Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_z_politekonomiyi.doc
Скачиваний:
455
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.04 Mб
Скачать

Структура підсумкової контрольної роботи та методичні вимоги до її виконання

З дисципліни „Політична економія” у відповідності до навчального плану проводиться підсумкова контрольна робота (ПКР), яка оцінюється в 16 балів і складається із шести обов’язкових завдань.

Завдання 1 передбачає визначення п’яти базових категорій навчального курсу. Мета завдання – контроль засвоєння студентами понятійного апарату дисципліни. За кожне повне й чітке визначення категорії студент отримує 0,5 бали, так що максимальна кількість балів за це завдання може становити максимум 2,5 балів (0,5 бал. · 5 зав. = 2,5 бал.). Якщо мають місце помилки, знижується оцінка за кожне окреме завдання й відповідно загальна сума балів за виконання даного розділу ПКР.

Завдання 2 – теоретичне питання курсу, відповідь на яке дає змогу з’ясувати ступень засвоєння теоретичних засад „Політичної економії”. Максимальна оцінка за це завдання, яка виставляється в разі повного, точного і всебічного висвітлення заданого питання, – 2 бали. Вона відповідно зменшується залежно від ступеню повноти і точності відповіді.

Завдання 3, 4 і 5 – це три задачі із різних розділів курсу, розв’язання яких має продемонструвати опанування студентом навичок застосування теоретичних знань. Повне розв’язання задачі передбачає наявність необхідних пояснень, формул, розрахунків та аналізу економічного явища або ситуації. Максимальна оцінка за кожну задачу – 3 бали, за три задачі – відповідно 9 балів.

Завдання 6 – складається із п’яти тестів, що відносяться до різних розділів курсу і дозволяють з’ясувати глибину розуміння економічних категорій, законів, процесів та явищ. Вірна відповідь по кожному тесту оцінюється у 0,5 бал., відповідно максимальна кількість балів, яку можна набрати за виконання даного розділу ПКР – 2,5 балів.

Отже, максимальна кількість балів, яку студент може одержати за виконання підсумкової контрольної роботи, становить 16 балів.

Приклад завдання підсумкової контрольної роботи Підсумкова контрольна робота

Варіант 1

1. Визначте категорії : товар, диференціальна рента ІІ, праця, централізація капіталу, нагромадження.

2. Теоретичне питання. Аграрні відносини: сутність, зміст і місце в системі економічних відносин. Особливості відтворення в аграрній сфері. Форми підприємництва у сільському господарстві.

3. Задача. Статутний фонд відкритого акціонерного товариства (ВАТ) складається із 30 000 простих акцій номіналом 50 грн, 1 000 багатоголосих акцій номіналом 200 грн (кожна акція дає 5 голосів на загальних зборах акціонерів) і 3 000 привілейованих акцій номіналом 20 грн. Окрім того, ВАТ випустило 10000 процентних облігацій номіналом 100 грн. Визначте мінімальну вартість контрольного пакету акцій даного ВАТ. Скільки відсотків віт статутного фонду ВАТ він становить?

4. Задача. Побудуйте криву Лоренца за припущенням, що все населення країни за рівнем доходів розподілене на п’ять рівних груп, на кожну з яких відповідно припадає 40, 30, 15, 10 і 5 відсотків сукупного доходу. Зробіть аналіз кривої і ситуації із розподілом доходів у даній країні.

5. Задача. Капітал підприємства складає 120 тис. дол., постійний капітал – 100 тис. дол., витрати на сировину, матеріали, паливо і енергію – 20 тис.дол. Норма амортизації основного капіталу – 10 %. Оборотний капітал обертається 7 разів на рік. Підрахуйте загальний річний оборот капіталу за рік і швидкість обороту авансованого капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]