Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_politekonomiyi.doc
Скачиваний:
455
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

5.2. Тематика рефератів і доповідей

  1. Альтернативні теорії походження і сутності грошей.

  2. Золотий стандарт та його еволюція.

  3. Становлення грошової системи в Україні: історія і сучасність.

  4. Грошові реформи: сутність, типи, особливості проведення.

  5. Колективні інтернаціональні валюти.

5.3. Проблеми для аналізу та обговорення

1. Проаналізуйте і роз’ясніть тезу К.Маркса про те, що золото і срібло за своїми природними властивостями не є грошима, але гроші за своїми природними властивостями – це золото і срібло.

2. Чи залежить за сучасних умов кількість паперових грошей, що перебуває в обігу, від золотого запасу країни? Яка кількість паперових грошей має бути в обігу в кожній країни?

3. В середині 70-х років минулого століття відбулася демонетизація золота, тобто всі країни, що входять до Міжнародного валютного фонду, відмовилися від використання золота у якості грошей. Поясніть, чому це відбулося і чому, незважаючи на це, усі країни усе одно прагнуть мати певний золотий запас. Яку роль відіграє золото в сучасній грошовій системі?

4. Поясніть, чому за часів золотого стандарту обмінні курси валют коливалися в дуже незначному діапазоні. Чим принципово відрізняється сучасний механізм встановлення валютних курсів від того, що використовувався за часів золотого стандарту?

5. Проаналізуйте, яким чином за сучасних умов держава може впливати на обмінні курси національної грошової одиниці.

6. Сформулюйте закони грошового обігу. Запишіть класичну формулу визначення кількості грошей, потрібних для обігу, і формулу, виведену з рівняння Фішера. Проаналізуйте їх спільні риси й відмінності.

7. Розкрийте зміст закону Грешема і обґрунтуйте, в якій грошовій системі він діє.

8. Розкрийте природу вільно конвертованої валюти. Чи є такою українська гривня? За яких умов вона може стати ВКВ?

5.4. Вправи і задачі

1. Ціна товару дорівнює 100 г золота. Визначте, як зміниться ціна товару, якщо:

а) продуктивність праці у виробництві товару зросте вдвічі;

б) продуктивність праці у золотовидобувній промисловості зросте вдвічі;

в) золотовидобувній промисловості вдвічі зросте продуктивність, а у виробництві товару – вдвічі інтенсивність праці;

г) в обох галузях вдвічі зросте продуктивність праці;

д) в обох галузях вдвічі зросте інтенсивність праці.

Запишіть, якою буде ціна для кожного з цих випадків.

2. У 1960 р. масштаб цін США дорівнював 0,888 г золота і 1 дол. США обмінювався на 4,9 французьких франка. У 1971 р., після девальвації долара на 8,56 %, обмінний курс цих валют був 5,22 франка за 1дол.

Визначте, як змінився за цей період часу масштаб цін Франції.

3. У 2009 р. курс гривні до долара порівняно з 2008 р. знизився з 5,25 до 8 грн за 1 дол. США. За оцінками експертів це мало негативно позначитися на експортно-імпортних операціях в Україні. Обчисліть як саме і поясніть чому.

Проаналізуйте загальні наслідки ревальвації національної грошової одиниці.

4. У 1947 р. масштаб цін США становив 0,888 г золота і 4 дол. США обмінювалися на 1 фунт стерлінгів Великої Британії.

Визначте масштаб цін Великобританії на той час.

Яким став курс фунта до долара у 1971 р., якщо відомо, що за минулий час долар було девальвовано на 8,56 %, а фунт – на 28,55 %?

5. За умов золотомонетного стандарту загальна сума цін товарів, запропонованих для продажу у США становила 80 млрд. дол. золотом. Для обслуговування товарного обігу уряд випустив 4,5 млрд. паперових доларів.

Визначте, скільки золотих доларів мало залишатися в обігу, якщо відомо, що долар обертався 15 разів на рік, у кредит було продано товарів на суму 12 млрд. дол., а платежі по борговим зобов’язанням, за якими настав час розрахунку, дорівнювали 7 млрд. дол.

6. Влітку 2003 року сім’я українців через туристичну агенцію купила санаторну путівку до м. Сочі (Росія). Додатково 2000 грн зі своїх заощаджень сім’я мала намір витратити на відпочинок. На час від’їзду валютні курси були такими: в Україні – 0,17 грн за 1 рос. руб. і 5,29 грн за 1 дол. США, в Росії – 5,95 руб. за 1 грн і 31,27 руб. за 1 дол. США.

Проаналізуйте можливі варіанти конвертації гривні у рублі, виберіть з них найвигідніший.

7. У 2009 р. трудовий мігрант з України заробив в Росії 2000 дол. На час отримання зарплати курс рубля до долара становив 28, 76 руб. за $ 1. У той же час в Україні валютні курси були такими: 8,16 грн за $ 1 і 0,28 грн за 1 російський рубль.

Проаналізуйте, як вигідніше конвертувати отриману заробітну плату у гривню.

8. Сума цін, призначених до продажу товарів – 128,6 млрд. грн. Споживчих кредитів надано на суму 18,6 млрд. грн. За безготівковими розрахунками реалізується 10 % продукції, бартерні операції становлять п’яту частину усіх господарських операцій. Кредитні зобов’язання, за якими настав термін сплати – 11,42 млрд. грн.

Визначте кількість готівкових грошей, яка потрібна для забезпечення нормального обігу в національній економіці, якщо швидкість обороту грошової одиниці – 12 разів на рік.

9. У наведеній нижче таблиці містяться дані про динаміку ринкових цін за п’ять років.

Роки

2000

2001

2001

2003

2004

Індекс цін, %

100

112

128

136

140

Обчислити рівень і темп інфляції для кожного з наведених років, результати розрахунків занести в таблицю додавши до неї відповідні рядки.

10. Валовий внутрішній продукт, виміряний у поточних цінах, дорівнює 150 млрд грн. Сума цін товарів, проданих у кредит, становить 20 млрд. грн. На підставі взаємних розрахунків і за бартерним обміном було реалізовано товарів на 50 млрд. грн. Платежі, за якими настав час розрахунку дорівнюють 20 млрд. грн.

Визначте, яка необхідна готівкова маса грошей в обігу, якщо гривня обертається 10 разів на рік?

Як зміниться потреба у готівкових грошах, якщо швидкість обороту гривні зросте до 12 разів на рік?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]