Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
699
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
2.65 Mб
Скачать

2.2. Етапи підготовки і захисту реферату

Робота над рефератом відбувається з дотриманням етапів, представлених в табл. 3.

Таблиця 3 етапи підготовки і захисту реферату

Учасники процесу

Студент

Викладач

Уважне ознайомлення із запропонованими для рефератів темами, вибір однієї з них і за узгодженням з викладачем її затвердження

Підготовка приблизної тематики рефератів. Узгодження теми. Формулювання вимог до кожної теми

Співбесіда щодо методики підготовки реферату з конкретної тематики, визначення термінів виконання та подання реферату

Попередній добір у бібліотеці вузу, а також у бібліотеках міста відповідної літератури для реферування. Перегляд джерел за обраною тематикою. Укладання списку літератури.

Матеріал у вигляді повідомлення або доповіді із залученням результатів власних досліджень, підготовлений для виступу на семінарському занятті, може бути використаний у ході роботи над рефератом.

Підготовка проекту плану реферату

Узгодження та затвердження плану реферату

Поглиблене вивчення інформаційних джерел. Використання закладок для визначення найбільш істотних положень, фрагментів; підготовка необхідних виписок. Позначення джерела, з якого вони були зроблені.

Робота над рефератом. У вступі (1-2 стор.) представити обґрунтування необхідності написання роботи, її важливості. Формулювання завдань, які мають бути вирішеними в процесі написання роботи.

Написання реферату, використовуючи рекомендації з тематичного конспектування і складений план (по 2-3 стор. на розділ). Обов’язкове посилання на джерело інформації.

У висновках підбити підсумки здійсненої роботи. Указати, чи вдалося досягти поставленої на початку виконання завдання мети, розв’язати всі завдання. Обов’язково висловити своє ставлення до розглянутої теми, її змісту.

Консультування

Уточнення плану реферату

Редагування тексту. Оформлення бібліографії відповідно до діючих вимог. Перевірка правильності оформлення реферату (див вимоги до оформлення).

Рецензування реферату

Прийняття рішення про доцільність обговорення реферату в аудиторії

Написання тексту виступу. Захист реферату (в групі або індивідуально). Час виступу – 7-8 хв. Обдумування відповідей на можливі питання за змістом реферату.

Створення умов для ознайомлення інших студентів зі змістом реферату

Обговорення реферату

Оцінювання реферату

2.3. Вимоги до оформлення реферату Загальні вимоги до оформлення

Літературне оформлення реферату є надзвичайно важливим елементом його виконання і одним із багатьох факторів, які впливають на оцінювання студентів. Перш за все, звертається увага на змістовну сторону викладу матеріалу: логічність і послідовність, повноту і репрезентативність, тобто, широту використання наукових джерел, загальну грамотність та відповідність стандартам і прийнятим правилам, на текст роботи, список літератури і додатків, а також на зовнішнє оформлення титульного листка.

Кожний реферат має бути індивідуальною роботою, в ньому простежуватимуться особливості мислення, творча манера ав­тора. Єдиних вимог до зовнішнього оформлення, структури, обсягу, змісту і стилю викладу рефератів не існує, проте він повинен відповідати таким вимогам до його оформлення:

  1. Оформлення титульного аркуша (для титульного аркуша розроблено зразок. Див. дод.6).

  2. Оформлення плану (змісту) реферату відповідно до вимог (Дод.7-9).

  3. Дотримання розмірів полів на сторінці.

  4. Наявність посилань на використану літературу.

  5. Недопустимість скорочень (крім загальноприйнятих) у тексті.

  6. Використання паперу стандартного аркушу формату А4. Текст розташований на одній сторінці машинописного листа зазначеного формату.

  7. Скріплення і пронумеровування сторінок.

  8. Подання списку літератури в алфавітному порядку з дотриманням загальноприйнятих правил.

  9. Недопустимість жодних надмірностей в оформлені (рамочок, малюнків тощо), які не стосуються змісту роботи (за необхідності в тексті можуть робитися виділення курсивом або підкресленням).

Обсяг реферату залежить від значущості проблеми, опанованого матеріалу. Як правило, він сягає до 15 друкованих сторінок, до 20 – рукописних.