Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_politekonomiyi.doc
Скачиваний:
455
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Основні категорії і поняття теми

Конкуренція. Досконала конкуренція. Недосконала конкуренція. Концентрація і централізація капіталу і виробництва. Монополія. Монополістична конкуренція. Олігополія. Види монополій: підприємницька, закрита, відкрита, природна, виробнича, споживча (монопсонія). Організаційні форми монополій: пули, ринги, картелі, синдикати, трести, концерни. Монопольна влада. Монопольний прибуток і надприбуток. Антимонопольне законодавство. Антимонопольне регулювання. Фінансовий капітал. Фінансова олігархія.

7.2. Тематика рефератів і доповідей

1. Закономірності на неминучість виникнення монополій.

2. Особливості розвитку монополізму в сучасній ринковій економіці.

3. Міжнародні та транснаціональні монополії: історія і сучасність.

4. Монопольна влада: сутність і показники.

5. Соціальна ціна монополізму.

6. Монопольний надприбуток: сутність та джерела.

7. Антимонопольне регулювання: проблеми та досвід застосування.

7.3. Проблеми для аналізу та обговорення

1. Класики стверджували, що монополія виростає з конкуренції, поруч із нею і над нею, проте вона не усуває конкуренцію як таку, а лише змінює її форми і засоби. Доведіть справедливість або хибність цього твердження. Проаналізуйте взаємозв’язок монополії і конкуренції. Покажіть, як саме утворення монополій модифікує конкуренцію, її сферу, форми і методи.

2. Наведіть аргументи „за” і „проти” монополізму. Проаналізуйте чинники, які сприяють підсиленню позицій і ролі монополій в сучасній економіці.

3. Розкрийте сутність фінансової олігархії та проаналізуйте основні методи її панування та встановлення контролю над національною економікою. Чи відповідають ознакам фінансової олігархії ті вітчизняні підприємці, яких у нас називають олігархами.

4. Визначте спільні риси та відмінності міжнародних та транснаціональних монополій. Наведіть приклади перших і других. Поясніть, чому останнім часом переважають злиття між монополіями різних країн і майже не реєструється об’єднань між національними монополістичними компаніями, наведіть приклади таких злиттів.

5. Проаналізуйте критично два наведені нижче твердження та доведіть їх справедливість або хибність: 1) „ усі великі фірми є монополіями, проте не всі монополії – великі фірми”; 2) „усі монополії є великими фірмами, проте не всі великі фірми є монополіями”.

6. Розкрийте зміст диверсифікації виробництва, проаналізуйте її наслідки та доведіть, що вона сприяє підсиленню стабільності та зростанню прибутків монополістичних підприємств.

7. Поясніть, чому незважаючи на понад віковий досвід застосування антимонопольного регулювання у розвинених країнах світу економічні позиції та роль монополій не знижуються, а навпаки підсилюються. У чому, на вашу думку, полягають проблеми застосування антимонопольних законів.

8. Зробіть порівняльний аналіз Антитрестовського Закону США і Закону України „Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності”. Наведіть основні захисні заходи від монополізму, передбачувані цими законами та найвідоміші приклади врегулювання певних економічних проблем на основі застосуванням цих законів.

9. Розкрийте зміст і механізм „системи участі”, поясність, у яких монополістичних утвореннях вона використовується і що має на меті.

10. Поясніть, за яких умов і з якою метою створюються картелі. Чим відрізняються сучасні картелі від тих, які були поширені на рубежі ХІХ-ХХ століть? Чи можуть учасники картельної угоди порушити її?

11. Розкрийте зміст технологічної монополії і доведіть, що вона може суттєво гальмувати технічний прогрес як в окремих галузях, так і в національній економіці в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]