Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_politekonomiyi.doc
Скачиваний:
455
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

12.3. Проблеми для аналізу та обговорення

1. Наведіть аргументи „за” і „проти” приватної власності на землю.

2. Доведіть, що саме власність на землю є провідною ланкою всієї системи аграрних відносин.

3. Розкрийте в чому полягають особливості сільськогосподарського виробництва порівняно з іншими галузями економіки. Доведіть залежність продуктивності праці, результативності та ефективності виробництва у сільському господарстві від природнокліматичних умов господарювання. Чи можна, завдяки розвитку науки і техніки подолати вплив природних чинників на результат виробництва?

4. Розкрийте, що становить основу поділу сільськогосподарських земель на кращі, середні та гірші. Доведіть, що ці поняття є не тільки відносними, але й абсолютними. Проаналізуйте, чи можна за рахунок розвитку агрокультури, підвищення штучної родючості та розвитку інфраструктури подолати поділ земельних ділянок на кращі, середні та гірші.

5. З’ясуйте і поясніть, в яких галузях економіки, окрім сільського господарства, і чому саме вирішальну роль відіграють природні чинники.

6. Проаналізуйте, можуть чи не можуть виникнути рентні відносини у разі, коли монополія приватної власності на землю не відокремлюється від монополії на землю як на об’єкт господарювання. Як у цьому разі модифікується механізм утворення і привласнення земельної ренти?

7. Здається, що додаткові інвестиції перед усім мають здійснюватися у гірші землі з тим, щоб підвищити їхню родючість. Проте, реальна практика свідчить, що додаткові інвестиції здійснюються переважно у кращі землі. Поясніть чому це відбувається саме так.

8. Поясніть, що спонукає окремого виробника і суспільство в цілому обробляти гірші за родючістю і місцем знаходження землі.

9. Проаналізуйте загальну довгострокову тенденцію динаміки земельної ренти, поясніть якими чинниками воно зумовлюється.

10. Проаналізуйте відмінності диференціації землі як чинника виробництва у несільськогосподарських галузях.

11. За оцінками фахівців, що досліджували рівень доходності земель Нижегородської губернії Росії наприкінці ХІХ ст., майже половина оброблюваних там земель була збитковою. Такий стан речей сьогодні спостерігається у багатьох слабо розвинених країнах. Поясніть, що спонукає обробляти такі землі, хто і з якою метою погодиться брати такі земельні ділянки в оренду. Чи має місце таке явище у сучасній Україні?

12. Доведіть справедливість (або помилковість) твердження К.Маркса про те, що “земельна рента – це данина, якою землевласники обкладають все суспільство”.

12.4. Вправи і задачі

1. У три земельні ділянки площею по 10 га кожна авансовано однаковий за розміром капітал по 15 тис. дол. Врожайність з 1 га на першій ділянці становить 1,5 т, на другій – 3 т, на третій – 4 т пшениці. Середня норма прибутку в народному господарстві – 20 %.

Визначте диференціальну ренту І, поясніть механізм її утворення й привласнення.

2. Фермер-орендар щорічно сплачує власнику землі орендну плату в розмірі 10 тис. грн. Визначте, яку частку цієї суми становить земельна рента, якщо на ділянці зведені будівлі і споруду вартістю 80 тис. грн із середнім терміном окупності 20 років, причому 20 % з них повністю зношені.

Середньозважена ставка банківського процента становить 7 % річних.

3. Капітал, інвестований у кожну з трьох однакових за площею ділянок землі, дорівнює 40 тис. грн. Середня норма прибутку – 20 %. З першої ділянки отримано 40 т зерна, з другої – 60 т, з третьої – 100 т.

Обчисліть диференціальну ренту І, поясніть механізм її утворення. Якою буде ринкова ціна 1 ц зерна?

4. Три однакові за площею і родючістю ділянки землі розташовані на різній відстані від ринку збуту. Витрати на виробництво на кожній ділянці дорівнюють 200 тис. грн. Середня норма прибутку – 20 %. На усіх ділянках зібрано по 3000 ц пшениці. Транспортні витрати дорівнюють на першій ділянці 44 тис. грн., на другий – 20, на третій – 14 тис. грн.

