Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
этика бизнеса / Конспект лекцй Редагування.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
607.23 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Назвіть основні підходи в типології корпоративної культури.

  2. У чому специфіка основних і додаткових структурних елементів корпора-тивной культури ?

  3. Виявите і назвіть параметри визначення типології корпоративної культури в концепції Т. Діла й А. Кеннеді.

  4. Чим обумовлена гострота дискусії про соціальну відповідальність ?.

  5. Назвіть етапи еволюції концепції корпоративної соціальної відповідальності у сучасному бізнесі.

  6. Назвіть і дайте обґрунтування основним механізмам етичного управління бізнесом.

  7. У чому важливість й актуальність глобальних ініціатив у галузі корпорати-вної соціальної відповідальності в сучасному бізнесі ?

  8. Дайте характеристику кожному із чотирьох підходів у формуванні механі-зму соціальної відповідальності.

Модуль2. Етика і етикет ділових відносин у сучасному бізнесу

Тема 5. Етика та етикет у діловій сфері

  1. Предмет і задачі етики ділового спілкування.

  2. Вербальна і невербальна комунікація у діловому спілкуванні.

  3. Основні види ділових комунікацій (Технологія ділових бесід, нарад, пере-говорів, телефонних бесід, ділова кореспонденція).

  4. Поняття та історія етикетуОснови види етикету.

Ключові терміни та поняття: ділове спілкування, етика ділового спіл-кування, культура ділового спілкування, ділові комунікації, діловий етикет.

Література: Основна [1,3,4,7]. Додаткова [10,13,21,22,25,27,38,49]

1. Предмет і завдачі етики ділового спілкування.

Спілкування – процес взаємодії суспільних суб’єктів: соціальних груп, або особистостей, у якому відбувається обмін інформацією, досвідом, здатнос-тями й результатами діяльності.

Ділове спілкування – це специфічна форма контактів і взаємин людей, які мають певні повноваження від своїх організацій і виконують наступні функції: 1) Передача економічної інформації. 2) Корегування свого поводження й пово-дження партнера. 3) Стимулювання емоційної діяльності. 4) Організація зага-льної діяльності з партнером для прийняття взаємовигідних рішень. Етику ді-лового спілкування можна визначити як сукупність моральних норм, правил і подань, що регулюють поводження й відносини людей у процесі їхньої вироб-ничої діяльності. Вона являє собою розділ професійної те бізнес етики.

Об’єктом етики ділових відносин є відносини між людьми, що виника-ють у процесі їхніх ділових комунікацій. Предметом етики ділового спілкува-ння є моральна свідомість (оцінка відносин з погляду законів моралі і формува-ння моральної позиції), що регулює відносини між людьми в професійної сфері.

Задачі етики ділового спілкування є: 1) Пояснення суті моральних явищ, що виникають у процесі ділового спілкування. 2) Навчання використанню норм етики ділового спілкування. 3) Формування моральної свідомості ділової люди-ни. 4) Регулювання людських відносин у виробничій діяльності людей.

2. Вербальна й невербальна комунікація

Передача інформації в спілкуванні проходить вербальним (словесним) і невербальним (жести, міміка, одяг) способом. При вербальній комунікації при-бігайте до таких способів: 1) Використання часу від часу несподівану і невідо-му інформацію. 2) Провокування протиріччя слухача на зміст повідомлення. 3) Небагато перебільшення значимісті проблем. 4) Апелювання до авторитетів. 5) Прогнозування можливих наслідкив, щоб підкреслити необхідність залучення уваги до питання, що розглядається. 5) Іноді доцільно привношення в бесіду елементи гумору, використати несподівані, образні формулювання.

Невербальні канали передачі інформації: Як і будь-яка мова тіла склада-ється зі слів, пропозицій і знаків пунктуації. Жести надходять у формі пропо-зицій і точно говорять про дійсний стан, настрій і відношення людини. Соці-альний стан людини, професія, його престиж взаємозалежні з кількістю і сту-пенем його жестикуляції. Міміка - можуть бути звужені зіниці, піднята брова, скривлення куточка рота, піт на чолі, рум’янець на щоках, прискорене моргання і багато інших сигналів. Дійсно, кожній людині необхідно відчуття прямого тілесного контакту з іншими «Я». Роль подібних контактів у формуванні пов-ноцінної людської особистості має величезне значення. 1.Саме завдяки невер-бальній інформації виникає усвідомлене або неусвідомлене бажання спілкува-тися з людиною. 2. Психологи вважають, що переконливість повідомлення во многом залежить від способу його передачі. Чим більше органів почуттів при-ймають участь, тим воно більш переконливе.

Розрізняють 3 групи знаків невербального зв’язку:

1.Знаки щирості й упевненості: 1) Схвальний погляд, якому властива теплота, неприховане схвалення поводження співрозмовника. Супроводжується доброю посмішкою, торканням рукава або плеча спів розмовника. 2) Розкриті, звернені на партнера руки: «Я повністю розділяю Ваші погляди». 3) «Розкрі-пачення» офіційної пози: співрозмовник розслаблюється, схиляється назустріч; з’являється зацікавленість у погляді, розстібається піджак і т.д. 4) Руки, при-тулені до грудей: чесність і відкритість. 5) Жести торкання: ними намагаються перервати бесіду або заспокоїти партнера.

