Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
этика бизнеса / Конспект лекцй Редагування.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
607.23 Кб
Скачать

Питання та завдання до самоконтролю

Питання:

  1. Яке значення має спілкування для ділової людини?

  2. Яким способом передається більша кількість інформації? Чому?

  3. Назвіть основні види ділових прийомів і їх особливості.

  4. Які функції виконує етикет у суспільстві?

  5. У чому особливість ділового етикету?

  6. Як залежить вибір етикетних засобів від соціального статусу адресата?

  7. Які вимоги до оформлення візитної картки?

Завдання:

1.Створіте таблицю найбільш грубих порушень в етикеті ділових телефонних розмов, виходячи зі спостережень і особистої практики й спостережень.

Тема 6. Стиль і імідж ділової людини

  1. Поняття іміджу і його головні стратегії розвитку в сучасної діловий культурі.

  2. Основні пріоритети й технології формування позитивного іміджу ділової людини. Імідж ділової жінки й ділового чоловіка.

  3. Формування іміджу організації: складові підходів і технологій.

Ключеві терміни та поняття: Імідж, зовнішні внутрішні та проце- суальні пріоритети імідж, імідж ділової людини, організаційна поведінка, імідж організаціі та фірми.

Література: Основна [3,5,7,16]. Додаткова [11,22,27,47]

1. Поняття іміджу і його головні стратегії розвитку в сучасної діловий культурі.

У перекладі з англійського «image» означає «образ». - це свого роду маска - образ людини, що він створює згідно ділової ситуації. Причому під «образом» розуміється не тільки візуальний, вигляд, але й спосіб мислення, відносин і вчинків людини. У сучасній діловій культурі сформувалася й активно розвивається самостійна галузь іміджілогія. Ії мета й завдання - сформувати імідж ділової людини та фірми в рамках сучас-них вимог. Фахівці в області іміджілогії вважають, що імідж - це набір норм, правил досить рухливих стандартів, спрямованих на створення певного об-раза, застосовних не тільки до людини, але й до організації і навіть до кра-їни.

Імідж у діловий і бізнес сфері виконує особливу роль. Відповідності ці-лей і завдань організації або компанії бізнесмен і його команда свідомо ство-рюють її образ організації і компанії. Одночасно із цим сучасні підходи й тех-нології вимагають коректування іміджу відповідно до інтересів і вимогами ко-мпаньонів, інвесторів, покупців, тому що їхнє сприйняття компанії формує пев-не інформаційне поле навколо фірми. Позитивний імідж залучає до фірми нових покупців, а гарна репутація гарантує, що вони будуть звертатися до її послуг знову й знову. Головні стратегії розвитку іміджу в сучасної діловий – бізнес культур включають:

1. Розробку іміджу ділової людини відповідно до професійної діяльності, соціа-льним, національним і міжнародним середовищем з позицій: зовнішніх, внут-рішніх, процесуальних складових.

2. Формування іміджу організації, компанії й фірми в умовах інноваційних тех-нологій з позицій: 1) Створення нового зовнішнього «образа» і сучасної систе-ми послуг фірми. 2) Організаційної поведінки. 3) Етики ділових відносин. 4) Со-ціальної відповідальності фірми

  1. Основні пріоритети й технології формування позитивного іміджу ділової людини. Імідж ділової жінки і ділового чоловіка.

Основні пріоритети. По В. М. Шепелю трьох групи якостей складових позитивний іміджу ділової людини: природні, морально - психологичечские, ін.-телектуально – професійні [7]. У першу групу входять: 1) Комунікабельність (здатність легко сходитися з людьми). 2) Ємпатичність (здатність до співпе-реживання). 3) Рефлексівність (здатність зрозуміти іншу людину). 4) Красно-мовність (здатність впливати словом). Ці якості можна позначити як «уміння і бажання подобатися». У другу групу входять такі морально-психологічні цін-ності як: 1) Психічне здоров’я.2) Володіння набором человековедческих техно-логій (міжособистісне спілкування, діловий спіч, уміння переборювати конф-ліктні ситуації). До третьої групи варто віднести те, що пов’язане з життєвим і професійним досвідом особистості. Особливо варто виділити: 1) Інтуїцію. 2) Гнучкість у спілкуванні..

