Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Вступ до спеціальності.doc
Скачиваний:
699
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Комп’ютерні засоби при читанні

Всеохоплююча інформатизація суспільства як глобальний, загальносвітовий процес та багатопланові зміни в організації праці спонукають багатьох людей використовувати різноманітні засоби електронно-обчислювальної (комп'ютерної) техніки та опановувати відповідні інформативні технології. При цьому, упровадження комп’ютерних засобів (КЗ) у всі сфери життєдіяльності людини виявило не тільки позитивні, а й негативні наслідки їхнього використання, зокрема, щодо погіршення власного здоров’я та зниження функціональності організму.

Основне навантаження при роботі за комп’ютером припадає на очі. Їхня стомлюваність багато в чому залежить не тільки від якості зображення на екрані, але і від загальної освітленості приміщення. Згідно з гігієнічними нормами освітленість на поверхні столу і клавіатурі повинна бути не менше 300 люкс, а вертикальна освітленість екрана – всього 100-250 люкс. Дослідження фізіологів і гігієністів переконливо довели, що і напівтемрява, і занадто висока освітленість екрана призводять до швидкого зорового стомлення.

Розміщувати комп’ютер рекомендується так, щоб світло (природне або штучне) падало збоку, краще зліва. Це позбавить від тіней і допоможе знизити освітленість екрана. В якості джерел освітлення рекомендується застосовувати люмінесцентні лампи типу ЛБ зі світильниками серії ЛПО36 з зеркалізованими гратами. Лампи розжарювання краще використовувати для місцевого освітлення зони робочого документа (клавіатури, книги, зошита). Рада домашнім користувачам: постарайтеся, щоб люстра у вашій робочій кімнаті мала закриті знизу світильники, так щоб на екран монітора падало розсіяне світло. Це позбавить від відблисків і полегшить зорову роботу. А ось настільна лампа, навпаки, повинна мати щільний, непросвічуючий абажур, що спрямовує світло прямо в зону робочого документа.

Пил, що осідає на екрані, знижує його освітленість, погіршує видимість зображення і сприяє накопиченню статичної електрики. Краще привчити себе кожного разу, починаючи роботу, ще до включення комп’ютера протирати екран м’якою неворсистою тканиною.

«Все добре в міру» - це російське прислів’я справедливе і при роботі з відеомонітором. Дотримання заходів в роботі, в гігієні та фізіології носить назву режиму праці та відпочинку. Якщо робота вимагає напруги і високої концентрації уваги, під час перерв рекомендується психологічне розвантаження в обладнаних для цієї мети приміщеннях. У них повинні стояти зручні крісла, звучати спеціально підібрана спокійна музика, на стінах можуть бути зображені пейзажі, які надають заспокійливий вплив.

У домашніх умовах такого розвантаження можна домогтися, посидівши в тиші з закритими очима, послухавши приємну музику, помилувавшись заспокійливим пейзажем. Допомагає задушевна бесіда, гра з дитиною, метушня з домашніми тваринам. А ось перевірка уроків, виховний монолог чи сімейні дебати на господарсько-побутові теми нададуть швидше негативну дію.

Для студентів, діяльність яких значно відрізняється від будь-якої професійної діяльності, оптимальний час роботи з комп’ютером складає на першому курсі одну годину в день, на старших – дві.

Допустимий час для першого і старших курсів – два і три години відповідно, за умови, що робота з відеотерміналом займає не більше 50% всього часу роботи з комп'ютером. Обов’язково робити вправи для очей через кожні 25 хвилин занять, влаштовувати 15-хвилинні перерви з фізкультурними вправами через кожні 45 хвилин роботи (у Дод. 1 представлено комплекс вправ для очей та поліпшення мозкового кровообігу).