Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_politekonomiyi.doc
Скачиваний:
455
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

16.5. Приклади розв’язання задач і пояснення до них

Приклад 1. Аналіз торгівельного балансу та характеру національної економіки.

Валовий внутрішній продукт певної країни (ВВП) становив торік 353 млрд. євро, її експорт дорівнював 40, а імпорт – 38 млрд. євро.

Визначте сальдо торгівельного балансу країни.

Чи можна вважати економіку наведеної країни відкритою?

Розв’язання.

1) Визначаємо сальдо зовнішньоторгівельного балансу країниТорг ) як різницю вартісних обсягів експорту (Е) та імпорту (І) певної країни за певний проміжок часу:

БТорг = Е – І = 40 – 38 = 2 млрд. євро.

2) Обчислюємо зовнішньоторгівельну квоту як відсоткове відношення зовнішньоторгівельного обороту (ЗТ – сума експорту та імпорту країни) до валового внутрішнього продукту (ВВП):

.

Відповідь: Сальдо торговельного балансу має профіцит, який дорівнює 2 млрд. євро. Економіка країни є відкритою, оскільки зовнішньоторговельна квота перевищує 20 % валового внутрішнього продукту країни.

Приклад 2. Аналіз впливу тарифів на економіку країни.

Уряд країни приймає рішення про введення тарифу на імпорт цукру в розмірі $0,02 за 1кг цукру. Світова ціна на цукор дорівнює $0,1 за 1кг. Обсяг внутрішнього виробництва цукру при вільній торгівлі складає 6 млрд. кг у рік, а при наявності тарифу на імпорт – 8 млрд. кг у рік. Обсяг внутрішнього споживання цукру при вільній торгівлі складає 22 млрд. кг у рік, а при тарифі на імпорт – 20 млрд. кг у рік. Обсяг імпорту цукру в дану країну при вільній торгівлі складає 16 млрд. кг на рік, а при наявності тарифу на імпорт – 12 млрд. кг на рік.

Розрахуйте:

1) втрати споживачів даної країни від введення тарифу на імпорт цукру;

2) виграш вітчизняних виробників від цього заходу;

3) збільшення доходів державного бюджету від введення тарифу на імпорт цукру;

4) чисті втрати національного добробуту країни від обмеження імпорту.

Розв’язання.

1) Графічне розв’язання задачі представлено на рисунку 16.1

Ціна цукру

(в дол.. за кг)

Виробництво споживання цукру млрд. кг в рік

Рис. 16.1. Рівновага на ринку цукру

S0 = 6 млрд. кг (внутрішнє виробництво цукру при вільній торгівлі),

S1 = 8 млрд. кг (внутрішнє виробництво цукру при наявності тарифу),

d0 = 22 млрд.кг (внутрішнє споживання цукру без тарифу),

d1 = 20 млрд. кг (внутрішнє споживання цукру з тарифом),

Pw =$ 0,1 за кг (світова ціна на цукор),

Pt = Pw + Тариф на імпорт = $0,1 за 1 кг + $0,02 за 1 кг = $0,12 за 1 кг (внутрішня ціна на цукор з урахуванням тарифу),

d0 s0 = m0 = 16 млрд. кг (імпорт цукру в країну за умови вільної торгівлі),

d1 – S1 = m1= 12 млрд. кг (імпорт цукру в країну при тарифі).

Втрати споживачів даної країни від уведення тарифу на імпорт цукру визначаються площею трапеції (a + b + c + d): вони пов’язані з загальним підвищенням цін на вітчизняний і імпортний цукор, що супроводжується абсолютним скороченням його споживання.

Площа зазначеної трапеції може бути розрахована за формулою:

млрд. дол. на рік.

2) Виграш вітчизняних виробників від уведення тарифу на імпорт цукру також обумовлений перевищенням внутрішніх цін над світовим рівнем, що дозволяє продавати за підвищеними цінами не тільки колишній обсяг виробленого цукру S0, але і обсяг виробництва S1. Площа трапеції а характеризує величину цього виграшу:

млрд. дол. на рік.

3) Збільшення доходів державного бюджету від уведення тарифу на імпорт цукру визначається площиною прямокутника с: частина споживчого надлишку перерозподіляється тепер від споживачів до держави через підвищені ціни на цукор.

млрд. дол. на рік.

4) Чисті втрати національного добробуту країни від обмеження імпорту визначаються сумою площ трикутників b і d. Вони обумовлені неефективним використанням ресурсів вітчизняними виробниками цукру в умовах захисту їх від іноземної конкуренції (трикутник b) і абсолютним скороченням внутрішнього споживання цукру в результаті підвищення цін на нього (трикутник d).

Сума площ трикутників b і d може бути розрахована як різниця між площею трапеції (a+ b+ c+ d), площею трапеції а і площею прямокутника с:

0,42 – 0,14 – 0,24 = $0,04 млрд. на рік.

Відповідь: втрати споживачів даної країни від введення тарифу на імпорт цукру складають 0,42 млрд. дол. на рік.; виграш вітчизняних виробників від цього заходу – 0,14 млрд. дол.; збільшення доходів державного бюджету від уведення тарифу на імпорт цукру – 0,24 млрд. дол.; чисті втрати національного добробуту країни від обмеження імпорту складають 0,04 млрд. дол. на рік..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]