2. Оцінюючі жести і пози: 1) Замислене вираження особи, супровод-жуване позою «рука біля щоки», свідчить про активну розумову діяльність пар-тнера. Він як би відключається від обстановки. Партнерові необхідно дати час для поглибленого аналізу інформації. Незабаром він сам нагадає про себе і про-довжить бесіду. 2) Поворот голови вбік і вниз. Очі опущені. Це жест сумніву і незгоди. Партнер уникає зустрічі поглядом, не хоче, щоб догадалися про його сумніви. Такий жест може позначати бажання завершити дискусію. 3) Характер руху рук, пальців. Під час бесіди потрібно стежити за лівою рукою, який спів-розмовник іноді прикриває рот, доторкаючись до кінчика носа. Ознакою недо-віри є тісно сплетені руки. Щоб розслабити партнера, необхідно небагато нахи-литися до нього. 4) До жестів довіри ставиться «купол» - пальці складені у фор-мі храму. Цей жест говорить також про те, що людина впевнена в тім, що він говорить. 5) Потирання стекол окулярів; покусування їхніх дужок. Це своєрід-на пауза для міркування. 6) Ходіння по кімнаті - спосіб міркування над склад-ною проблемою. З партнером, що ходить по кімнаті краще не починати роз-мови, поки він сам не заговорить.

3. Знаки захисту: 1) Холодний, твердий погляд на тлі фальшивої посмі-шки. Вираження особи показує, що партнер ще володіє собою, але ледве стри-мується. Якщо не вживати ніяких мір, він або «зірветься», або замкне в собі. 2) Схилена голова й підняті плечі - прояв незгоди й збурювання. Часто при цьому малює на папері (стрілки, квадрати, кола). Якщо в цей час викладаються про-позиції або вимоги, необхідно проаналізувати сказане. Можливо зроблена по-милка, допущена неточність, сприймана співрозмовником як приниження його достоїнства. Потрібно обережно з’ясувати претензії партнера. 3) В руки, схре-щені на груди, пальці, які впираються в біцепси, свідчать про неприйняття про-позиції. Такі пози звичайно супроводжуються насупленими бровами, нетер-плячим погойдуванням голови зі сторони убік. Якщо людина починає прояв-ляти знаки агресії, психологи радять розстебнути піджак, посміхнутися, зро-бити паузу й «розкрити руки». 4) Необхідно пам'ятати, що жестом керує під-свідомість, і його дуже важко змінити, але можна уникнути вольовими зусил-лями. Той, хто засвоїв практику ділового спілкування, завжди має перевагу пе-ред партнером.

Просторові зони території людини. 1) Соціальна зона (від 1,2 до 3,6 метрів) На такій відстані тримаються від сторонніх людей, наприклад, від стра-хового агента до нового службовця на роботі, тобто від людей, яких не дуже до-бре знають. 2) Громадська зона (більше 3,6 метрів). Відокремлює людину від великої групи людей, наприклад, аудиторії, демонстрації, мітингу, тобто юрми (великого скупчення людей). 3) Особиста зона (від 46 см до 1,2 метрів). Це відстань, яка звичайно розділяє людей на офіційних прийомах, дружніх вечір-ках. 4) Інтимна (від 15 до 46 см). Із усіх зон - це найголовніша, тому що цю зону людина охороняє, як свою власність. Дозволяється проникати в цю зону тільки тим особам, які перебувають в тісному емоційної контакті з нею. Це ді-ти, батьки, чоловік чи жінка, близькі друзі, родичі. У цій зоні є також підзона радіусом в 15 см, у яку можна проникнути тільки за допомогою фізичного ко-нтакту. Вона є зверх інтимна зона. Інтимна зона людини може порушуватися з 2 причин: 1) якщо це близька людина; 2) якщо це незнайомець – «порушник», що намагається проявляти ворожі тенденції й схильний атакувати. Якщо втор-гнення сторонніх людей у соціальну зону сприймається тер-пимо, то вторгне-ння в інтимну зону викликає в організмі різні фізіологічні реакції і зміни. Серце б’ється швидше, у кров викидається адреналін, кров приливає до мозку і м’язів, як знак фізичної готовності організму до бою. Якщо ви хочете, щоб людина по-чували себе у вашому суспільстві затишно, дотримуйтеся золотого правила: «Тримай дистанцію». Існує ряд правил поведінки, яких необхідно при ць-му дотримуватися: 1) При великому скупченні людей ні з ким не дозволяється розмовляти, навіть зі знайомими. 2) Не рекомендується в упор дивитися на ін-ших. 3) Особа повинна бути цілком неупередженою - ніякого прояву емоцій не допускається. 4)Чим тісніше в транспорті, тим стриманішими повинні бути ва-ші рухи.