Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Введення у соціальну роботу.pdf
Скачиваний:
571
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.58 Mб
Скачать

2 7 4 Введення у соціальну роботу. Глава 12

Підсумки

Бачення перспектив розвитку соціальної роботи виходить із потреб нинішнього етапу її становлення. Є аспекти суто професійні — навчання, етика та принципи роботи, а є — соціально-політичні, що зачіпають життя широкого загалу людей і соціально вразливих груп зокрема.

Однією з головних причин "пробуксовки" так званих економічних реформ в Україні та інших республіках колишнього Радянського Союзу, на думку багатьох незалежних аналітиків, є недооцінка урядами важливості розвитку соціальної сфери і одного із головних її інструментів — професійної соціальної роботи. Вона є засобом реалізації соціальної політики держави, який орієнтований не тільки на поліпшення матеріального добробуту нужденних, але й на розширення їхньої соціальної взаємодії, на пристосування до життєвих реалій, сприяння активній ролі у суспільстві.

Соціальна робота є важливим чинником внутрішньої стабільності у державі, підтримки громадянського суспільства, бо соціальні працівники є посередниками між індивідом та державою, прагнучи до узгодженості різних інтересів. І завжди буде вкрай потрібною дієва і кваліфікована допомога з боку держави, громадських інституцій таким категоріям населення, як бідні, безробітні, безпритульні, мігранти, біженці, постраждалі від катастроф, особи, схильні до правопорушень, а також інваліди, люди похилого віку, діти-сироти.

Водночас новий фах — соціальна робота — дозволяє самореалізуватися тим, хто вміє співчувати, розуміти проблеми інших людей, тим, хто прагне допомогти іншому жити гідно, незважаючи на фізичні обмеження, душевний злам чи життєву кризу.

Отже, розвиток соціальної роботи має відбуватися на різних напрямках: шляхом підтримки матеріально-побутових умов (житло, охорона здоров'я, соціальне-забезпечення); шляхом організації мережі професійних державних і недержавних установ з надання допомоги соціально вразливим групам населення; шляхом надання інформації, підтримки добровільних організацій соціального захисту та навчання навичок самодопомоги.

Вчені прогнозують розвиток соціальної роботи у XXI сторіччі як технології сприяння формуванню, здійсненню й реабілітації життєвих сил людини [4].

Рекомендована література

1.Менеджмент социальной работы: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений // Под ред. Е.И.Комарова и А.И.Войтенко. — М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 1999. — 288с.

2.Мигович І. Соціальна робота: Вступ до спеціальності. — Ужгород: Ужгородський державний університет, 1997.

Перспективи розвитку соціальної роботи в Україні 2

3.Лоренц У. Социальная работа в изменяющейся Европе. — Амстердам; Київ, 1997. — 199 с.

4.Павленок П. Введение в профессию "Социальная работа": Курс лекций. — М.: ИНФРА, 1998. —174 с.

5.Практика социальной работы // Под ред. Кристофера Ханвея и Терри Филпота. — Амстердам; Київ, 1996. — 240 с.

6.Практична соціальна робота // За ред. Пам Картер, Тоні Джеффса та Марка К.Сміта. — Амстердам; Київ, 1996. — 184 с.

7.Соціальна робота в Україні: перші кроки // За редакцією В.Полтавця. — К.: Видавничий дім "KM Academia", 2000. — 236 с.

8.Что такое социальная работа. — Амстердам; Київ, 1996. — 30 с.

9.Яцемирская Р., Беленькая И. Социальная геронтология: Учеб. пособие для студ. высш. учеб. заведений. — М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 1999. — 224 с.