Поряд із цим, сучасна іміджілогія й етика ділових відносин, як частина етики бізнесу, дозволяють розглянути теорію й практику формування іміджу (особистості, організації, фірми) з погляду взаємозв’язку трьох складовий - 1) Зовнішньої 2) Внутрішньої 3) Процесуальної.

1. Зовнішня складова іміджу1.1. атрибутивний (упредметнений) імідж (Dress-code, стайлінг, аксесуари, що супроводжують предмети і речі діло-вої людини, відповідно до професійної діяльності); 1.2. загальнокультурний (хо-бі, захопленнями, пристрастями )..

2. Внутрішня складова іміджу - 1.1. вербальний імідж (тембр голосу, ділова мова і ділова переписка); з 1.2. кінетичний (міміка й жестопластика).

3. Процесуальна складова іміджу включає: переваги менеджера (керів-ника) – 3.1. етико - комунікативний (взаємини, поводження, учинки, діловий етикет, стиль і форми керівництва); 3.2. соціально-комунікативний (формуван-ня команди, висновок угод, участь у соціальних програмах, самепрезентація).

Критерії вибору моделі іміджу соціального поводження ділової люди-ни – бізнесмена. Їх трохи: 1) Моральна й правова бездоганність 2) Облік ко-нкретної ситуації, у якій особистість діє або виявилася по збігу обставин. 3) Ме-та, що ставить перед собою особистість. 4) Самокритична оцінка власних мож-ливостей використання конкретної моделі поводження. Будь-яке копіювання стилю в спілкуванні небезпечно. 5) Облік психологічних характеристик. В імід-жіроваії актуальне розуміння тих особистісних і ділових якостей, які очікують співробітники, партнери по спільній роботі й суспільство в цілому.

Технології. Технології формування іміджу ділової людини можна розді-лити на усвідомлені й підсвідомі й завжди пам’ятати, що імідж – результат умілої орієнтації в конкретній ситуації й правильний вибір моделі поводження. 1) Принцип етико - психологічного «блокування» - цілеспрямована робота над створенням позитивного образа про себе, що блокує негативне відношен-ня й небажане поводження інших людей стосовно вас. Досягти цього можна ті-льки шляхом твердого контролю над собою у висловленнях, вербальної лек-сики, психологічному стані, і, навіть міміки й жестопластики. Самовпевненість і стандартність поводження найчастіше сприймаються негативно. 2) Принцип впливу на підсвідомість - вплив на підсвідомість людей шляхом формування позитивної моделі поводження до співробітників і партнерів по бізнесі, в ос-нові якої закони універсальної, загальноприйнятої моралі. У цьому випадку вар-то нагадати основне правило культурної людини, певного ще Конфуцієм: «Будь поважним і доброзичливим до себе й іншим! Відгукуйся на лиха і проблеми інших, надавай посильну допомогу».

Імідж ділової жінки й ділового чоловіка. Звичайно жінкам рекоменду-ється носити ділові костюми. Діловий костюм - це спідниця до середини ко-ліна або вище на долоню й жакет (спідниця до підлоги й жакет - це вже не ді-ловий костюм, строгі брюки й жакет - залежно від компанії, де жінка працює). Упевнені в собі леді можуть віддати перевагу досить яскравим, насиченим квітам. Це дозволить залучити до себе увага. Так, М. Тэтчер найчастіше з’яв-лялася на офіційних прийомах у червоних і синіх костюмах, а англійська коро-лева Єлизавета іноді віддає перевагу строгим костюмам яскраво-жовтих та лі-лових кольорів. Більше скромний й елегантний вид має пастельні тони. Як це ні дивно, чорні кольори не відповідає діловому етикету. Діловому костюму про-типоказані також набивні тканини з яскравим малюнком (квіти, горох, велика клітка або смужка), сполучення червоний-зелений, жовтий-рожевий, жовтий-червоний.

