінню природи залежності від алкоголю та наркотиків;

ознайомити з причинами зловживання психоактивними речовинами, змалювати цілі, задля яких відбувається таке зловживання;

розкрити суть профілактичних програм та розказати про моделі профілактики вживання психоактивних речовин;

поінформувати про розвиток та розповсюдження ВІЛ/СНІДу;

розказати про соціальні проблеми ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД людей;

показати важливість соціальної роботи з особами, засудженими до позбавлення волі;

розкрити зміст соціальної роботи з засудженими при підготовці їх до звільнення, а згодом — адаптації до умов життя в суспільстві.

Уцій главі у стислій формі розкриті особливості різних груп клієнтів з урахуванням їхніх вікових особливостей і процесу розвитку соціально дезадаптованоі і кримінальної поведінки. Обговорюються знання та навички, необхідні соціальному працівникові для роботи з людьми, що мають особливі потреби. Розглянуто специфіку соціальної роботи з людьми, котрі мають залежність від психоактивних речовин, засудженими та звільненими з місць позбавлення волі, а також тими, хто живе з ВІЛ/СНІД.

204

Соціальна робота зі спеціальними групами клієнтів 2 0 5

Поняття спеціальних груп клієнтів

Спеціальні групи клієнтів соціальної служби — це особи, які потребують сторонньої спеціальної кваліфікованої допомоги і користуються можливими послугами відповідних закладів; при цьому обов'язковим є наявність згоди або контракту щодо надання послуг.

До спеціальних груп клієнтів прийнято відносити:

-хворих на алкоголізм та наркоманію, СНІД;

-осіб з девіантною, соціально дезадаптованою і кримінальною поведінкою;

-неповнолітніх правопорушників, засуджених, а також тих, хто повернувся з місць позбавлення волі.

Це люди, котрі через різні суб'єктивні та об'єктивні причини мають складні соціальні проблеми і потрапили у важку життєву ситуацію.

Знання та навички, необхідні соціальному працівнику

Соціальний працівник повинен знати:

-законодавчі акти щодо соціальної роботи зі спеціальними групами клієнтів;

-психологічні та соціально-педагогічні особливості цих груп клієнтів;

-причини девіантної та кримінальної поведінки деяких клієнтів спеціальних груп;

-особливості "груп ризику", спосіб їхнього життя, характерні ознаки;

-методи та форми профілактично-корекційної, лікувально-оздоровчої та реабілітаційної роботи зі спеціальними групами клієнтів;

-особливості дії психоактивних речовин на дітей, підлітків, молодь;

-методи та форми позбавлення від алкогольної та наркотичної залеж-

ності;

-порядок оформлення документації соціальної служби в роботі зі спеціальними групами клієнтів.

Соціальний працівник повинен уміти:

-користуватися набутими теоретичними знаннями та застосовувати їх

упрактичній роботі;

-користуватися окремими психодіагностичними та соціально-педа- гогічними методами вивчення особистості клієнтів спеціальних груп;

-спонукати людину до позитивних змін в її житті;

2 0 6 Введення у соціальну роботу. Глава 9

-встановлювати доцільні стосунки з клієнтами, враховуючи їхні вікові та індивідуальні особливості;

-виявляти і оцінювати актуальні проблеми людей, що належать до спеціальних груп клієнтів, і допомагати у їх розв'язанні;

-проводити консультації;

-здійснювати лікувально-профілактичні заходи з клієнтами з метою позбавлення їх від алкогольної і наркотичної залежності;

-проводити корекційну роботу з особами, які мають психічні порушення та відхилення у поведінці;

-організовувати соціально-педагогічні заходи зі спеціальними групами клієнтів;

-проводити різні форми індивідуальної роботи;

-оцінювати результати власної діяльності і робити прогноз на майбутнє.

Отже, ефективна робота соціального працівника потребує глибоких соціально-педагогічних та психологічних знань.

Алкоголізм і наркоманія та їх вплив на здоров'я людини

Термін "алкоголізм" має два основних значення:

-хвороба індивіда;

-соціальна патологія (негативні наслідки вживання алкоголю, "зловживання") для самого індивіда, його соціального оточення або суспільства в цілому.

