Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
этика бизнеса / Конспект лекцй Редагування.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
607.23 Кб
Скачать

2.Прикладна та професійна етика. Етика бізнесу як галузі сучасної науки

Прикладна етика – виникла на початку 70-х рр. XX ст., а зараз є однією з найважливіших складових сучасної гуманітарної освіти. Сучасна прикладна етика все більше здобуває риси міждисциплінарного знання. Як галузь етичної науки (або комплекс до­слідницьких напрямів і дисциплін міждисциплінарного характеру) вона займається моральними колізіями в конкретних сферах суспі-льної практики; прикладна етика передбачає не просто застосування результа-тів теоретичної етики на практиці, а й є особливою формою ухвалення відпові-дальних рішень, самої людської етичної ділової практики. Крім «традиційних» моральних проблем (етика спілкування, етикет та ін.), прикладна етика займа-ється так званими «відкритими моральними проблемами», щодо яких не існує загальноприйнятих моральних канонів. Це – страта, евтаназія, аборти, кло-нування, генна інженерія, використання стволових клітин, нано-техно-логії, егоїзм ринкової конкуренції та ін.

Професійна етика Професійна етика – це набір норм, що маються на увазі кодекс поведінки, яким керуються люди, що ухвалюють рішення в різних професійних ролях; а також – вид прикладної етики, предметом якої є визначе-ння та обґрунтування професійно-орієнтованих нормативних систем.

Головною соціальною функцією професійної етики є сприяння успішно-му вирішенню завдань професії. Вона також відіграє роль посередника, що поє-днує інтереси суспільства і професійних груп, бере участь в узгодженні інтере-сів суспільства та особистості в межах даної соціальної групи.

Етика бізнесу (Business Ethics) є розділом прикладний і професійної етики, що вивчає відповідність моральних норм людини діяльності і цілям ді-лової організації; розглядає питання про те, яку роль відіграє бізнес у суспіль-

стві також, які моральні вимоги висуваються до людини, що працює у фірмі (від ро-бітника до президента компанії), та які організаційні структури сприяють тому, щоб людина могла брати на себе моральну відповідальність і виконувати свої моральні зобов'язання.

Предметом етики бізнесу є моральна свідомість учасників бізнесу.

Задачами етики бізнесу вважають: 1) вивчення відповідності мораль-них норм діяльності цілям ділової організації; 2) регулювання відносин у сфері бізнесу; 3) підвищення якості етичної свідомості професіоналів бізнесу й ме-неджменту; 4) засвоєння основних ціннісних орієнтацій й етичних стандартів бізнесу; 5) оволодіння інструментом аналізу та ухвалення етичних рішень у ко-нкретних си­туаціях ділового життя.

У сучасних умовах склалися кілька підходів у визначенні структури етики - бизнесу. Традиційно прийнято поділяти на макроетику й мікроетику. Макроетика розглядає специфіку моральних відносин між макро суб’єктами соціальної та економічної структури суспільства: корпораціями, державою і су-спільством у цілому і його частинами. Мікроетика досліджує специфіку мо-ральних відносин усередині корпорації, між корпорацією як моральним суб’є-ктом та її працівниками, а також власниками акцій. Однак можна виявити й інший підхід, в основі якого лежить ідея розподілу бізнесу на три сфери діяль-ності бізнесу.

1. Світовий рівень (мегарівень етики). Тут розглядаються моральні ас-пекти бізнес-діяльності на світовому, міжнародному глобальному рівні, фор-муються моральні норми діяльності транснаціональних корпорацій (ТНК) то-що. 2. Національний (макрорівень етики). Охоплює коло етичних проблем бі-знесу в масштабі галузі або національної економіки. Макроетика містить ту ча-стину етики бізнесу, що розглядає специфіку моральних відносин між макро-суб’єктамі соціальної та економічної структури суспільства: корпораціями, дер-жавою й суспільством у цілому, а також його частинами; між корпорацією і на-вколишнім середовищем. 3. Корпоративний рівень (мікро-рівень). Він дос-ліджує специфіку моральних відносин усередині корпорації, між корпорацією як моральним суб’єктом та її працівниками, її акціонерами, між постачальни-ками і покупцями. На цьому рівні можуть розглядатися і приватні етичні проб-леми, які виникають буквально на кожному кроці, особливо у сфері управління людьми.