Взуття повинна бути на середньому або високому каблуці - від 2,5 до 7,5 сантиметрів. Перевага варто віддати туфлям з натуральної шкіри. Взуття пови-нні бути закритої форми , тобто не повинне бути видно ні п’яти, ні пальців, а також відповідати кольорам костюма або бути чорної, але ніколи - білої. У ден-ний час доби не можна носити лаковане взуття. Правило, що ніколи не можна порушувати в діловому гардеробі: у будь-який час року варто носити панчохи або колготки. Кольори колготок повинен бути нейтральні або тілесний, допус-каються прозорі колготки темно-синіх, чорних і кремових тонів. Макіяж по-винен бути непомітним. Навіть пастельні тони, злегка підфарбовані брови, ока, вії й губи роблять особа виразним, ефектним. Аксесуари надають певний шарм, якщо вони від відомих фірм, виконані в гарному стилі й підходять вам. Що сто-сується прикрас, те діловий етикет дозволяє жінкам носити кільця, щоправда, тільки на підмізинних пальцях. Руки завжди на очах і повинні бути доглянуті. Деякі навіть уважають, що краще вуж діловій жінці з’явитися по місцю служби без макіяжу, чим без манікюру. Удень варто використати дорогі, але не різкі па-рфуми. Ак-тивні, динамічні жінки скоріше зволіють прохолодні, освіжаючі аро-мати. Але насамперед щоб аромат був комфортним для вас. И - що саме го-ловне - завжди варто пам’ятати, що по-справжньому успішної може бути тільки впевнена в собі жінки.

Що стосується вимог до іміджу ділового чоловіка, то в цій сфері існують давні традиції, а ділові люди в питаннях іміджу звичайно консервативні. Діло-вий чоловік повинен виглядати солідним й упевненим у собі, діловим і прива-бливим, що вселяє довіра, не без претензії на елегантність. Мистецтво сполу-чення елементів одягу завжди повинне враховувати лінію, фактуру і стиль. Лінія. Це не стільки загальний силует одягу, скільки загальний напрямок ліній малюнка на піджаці, сорочці, краватці. На костюмі вони розташовуються у виг-ляді або вертикальних або горизонтальних смуг, або кліток. Краватки бувають без малюнка, з абстрактним малюнком або чітким напрямком смуг - горизон-тальним, вертикальним, діагональним. Розмаїтість напрямків ліній малюнка можуть мати і сорочки. Основна рекомендація: лінії елементів одягу не пови-нні різко перетинатися один з одним, але і не повинні зливатися. Фактура матеріалу. «Вищий пілотаж» для чоловіків - це одяг з фактурою, що гармо-ніює. Наприклад, прекрасно сполучаються фланелевий костюм і блискуча шов-кова краватка.

Стиль. Перше, що треба враховувати, - це відповідність стилів елементів одягу. Дуже дисгармонійно, наприклад, буде виглядати діловий, трохи консер-вативний костюм з картатою спортивною сорочкою. Єдності стилю легше всьо-го домогтися, вибираючи однотонні елементи одягу. Багато чоловіків уважа-ють, що такі комбінації нудні й не привабливі, однак це не так. Однотонний ко-стюм повинен бути основним елементом одягу ділового чоловіка, що претен-дує на гарний смак. Такий костюм добре сполучається з однотонними квітами й малюнками інших елементів одягу, що спрощує вибір правильної комбінації: костюм - сорочка - краватка. Варто уважно віднестися й до аксесуарів. Насам-перед вони повинні бути максимально високої якості. Сьогодні в список необ-хідних речей, що вважаються частиною іміджу сучасного бізнесмена, входять аксесуари, що підкреслюють респектабельність їхнього власника, наприклад: брелоки, затиски для банкнот, ремені, гаманці, органайзери, авторучки, запаль-нички, портсигари, футляри для візитних карток, окулярів, ключів.

З питань іміджу й стилю існує маса літератури, довідників. Безумовно, деякий вплив на зовнішню складову іміджу має мода. Однак за всіх часів успі-шний імідж ділової людини, будь те чоловік або жінка, будувався на фундаме-нті якості, міри і скромності, і наші дні - не виключення.