Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_politekonomiyi.doc
Скачиваний:
455
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Ііі. Навчально-методичне забезпечення дисципліни

МОДУЛЬ 1

Тема 1. ПРЕДМЕТ, МЕТОД ТА ФУНКЦІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ЕКОНОМІЇ

1.1. План семінарського заняття

1. Зародження та основні етапи розвитку економічної теорії.

2. Розвиток поглядів на предмет економічної теорії.

3. Методи пізнання та дослідження економічних процесів і явищ.

4. Економічні категорії та економічні закони. Класифікація, особливості пізнання та використання економічних законів.

5. Функції політичної економії. Економічна теорія та економічна політика.

Література: [1, тема 1; 4, теми 1, 2, 4–6; 5, гл. 1; 23, с. 4–13; 25, с. 11–35; 26, тема 1; 42, с. 11–25]

Основні категорії і поняття теми

Економіка. Політична економія. Економікс. Предмет економічної теорії. Економічні категорії. Економічні закони. Всезагальні, загальні, особливі, специфічні та стадіальні економічні закони. Діалектичний метод. Наукова абстракція. Абстрактне та конкретне. Аналіз і синтез. Індукція та дедукція. Єдність логічного та історичного. Економічне моделювання. Функції економічної теорії. Нормативна і позитивна економічна теорія. Економічна політика.

1.2. Тематика рефератів і доповідей

1. Економічне вчення фізіократів. Економічні таблиці Ф.Кене.

2. Меркантилізм : сутність та теоретичні надбання.

3. Основні теоретичні набуття класичної буржуазної політекономії.

4. Марксизм – економічна теорія пролетаріату.

5. Основні теоретичні ідеї маржиналізму.

6. Кейнсіанство – панівна буржуазна доктрина ХХ століття.

7. Монетаризм: сутність та роль в сучасних умовах.

8. Комплексний підхід до вивчення економічних систем як передумова інтеграції різних економічних концепцій в сучасній економічній теорії.

1.3. Проблеми для аналізу та обговорення

1. Проаналізуйте еволюцію поглядів на предмет економічної теорії та поясніть, якими об’єктивними чинниками вона зумовлюється. Що, на Вашу думку, є причиною суттєвих відмінностей в тлумаченні предмета економічної теорії в основних сучасних економічних концепціях?

2. Розкрийте сутність, зміст і проблеми формування сучасного економічного мислення. Яку роль воно відіграє у розвитку суспільства і чи змінюється в процесі історичного розвитку людства? Доведіть, що саме формування нового економічного мислення є найскладнішою проблемою сучасного реформування вітчизняної економіки.

3. Розкрийте місце економічної теорії в системі економічних наук. Доведіть, що саме політична економія відіграє роль загального методологічного фундаменту всіх економічних наук.

4. Проаналізуйте взаємозв’язок економічної теорії та економічної політики. Чи є наукова обґрунтованість економічної політики держави запорукою її успішної реалізації?

5. Доведіть, що економічна теорія є суспільною наукою. За яких історичних і соціально-економічних умов економічні знання стають самостійною наукою? Чи може існувати єдина економічна теорія для всіх часів і держав?

6. Зробіть аналіз спільних рис і відмінностей економічних законів і законів природи. Чи достатньо пізнання і з’ясування змісту економічних законів для їх успішного використання в господарській діяльності?

Чи може економічний суб’єкт успішно господарювати взагалі не маючи теоретичних уявлень про економічні закони? Чи можна взагалі не враховувати існування і об’єктивних вимог економічних законів ?

Доведіть, можуть чи ні уряди або парламенти приймати або скасовувати певні економічні закони з метою поліпшення умов господарювання та підвищення ефективності суспільного виробництва.

7. Яких передусім знань – юридичних чи економічних – не вистачало нашим співвітчизникам, що на початку 90-х років зазнали значних збитків від шахрайств численних трастів та фондів?

8. Проаналізуйте спільні риси і відмінності провідних сучасних економічних концепцій. Чому останнім часом більшість фахівців схиляються до так званих ”синтетичних” економічних концепцій?

9. Зробіть порівняльний аналіз інституціоналізму та неоінституціоналізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]