Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_politekonomiyi.doc
Скачиваний:
455
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Основні поняття і категорії теми

Амортизація. Додаткова вартість (m). Додатковий робочий час. Експлуатація. Заробітна плата. Змінний капітал (v). Капітал. Кругооборот промислового капіталу. Людський капітал. Моральне зношування основного капіталу. Фізичне зношування основного капіталу. Нагромадження капіталу. Норма нагромадження. Необхідний робочий час. Номінальна заробітна плата. Оборот капіталу. Оборотний капітал. Основний капітал. Політика прискореної амортизації. Постійний капітал (с). Реальна заробітна плата. Товар „робоча сила”. Вартість і ціна робочої сили. Форми заробітної плати: погодинна, відрядна, пряма, преміальна, індивідуальна, колективна, акордна.

8.2. Тематика рефератів і доповідей

1. Розвиток поглядів на природу та сутність капіталу.

2. Первісне нагромадження капіталу: суть та історичні моделі.

3. Концепція „людського капіталу”.

4. Взаємозв’язок вартості робочої сили і заробітної плати.

5. Сучасні теорії раціональної оплати праці.

6. Сучасні форми і системи заробітної плати.

7. Політика прискореної амортизації: мета, сутність, інструменти.

8.3. Проблеми для аналізу та обговорення

1. Розкрийте зміст та сутність первісного нагромадження капіталу. Проаналізуйте особливості перебігу цього процесу в сучасній Україні. Якими були і є основні засоби і методи формування первісних капіталів у сучасній вітчизняній економіці?

2. Проаналізуйте основні методологічні підходи до визначення сутності капіталу, покажіть їх переваги й недоліки, зробіть узагальнення і висновки.

3. Розкрийте соціально-економічну природу капіталу. Доведіть справедливість або хибність висновку К.Маркса про те, що капітал – це не річ, а суспільне, належне певній суспільно-історичній формації виробниче відношення, яке втілене в речі й надає їй специфічного соціального характеру.

4. Дайте розгорнуту характеристику конкретних форм існування капіталу. Доведіть справедливість використання поняття „людський капітал” та його зміст. Що являють собою інвестиції в людський капітал?

5. Розмежуйте поняття „праця” і „робоча сила”. Що саме є об’єктом купівлі-продажу, коли між найманим працівником і роботодавцем укладається угода найму робітника?

6. Проаналізуйте властивості та особливості товару робоча сила. Якою є загальна тенденція зміни вартості робочої сили, якими об’єктивними чинниками вона зумовлюється?

7. Розкрийте зміст кругообороту й обороту капіталу, відмінності і взаємозв’язок між ними. Розмежуйте поняття формального і реального обороту капіталу.

8. Наведіть структуру часу обороту капіталу. Яким чином можна прискорити швидкість обороту капіталу і який економічний зміст має прискорення обороту капіталу.

9. За якими критеріями відбувається поділ авансованого капіталу на постійний і змінний капітал та на основний і оборотний капітал? Покажіть відмінності між ними. Розкрийте особливості руху основного і оборотного капіталу.

10. Розмежуйте поняття фізичного і морального зношування капіталу. Охарактеризуйте види фізичного і морального зношування. Поясніть, який з цих видів зношування є не бажаним і чи існують засоби його запобігання?

11. Дайте характеристику і зробіть аналіз типів амортизаційної політики та її основних інструментів і важелів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]