Причини алкоголізму різні. Серед них — розваги, вплив оточення, дотримання питних традицій, подружні і сімейні негаразди, неприємності на роботі, цікавість, прагнення відчути новизну в підлітковому віці тощо.

Алкоголізм — біопсихосоціальне захворювання, залежність людини від алкоголю, що супроводжується соціальною та моральною деградацією особистості. Алкоголік це людина, для якої алкоголь стає таким же невід'ємним компонентом життєдіяльності, як вода та їжа.

Алкогольна залежність формується поступово і визначається складними змінами, що відбуваються в організмі людини. Алкоголь швидко "засмоктує" людину. Заволодіння ним організму має чітко виражені фази.

А. Початкова фаза. Сп'яніння з провалами в пам'яті, "затемнення". Людина постійно думає про спиртне, їй здається, що випила недостатньо. Вона п'є "наперед", і в неї розвивається потяг до алкоголю. Однак вона ще зберігає усвідомлення своєї провини, уникає розмови про свій потяг до спиртного.

Наркоманія за визначенням комісії експертів ВООЗ — це "психічний, а іноді також фізичний стан, що виникає як наслідок взаємодії між живим організмом і наркотичними засобами. Його характеризують особливості поведінки та інші реакції, які завжди включають потребу в постійному або періодичному поновленні прийому цього наркотичного засобу з метою відчути його психічний вплив або ж уникнути дискомфорту, пов'язаного з його відсутністю".

Соціальна робота зі спеціальними групами клієнтів 2 0 /

Б. Критична фаза. Втрата контролю над собою після першого ж ковтка горілки. Прагнення знайти виправдання своєму пияцтву, опір усім спробам запобігти бажанню випити. У людини розвивається зарозумілість, агресивність. Вона звинувачує оточуючих у своїх невдачах. У неї починаються запої, її друзями стають випадкові любителі випити. Вона змушена лишити постійну роботу, втрачає інтерес до всього, що не стосується вина й горілки.

В. Хронічна фаза. Стійкість до вживання спиртного раптово знижується, навіть малі дози спиртного викликають той же ефект, що й великі порції у минулому. Щоденне похмілля. Відбувається деградація особистості. Людина п'є технічні рідини, одеколон тощо. В неї розвиваються безпідставні страхи, біла гарячка, інші психози.

Науковці виділяють три різновиди проблем, що пов'язані з уживанням алкоголю.

Проблеми людей, які вживають алкоголь надмірно і постійно: функціональні розлади, втрата самоконтролю, агресивність, нещасні випадки.

Проблеми сім'ї: конфлікти через невиконання подружніх, батьківських і господарських обов'язків, матеріальні труднощі, юнацький алкоголізм і правопорушення.

Проблеми суспільства: включають порушення громадського порядку, нещасні випадки, зниження продуктивності праці, прогули, економічні збитки, спричинені витратами на лікування, допомогу з непрацездатності тощо.

Перші відомості про використання наркотичних засобів у медицині відносять до VII ст. до н.е. Наркотики набули широкого розповсюдження з середини XIX ст. й перетворилися у серйозну соціальну проблему на межі XIX — XX ст. Фахівці відзначають, що наркоманія як соціальне явище має загальні риси розвитку, прояв та перебіг хвороби. Зокрема, відзначають три основні ознаки: психічна та фізична залежність, толерантність (звикання до наркотичних препаратів).

Виділяють три стадії захворювання:

- на першій стадії відзначають синдром психічної залежності, який з неусвідомленого переходить у свідомий потяг до наркотику. Поступово думки про

наркотики починають домінувати, а стан наркотичного сп'яніння стає найціннішим. Стійкість до наркотику збільшується у десятки разів. Тривалість першої стадії в середньому від півроку до кількох років;

- на другій стадії до психічної залежності приєднується ще й фізична. У разі відсутності в організмі наркотику виникає абстинентний синдром (синд-