Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
этика бизнеса / Конспект лекцй Редагування.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
607.23 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть основні положенняпротестантської етики та обґрунтуйте її вплив на формування підприємництва в західній Європі.

  1. У чому перевага православної купецької етики на відміну від протестант-ської: обґрунтуйте й приведіть приклади з історії.

  2. На яких позиціях ґрунтуються теорії розумного егоїзму та утилітаризму?

  3. Етика обов’язку, етика прав людини та етика справедливості: надайте харак-теристику основних положень.

  4. Вкажіть основні теоретичні позиції етики дискурсу

  5. Ознайомтеся з основними традиційними та сучасними етичними теоріями та вкажіть, які з них, на вашу думку, найбільше відповідають сучасним уявле-нням про етичність чи неетичність дій. Відповідь аргументуйте.

Тема 3. Етичні проблеми організаційної культури підприємства.

1.Етичні норми, стандарти і цінності підприємства.

2.Моральні проблеми вертикалі організаційної культури.

3. Моральні проблеми горизонталі організаційної культури

4.Основні види етичних порушень у сучасному бізнесі

Ключеві терміни та поняття: Етичні норми й цінності організації; моральні зобов’язання і етичні порушення адміністрації і працівника (непотизм, конфлікт інтересів, сигналізаторство): етичних порушення у сучасному бізнесі (хабарни-цтво, примус, обман, злодійство, дискримінація).

Література: Основна [1,2,4,6]. Додаткова [19,20,26,29,37,45,48,52]

1.Етичні норми, стандарти і цінності підприємства.

Підвищення рівня якості життя суспільства на пряму залежить від підви-щення рівня організаційної й моральної культури підприємств і організацій, функціонування бізнесу в цілому. Відзначимо деякі, більше важливі причини даного явища: 1). У перші тому, що співробітники підприємств і організацій, бу-дучи членами суспільства, на пряму зацікавлені в цьому. 2). У других, резуль-тативним цей процес може бути тільки в тому випадку, якщо критерії якості ор-ганізаційної культури підприємства буде прийматися в увагу при його плану-ванні. 3). У третіх, безліч критеріїв і переваг можна сформувати, тільки якщо в процесі формування бере участь велика кількість людей. Те, що у відповідає в цей час, так називаному партісіпативному управлінні (participate - брати уча-сть). Це й управлінський апарат, персонал, включаючи менеджерів (внутрішнє середовище організації) і співробітників різних підрозділів і рівнів, постачаль-ники, клієнти й покупці і ін..

На мікро рівні етика в значній мірі визначає найбільш ефективну систе-му керування і реалізації основної мети підприємства: 1).Гармонізації людсь-ких і ділових відносин, 2).Підвищення людського фактора в системі управлін-ня, 3).Формування й твердження більше високого рівня етичних стандартів у житті організації; 4). Підвищення КПД (коофіціенту продуктивності праці), а значить одержання додаткового прибутку за рахунок етичних механізмів упра-вління.

На макро рівні організація також здатна впливати на формування мо-ральної культури суспільства - через вибір своєї місії й стратегії, через впро-вадження етичних кодексів, що відбивають етичні норми, стандарти і цін-ності організації в суспільстві. Серед них відзначимо: 1). Чесність відкри-тість і доброзичливість як важливий критерій формування позитивної репу-тації компанії; 2). Повага достоїнства особистості співробітників (а також клієнтів, покупців, конкурентів); 3). Зниження й погашення конфліктів різних рівнів (міжособистісних, між групових, суспільних і ін.); 4). Виконання

зобов’язань підприємства (компанії), підвищення матеріальної і моральної культури (відношення до праці, подолання моральних пороків і порушень), 5). Сприянню підвищення кваліфікації й утворення співробітників; 6). Формування і розвиток етичної відповідальності організації перед суспільством, соціально-го партнерства у взаєминах з суспільством і державою, охороні природного се-редовища й здоров'я людини, (народу, нації); 7). Твердження й розвиток відк-ритого діалогу (дискурсу), етики солідарності й кооперації між партнерами і конкурентами, суспільством, державою й світовим співтовариством у цілому. 8).Сприяння твердженню громадянських воль, справедливого законодавства для задоволення потреб розвитку сучасної особистості; 9). Усунення забобонів різної користі (національних, демографічних, культових і т.д.) і етичних пору-шень у сучасному світі ( хабарництво, примус, обман, дискримінація злодійс-тво і ін.).