Визначте ринкову ціну 1 т пшениці і диференціальну ренту І за місцезнаходженням землі для кожної ділянки. Поясніть механізм її утворення й привласнення.

5. У земельну ділянку площею 100 га авансовано 100 тис. грн. за середньої норми прибутку 20 %. Через три роки підприємець провів комплекс меліоративних робіт, завдяки чому врожайність зернових зросла з 12 ц/га до 30 ц/га. Меліоративні роботи коштували 100 тис. грн..

Визначте диференціальну ренту ІІ, поясніть механізм її утворення та привласнення.

6. Сім’я має садову ділянку, на якій вирощую для власного споживання овочі та фрукти. Це дає сім’ї змогу щорічно заощаджувати понад 1000 грн своїх сукупних витрат на харчі.

Визначте, за якою ціною варто продати цю садову ділянку, якщо ставка банківського процента дорівнює 15 % річних. Чи є сенс сьогодні продавати цю земельну ділянку? Зробіть аналіз, зважаючи на реальну динаміку цін на продовольчі товари і тенденції зміни ставок банківського проценту, що мають місце у вітчизняній економіці.

7. Орендар узяв в оренду земельну ділянку терміном на 10 років. Щорічна земельна рента з цієї ділянки становить 1800 грн. На ділянці зведені нові споруди й будівлі, вартість яких становить 30 тис. грн, а нормативний термін служби – 10 років. По закінченні терміну оренди, орендар має відновити зношені споруди й будівлі.

Обчисліть, якою має бути орендна плата за рік і за весь термін оренди.

8. Сукупний капітал, авансований у сільське господарство становить 200 млн. дол., його органічна будова – 4 : 1. Норма додаткової вартості у сільському господарстві – 200 %. Середня норма прибутку у народному господарстві – 20 %.

Визначте абсолютну земельну ренту. Проаналізуйте механізм її утворення й привласнення.

9. Власник земельної ділянки у США до початку сучасної кризи одержував щорічно 50 тис. дол. земельної ренти. Банки сплачували вкладникам 3,2 % річних. У зв’язку із сучасною кризою, земельна рента знизилась у 1,2 рази, а банківський процент зменшився до 2 % річних. Визначте, як змінилася у зв’язку із кризою ціна даної ділянки землі.

10. У дві різні за родючістю і однакові за площею ділянки землі інвестовано по 30 тис. грн і отримано відповідно 600 і 500 ц пшениці. Середня норма прибутку у народному господарстві – 20 %.

Визначте, як зміниться ринкова ціна пшениці і диференціальна земельна рента І у разі, якщо буде оброблятися ще одна земельна ділянка, на якій за інших рівних умов буде вирощено 300 ц пшениці.

11. У сільське господарство, оборонну і харчову промисловість інвестовано по 120 млн. грн капіталу. Органічна будова капіталу у цих галузях відповідно становить 2:1, 9:1 і 4:1. Норма додаткової вартості є однаковою і в усіх галузях і становить 200 %.

Обчисліть абсолютну земельну ренту, поясніть механізм її утворення та привласнення.

12. Інвестований у земельну ділянку капітал у розмірі 10 тис. грн забезпечив отримання врожаю в обсязі 5 ц. Двічі з інтервалом у два роки орендар додатково інвестував по 10 тис. грн, при цьому після першої інвестиції врожай зріс до 10 ц, а після другої до 20 ц. Середня норма прибутку у народному господарстві – 15 %.

Обчисліть диференціальну ренту ІІ, що її одержав орендар після першого і другого додаткового інвестування капіталу у дану земельну ділянку.

13. Власник земельної ділянки у торік одержав 30 тис. грн ренти, а банки сплачували вкладникам 3 % річних. У поточному році ціна даної ділянки становить 200 тис. грн. Як змінилася земельна рента з даної ділянки, якщо банківський процент знизився до 2 % річних

14. В енергетику інвестовано капітал, що дорівнює 90с + 10v, у машинобудування 80c + 20v, у харчову промисловість 70c + 30v, у сільське господарство 60c +40v. Норма додаткової вартості в усіх галузях – 200 %. Визначте абсолютну земельну ренту, отримувану у сільському господарстві, поясніть механізм її утворення та привласнення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]