Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
699
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Додаток 3 Вправи на розвиток пам’яті

Створена й багато років працює «Школа Ейдетики» Ігоря Матюгіна, доктора педагогічних наук, професора РАН. Ігрова методика дає можливість у найкоротші терміни (20 годин) будь-якій зацікавленій людині навчитися правильно використати свою добру пам'ять (погана пам'ять – це тоді, коли дорогу додому уявити не можеш або знімаєш шкарпетки не роззува­ючись) і застосовувати це вміння після першого тренінгу, по­стійно вдосконалюючись, використовуючи повсякденний потік інформації.

На останньому занятті діти і дорослі легко пригадують більше 100 слів у тому порядку, у якому вони диктувалися, 25 різних зображень, 25 зображень, що супроводжуються уривками з пісень (і, звичайно, ці уривки), 25 різних шумів і 25 листівок у тому порядку, у якому вони були представлені зі швидкістю 1 блок інформації за З секунди.

Уже на першому ігровому занятті з'являється можливість легко, не напружуючись, відтворити число п до 24 знаку після коми, пригадати із задоволенням 25 пар листівок і 25 джерел різних зву­ків, відчути приховані невикористані можливості своєї чудової па­м'яті.

Часто пам'ять людини порівнюють із пам'яттю комп'ютера, яку можна розширити, поліпшити швидкодію тощо...

На щастя, пам'ять людини організована таким чином, що, ані перевантажити її, ані визначити межі її неможливо.

Виявити межі пам'яті й виміряти її можливості означає те саме, що міряти океан за допомогою відра.

Кількість інформації, яку відтворює той, хто опановує технологію «Школи Ейдетики» за півтори години, дорівнює тижню навчання в старших класах школи.

Таким чином, практично вмить змінюється самооцінювання кожного учня, виникає впевненість у своїх силах і легкість сприйняття будь-якої інформації.

Діти,студенти, дорослі із задоволенням долають будь-яку науку, не відчуваючи дискомфорту ні від обсягів, ні від швидкості подачі інформації.

Результати випускників «Школи Ейдетики» вражають настільки, що кращі школи Києва, які вважають за необхідне не тільки дати знання, а й зробити комфортним їхнє засвоєння та застосування, ввели методику Ейдетики до навчальних планів, зробили обов'язковим факультативом. Це Києво-Могилянський колегіум, середня школа № 138, прогімназія № 2.

Елементи методики використовують у Києві та в Україні вже десятки психологів і вчителів.

Починаючи з 1990 року Ігорем Матюгіним прочитані сотні лекцій, підготовлені досвідчені інструктори-професіонали, розроблені нові методики, що допомагають швидше і яскравіше розуміти свої можливості, задля того, щоб ви змогли скористатись Ейдетикою. Нижче пропонуються корисні поради Української школи Ейдетики.

1. Якщо хочете щось запам'ятати, тобто пригадати – уявляйте (не уявляю – не пам'ятаю).

2. Усе, що ви побачили, почули, відчули, уже запам'яталося.

3. Не думайте словами, думайте образами.

4. Фантазуйте.

5. Не сваріть себе за невдачі, краще замисліться та зробіть висновки.

6. Хваліть себе, навіть за маленькі успіхи.

7. Уроки не вчіть, а вигадуйте та уявляйте з їх приводу щось цікаве, незвичайне, а тому приємне та легке під час пригадування.

8. Не вчіть вірші куплетами.

9. Не бійтеся забути, якщо уявили.

10. Перед тим як заснути, уявляйте себе здоровим, щасливим та розумним.

11. Прокидайтеся із задоволенням.

  1. Те, що вивчаєте, не повторюйте більше 2-3 разів; якщо в цьому є потреба, зробіть це через 2-3 години.

  2. Не напружуйтесь, навіть стискаючи кулькову ручку під час записування інформації. Дуже важко уявляти те, про що пишеш.

  3. Навчайтеся прийомів школи Ейдетики.

  4. Не звертайтеся до інструкторів школи Ейдетики, які не мають відповідного диплому.

Бажаємо успіхів!