Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_politekonomiyi.doc
Скачиваний:
455
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Основні категорії і поняття теми

Торговельний капітал. Торговельний прибуток. Норма торговельного прибутку. Витрати обігу. Додаткові і чисті витрати обігу. Оптова і роздрібна торгівля. Товарна біржа.

Позичковий капітал. Позичковий процент. Підприємницький доход. Кредит. Комерційний кредит. Вексель. Банківський кредит. Іпотечний кредит. Споживчий кредит. Ломбардний кредит. Державний кредит.

Банк. Банківська система. Центральний банк. Комерційний банк. Банківські операції: активні і пасивні. Банківський прибуток. Норма банківського прибутку.

10.2. Тематика рефератів і доповідей

1. Товарно-торговельна інфраструктура сучасної ринкової економіки.

2. Товарна біржа: сутність, функції, роль та механізм функціонування.

3. Товарна біржа: основні операції та ціноутворення.

4. Кредит як чинник розвитку сучасної економіки.

5. Фіктивний капітал: сутність на наслідки його виникнення.

6. Проблеми формування та функціонування сучасної кредитно-банківської системи України.

10.3. Проблеми для аналізу та обговорення

1. Торговельний капітал у формі купецького капіталу виникає ще за часів рабовласництва і отже, на відміну від промислового капіталу, існує вже кілька тисячоліть. Розкрийте взаємозв’язок торговельного і промислового капіталу. Доведіть справедливість або спростуйте твердження К.Маркс про те, що торговельний капітал є відокремленою частиною промислового капіталу.

2. Обгрунтуйте, чи мають промисловці економічний зиск від існування спеціалізованого торговельного капіталу, у чому він полягає.

3. У сфері товарного обігу не створюється ані споживча вартість, ані нова вартість. Звідки, у такому разі, виникає торговельний прибуток? Яким є механізм його утворення і де знаходиться його економічне джерело?

4. Майже усі фірми, що виробляють споживчі товари, реалізують свою продукцію через спеціалізованих торговельних посередників і навіть поступаються їм часткою свого прибутку. Чому вони це роблять і навіщо, у такому разі, створюють на своїх фірми маркетингові підрозділи та відділи збуту?

5. Обґрунтуйте, які товари можуть бути об’єктом біржової торгівлі.

6. У зв’язку із сучасною світовою економічною кризою, дуже часто згадують ф’ючерсні контракти та торгівлю опціонами як чинники цієї кризи. Чи є таке твердження справедливим? Проаналізуйте короткостроковий і довгостроковий вплив таких контрактів на динаміку економічного розвитку.

7. Яким є механізм і джерело відшкодування чистих витрат обігу? Хто зацікавлений у збільшенні цих витрат і чому? Хто втрачає від цих витрат?

8. Розкрийте роль реклами в сучасній ринкові економіці. До яких витрат належать витрати на рекламу, яким чином вони відшкодовуються?

9. Доведіть справедливість або спростуйте твердження К. Маркса про те, що: а) позичковий капітал є відокремленою частиною промислового капіталу; б) позичковий капітал є найбільш „фетишистською” і „паразитичною” формою капіталу.

10. Розкрийте зміст поділу капіталу на „капітал-власність” і „капітал-функцію”. Доведіть, що цей поділ виникає тільки у зв’язку з появою позичкового капіталу і кредитних відносин.

11. Зробіть порівняльний аналіз переваг і недоліків комерційного і банківського кредиту. Яка з цих форм є більш гнучкою і поширеною за сучасних умов?

12. Проаналізуйте основні інструменти комерційного і банківського кредиту. Доведіть, що вони можуть замінювати в обігу паперові гроші. Проаналізуйте, якою є межа заміщення паперових грошей „кредитними грошима”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]