Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
699
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Державний вищий навчальний заклад

«Донбаський державний педагогічний університет»

Дидактичне забезпечення

самостійної роботи студентів

із навчальної дисципліни

ВСТУП ДО СПЕЦІАЛЬНОСТІ

напрям підготовки 6.010102 «Початкова освіта»)

факультет підготовки вчителів початкових класів

Розроблені:

канд. пед. наук, доц.

Вікторенко І.Л.

Вступ

У доповіді «Філософія освіти XXI століття» на ювілейній сесії АПН президент АПН України В.Г. Кремень підкреслив: «Суспільство XXI століття цілком слушно називають «сус­пільством знань». Самі знання постійно примножуються, і людина, при­родно, витрачає все більше часу на набуття знань. Проявляється це, наприклад, у тому, що вища освіта перестає виконувати лише традиційну функцію підготовки фахівців для, як ми раніше говорили, народного господарства. Здобуття вищої освіти стає все більш обов’язковим етапом у розвитку особистості».

Безумовно, така постановка питання, з якою неможливо не погодитись, буде вимагати постійних активних зусиль в ґрунтовному науковому аналізі стану вищої освіти, вивченні наявного вітчизняного і зарубіжного досвіду, розробці і запровадженні сучасних новітніх методик і методів навчання.

Підготовка педагогічних і науково-педагогічних кадрів – важлива умова модернізації освіти. Враховуючи те, що в нашій держані педагогічна професія є масовою, необхідно формувати професійне ставлення сту­дентів до обраного фаху, психологічно готувати їх до майбутньої педаго­гічної діяльності, плекати професіоналів своєї справи. Частково ці зав­дання вирішуються в ході опанування курсу «Вступ до спеціальності».

Мета курсу полягає в орієнтуванні студентів щодо змісту педагогічної діяльності, її сутності та ролі в сучасному суспільстві, основних шляхів і методів набуття педагогічного досвіду.

Основними завданнями курсу «Вступ до спеціальності» є такі: допо­могти студентам адаптуватися до навчально-виховного процесу у ви­щих закладах освіти, засвоїти зміст педагогічної діяльності, її суспільне значення, а також сприяти здобуттю знань, виробленню вмінь і навичок для успішної самореалізації у майбутній професійній діяльності.

Одним з найважливіших таких напрямків є самостійна навчальна робота студентів. Важливість цієї проблеми для наукового вивчення полягає, насамперед, в зміні функцій вищої освіти у вихованні особистості, а також в недостатності вивчення її педагогічною наукою, відсут­ності більш-менш чіткої теоретичної визначеності понять і закономірно­стей цього важливого дидактичного явища, особливо коли умовою Європейської вищої освіти є обов'язкове, понад 50%, виділення часу на самостійну роботу.

Підготовка студентів до здійснення виробничих функцій та основних завдань діяльності починається з перших днів навчання у вузі. Курс «Вступ до спеціальності» покликаний ознайомити студентів з ос­новними вимогами до організації і здійснення їх власної діяльності протягом усіх років навчання у відповідності із завданнями освітньо-кваліфікаційної характеристики майбутнього фахівця. Значна увага приділяється місцю і ролі особистості вчителя у сучасній педагогічній діяльності, вимогам суспільства щодо її розвитку і вдосконалення, умінню здійснювати діагностику своїх педагогічних здібностей, аналізу влас­ної діяльності. Вивчення курсу «Вступ до спеціальності» готує студентів до вивчення навчальних дисциплін за планом спеціальності і сприяє загальній адаптації студентів до навчання у вузі. Студенти повинні знати:

  • систему вищої педагогічної освіти в Україні, її організаційну основу і структуру;

  • завдання вищої педагогічної школи, функції вчителя та типові задачі виробничої діяльності;

  • принципи та основні форми організації навчально-виховного процесу у вузі, права та обов'язки студентів;

  • види навчальних занять, наукової роботи студентів, види педагогі­чної практики;

  • основні положення навчального плану спеціальності, перспективу вивчення навчальних дисциплін, розподіл часу на виконання завдань навчального плану;

  • особливості організації та здійснення самостійної роботи;

  • шляхи формування педагогічних умінь, засоби їх діагностики та корекції, умови побудови системи самонавчання.

Студенти повинні вміти :

  • діагностувати власні здібності та здібності інших студентів до навчальної діяльності;

  • обирати методи, форми та засоби самовдосконалення для орга­нізації ефективної навчальної діяльності;

  • аналізувати навчальну літературу, володіти навичками опрацювання змісту навчального матеріалу, робити висновки та узагальнення на основі опрацювання літературних джерел, вміти користуватися пері­одичними виданнями, знаходити необхідну літературу відповідно до проблеми, що вивчається;

  • раціонально організовувати навчальний час згідно умов та вимог навчально-виховного процесу;

  • конспектувати зміст лекцій, вибирати оптимальні шляхи підготовки до практичних і семінарських занять;

  • адаптуватися до умов навчання у вузі, специфіки його організації, видів контролю та оцінювання результатів діяльності;

  • аналізувати результати власної навчальної діяльності, здійснювати корекцію, формувати у себе педагогічне мислення, професійні переконання.

«Вступ до спеціальності» - навчальна дисципліна, створена у відпо­відності з вимогами Державного стандарту підготовки вчителів почат­кової школи.

Оволодіння змістом даного курсу допоможе студенту визначити індивідуальний стиль навчальної діяльності з метою його подальшого удосконалення та самокорекції.

Метою самостійної роботи студентів з курсу «Вступ до спеціальності» є стимулювання мотивації навчання у ВНЗ, розширення і поглиблення педагогічних знань, формування вмінь і навичок, необхідних для подаль­шої професійної діяльності, розвиток творчих здібностей, пізнавальних інтересів, бажання займатися самоосвітою, саморозвитком, самовихованням.

Виконання позааудиторної самостійної роботи передбачає ознайомлення студентів з додатковою інформацією з різних тем програми, написання педагогічних есе, колекціонування висловів, афоризмів, виконання тестів, розробку та захист творчих проектів (групових та індивідуальних), розв’язування психолого-педагогічних ситуацій, презентації відео-інтерв’ю з вчителями, студентами.

Самостійна робота студента носить інноваційний та інтерактивний характер, що стимулює інтерес до навчання, дозволяє використовувати різні джерела інформації (друковані, електронні, мультимедіа). При оцінюванні звертається увага на творчий підхід у виконанні завдань, ініціативу, новизну, оригінальність підходів, самостійність мислення, уміння працювати з різними джерелами інформації. Критеріями оцінювання є професійне спрямування творчих робіт, їхня змістовність, оригінальність, самостійність та творчість у підходах до розкриття теми.