Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_politekonomiyi.doc
Скачиваний:
455
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

10.4. Вправи і задачі

1. Сукупний промисловий капітал дорівнює 540 млрд. грн і має органічну будову 5 : 1, норма додаткової вартості у промисловості – 200 %. Торговельний капітал, що реалізує промислову продукцію – 60 млрд. грн.

Обчисліть норму і масу промислового і торговельного прибутку. За якою ціною промисловий продукт буде проданий торговцям?

2. Промисловий капітал дорівнює 80 млрд. грн, торгівельний капітал, який реалізує продукцію промисловості – 10 млрд. грн. Визначте, на скільки відсотків оптова ціна, за якою промисловці продають товари торговцям, нижча за їх вартість, якщо норма додаткової вартості у промисловості становить 300 %, а сукупна заробітна плата робітників промисловості дорівнює 25 млрд. грн.

Обчисліть прибуток, що його отримують промисловці і торговці.

3. Промисловий капітал дорівнює 850 млрд. грн, торговельний капітал, що реалізує його продукт – 150 млрд. грн.

Визначте норму і масу торгівельного і промислового прибутку і величину торговельної знижки, що її надають промисловики торговцям, якщо норма додаткової вартості у виробничій сфері становить 100 %, а величина змінного капіталу у промисловості – 200 млрд. грн.

4. Промисловий капітал складається із 180 млрд. грн постійного і 40 млрд. грн змінного капіталу. Торгівельний капітал, що його обслуговує, дорівнює 40 млрд. грн. Норма додаткової вартості у промисловості – 200 %.

Визначте величину промислового і торговельного прибутку та їх норму.

5. Сукупний промисловий капітал дорівнює 200 млрд. грн, в т.ч. змінний капітал – 40 млрд. грн, а позики, отримані у комерційних банках під 20 % річних – 30 млрд. грн. Торговельний капітал, що обслуговує промисловців, дорівнює 50 млрд. грн. Норма додаткової вартості у промисловості – 250 %.

Визначте доходи банкірів, промисловців і торговців, отримані ними за наведених умов, та норми промислового і торговельного прибутку.

6. Власний капітал банку – 4 млн. грн, залучені депозити, за якими сплачують 5 % річних, дорівнюють 40 млн. грн. Витрати на організацію банківської діяльності склали за рік 1,2 млн. грн. Банк надав кредитів на суму 39 млн. грн. Середня норма прибутку у реальному секторі національної економіки становить 15 % річних.

Визначте якою має бути норма позичкового проценту, щоб банк отримував прибуток на рівні середньої норми прибутку.

7. Взуттєва фабрика середніх розмірів сама реалізує свою продукцію і отримує 40 % прибутку. Частка її капіталу, задіяна у збуті продукції, становить 20 % загального капіталу фабрики.

Мережа універмагів запропонувала фабриці свої послуги по організації збуту її продукції за умови, що оптова знижка буде становити 30 % прибутку.

Чи є сенс прийняти цю пропозицію, якщо за рахунок вивільнення коштів із торгівлі і скорочення часу збуту продукції, швидкість обороту капіталу у фірми-виробника зросте у 2,3 рази?

Як зміниться норма прибутку виробника, якщо дану пропозицію буде прийнято?

8. Власний капітал банку – 10 млн. грн, залучені депозити – 95 млн. грн, в т.ч. депозити до запитання – 30 млн. грн, кошти на поточних рахунках підприємств – 20 млн. грн. Банківський процент – 4 % річних за вкладами до запитання і 10 % – по строковим депозитам. Загальна сума наданих банком позик – 80 млн. грн, позичковий процент – 20 % річних. Витрати на організацію банківської діяльності становлять 1,2 млн. грн на рік.

Обчисліть величину і норму отриманого банком прибутку.

9. Загальний капітал, який функціонує у реальному секторі економіки, дорівнює 200 млрд. грн, в тому числі за позичені ресурси – 50 млрд. грн. Органічна будова капіталу – 4:1, норма додаткової вартості – 200 %, позичковий процент становить 20 % річних.

Визначте, яким буде підприємницький дохід від використання запозичених коштів і процентні платежі, що їх отримують банки.

10. Для розширення власного виробництва підприємець отримав позику розміром 200 тис. грн під 8 % річних. Органічна будова промислового капіталу – 4:1, норма додаткової вартості – 150 %. Реалізує вироблений продукт торгівельна фірма, капітал якої становить 20 тис. грн.

Підрахуйте норму прибутковості даного проекту, а також доходи підприємця, банкіра і торговця.

11. Приватному підприємцю потрібна позика в розмірі 20 тис. грн з 1 січня терміном на один рік. Три банки згодні надати її за рівну плату – 2 тис. грн, але пропонують при цьому різні умови надання позики:

Банк „Альфа” стягує плату за позику в момент її надання відрахування плати за позику (проценту) від суми наданої позики;

Банк „Бета” вимагає щомісячного погашення позики рівними частками зі сплатою процента після закінчення терміну позики;

Банк „Дельта” вимагає щомісячної сплати рівними частками суми процентних нарахувань за надану позику і повернення позики 25 грудня.

Обчисліть номінальну і дійсну ставку банківського процента в кожній банківській установі і оберіть найкращій варіант отримання позики, обґрунтуйте свій вибір.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]