Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_politekonomiyi.doc
Скачиваний:
455
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

8.4. Вправи і задачі

1. У промисловості Південної Кореї норма додаткової вартості становить близько 400 %. Тривалість робочого тижня – 50 годин.

Визначте, скільки годин протягом тижня робітник працює на себе.

2. Тривалість робочого дня становить 10 годин, при цьому додатковий робочий час на одну годину більший за необхідний робочий час. За одну годину робітник створює нову вартість, що дорівнює 10 грн.

Визначте ступінь експлуатації найманої праці і денну ставку зарплати.

3. Авансований капітал фірми становить 400 тис. грн, в тому числі оборотний капітал – 200 тис. грн, час його обороту – 3 місяці. Нормативний термін використання основного капіталу – 5 років.

Визначте загальний оборот капіталу за рік, час обороту всього авансованого капіталу та розмір амортизаційного фонду на початок третього року функціонального використання авансованого капіталу.

4. Капітал підприємства 120 тис. грн, в т.ч. постійний капітал дорівнює 100 тис. грн, вартість сировини матеріалів палива і енергії – 20 тис. грн. Норма амортизації – 10 %. Оборотний капітал обертається 7 разів на рік. Обчисліть загальний річний оборот капіталу і час обороту авансованого капіталу. Визначте фонд заробітної плати даного підприємства.

5. Авансований капітал фірми дорівнює 1 млн. грн, в т.ч. постійний капітал – 800 тис. грн, а за один виробничий цикл споживається основного капіталу на 100 тис. грн. Норма додаткової вартості – 100 %.

Визначте: вартість виробленого товару, витрати виробництва та фонд оплати праці найманих робітників.

6. Припустимо, що за одну годину праці створюється нова вартість, що дорівнює 7,5 грн. Внаслідок зростання продуктивності праці денна вартість робочої сили скоротилася з 30 до 25 грн.

Визначте необхідний і додатковий робочий час та норму додаткової вартості до і після підвищення продуктивності праці.

7. Робочий день становить 8 годин, в тому числі необхідний робочий час – 4 години. Припустимо, що підприємцю вдалося подовжити робочий день до 10 годин. Як змінилася при цьому норма додаткової вартості? Який метод її збільшення було застосовано у даному випадку?

8. Авансований капітал підприємства – 40 млн. грн, в тому числі витрати на сировину, матеріали, паливо та енергію – 8 млн. грн. Оборотний капітал обертається п’ять разів на рік.

Визначте загальний оборот і кількість оборотів капіталу за рік, якщо заробітна плата становить 10 млн. грн, норма додаткової вартості – 200 %, а норма амортизації – 10 %.

9. Торік ткач працював на п’яти верстатах і отримував зарплату за погодинною ставкою, що дорівнювала 10 грн за годину. У поточному році ткач обслуговує вісім верстатів, а його зарплата зросла до 12 грн за годину. Визначте як змінилася додаткова вартість, що її створює ткач протягом робочого дня? Який спосіб збільшення додаткової вартості використано у даному випадку?

10. Вартість технологічного обладнання – 1 млн. 400 тис. грн, нормативний термін його експлуатації – сім років. Через три роки ціна аналогічного обладнання скоротилася на 25 %.

Обчисліть втрати підприємця і визначте тип зношування обладнання.

11. Фірма закупила десять верстатів за ціною 50 тис. грн кожний. Нормативний термін окупності цього обладнання – п’ять років. Через три роки на ринку з’явилися вдвічі продуктивніші верстати за такою самою ціною.

Визначте втрати фірми і поясніть, який тип зношування основного капіталу має місце у даному випадку.

12. Купівельна ціна технологічного обладнання – 2,8 млн. грн, термін його служби – сім років.

Визначте величину зношування обладнання за рік, норму амортизації і розмір амортизаційного фонду на початок п’ятого року експлуатації обладнання.

13. Авансований капітал дорівнює 900 тис. грн. На придбання засобів виробництва витрачено 600 тис. грн, працює на фірмі 10 робітників. Норма додаткової вартості – 100 %.

Визначити:

а) яку нову вартість щорічно створює один робітник;

б) місячну заробітну плату робітника;

в) додаткову вартість, яку привласнює інвестор.

14. Тривалість робочого дня – 8 год, необхідний робочий час – 4 год. За одну годину робітник створює нову вартість, що дорівнює 10 грн.

Підприємцю вдалося вдвічі підвищити інтенсивність праці. Визначте, як внаслідок цього змінився ступень експлуатації найманих робітників і маса привласненої підприємцем додаткової вартості.

15. Робочий день триває 8, а необхідного робочого часу – 4 години. Припустимо, що підприємцю вдалося:

а) подовжити робочий день до 10 годин;

б) вдвічі підвищити інтенсивність праці;

в) вдвічі підвищити продуктивність праці на підприємстві;

г) знизити зарплату своїх робітників на 25 %.

Як зміниться у кожному з цих випадків норма додаткової вартості?

Які методи її збільшення було застосовано у цих випадках?

16. Авансований капітал підприємства – 40 млн. грн, у т.ч. витрати на сировину, паливо та енергію – 8 млн. грн. Оборотний капітал обертається за рік 5 разів. Нормативний термін окупності основного капіталу – 10 років.

Визначте загальний оборот капіталу за рік та час його обороту, привласнену додаткову вартість і вартість виробленого продукту, якщо заробітна плата становить 10 млн. грн, а норма додаткової вартості – 200 %.

17. Норма додаткової вартості – 200 %, за 1 годину робітник створює нову вартість, що дорівнює 21 грн, тривалість робочого дня – 9 годин.

Визначте денну заробітну плату робітника, тривалість необхідного і додаткового робочого часу, створену протягом дня додаткову вартість.

18. Капітал підприємства 120 тис. дол., у тому числі постійний капітал становить 100 тис. дол., вартість сировини, матеріалів, палива та енергії – 10 тис. дол. Норма амортизації – 10 %. Норма додаткової вартості – 200 %. Оборотний капітал обертається 7 разів на рік.

Підрахуйте знов створену за рік вартість, вартість виробленого товару, привласнену додаткову вартість, річний оборот капіталу та швидкість обороту авансованого капіталу.

19. Технологічна лінія вартістю 1,5 млн грн повністю зношується за десять років. Через п’ять років після початку експлуатації лінії, вартість аналогічного обладнання скоротилася на 30 %.

Обчисліть втрати підприємця та їх питому вагу в авансованому капіталі. Визначте тип зношування основного капіталу, який відбувся у даному випадку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]