Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / ИС на предприятии / ІС підприємств малого бізнесу.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.89 Mб
Скачать

4. Налагодження та підготовка "1с: підприємство" конфігурації "бухгалтерський облік для україни" до роботи

4Л. Підготовка програми до роботи

Перш ніж вести бухгалтерський облік за допомогою програми "1С:Під­приємство", конфігурації "Бухгалтерський облік для України", необхідно підготувати її для використання. Цей комплекс робіт може виконуватись за наступними етапами.

/. Встановлення параметрів системи за допомогою пункту "Парамет­ры..." головного меню"Сервис", привиборі якого відкривається вікно пара­метрів (рис. 4.1.)

Рис. 4.1. Вікно налагодження параметрів системи.

Вікно параметрів системи має декілька закладок, на яких вказуються на­ступні реквізити:

Закладка "Общие" - відповідає за настроювання загальних параметрів і забезпечує зміну робочої дати, використання калькулятора і роздільників тріад у числах.

90

Робоча дата -дата, яка вважається актуальною та автоматично підставля­ється у відповідні реквізити документів й операцій.

Закладка "Текст" керує налагодженням параметрів редактора текстів, що використовується при редагуванні текстових документів.

Закладка "Интерфейс" дозволяє настроїти шрифти, що використовують­ся, і показ піктограм у меню.

Закладка "Журналы" призначена для встановлення інтервалу видимості записів у журналах. Тут вказуються границі інтервалу видимості записів у журналах (початок і кінець). Зазначений інтервал буде використовуватися при першому відкритті журналів в поточному сеансі роботи користувача.

Можна встановити, що для перегляду документів буде використовуватися один журнал підлеглих документів, інформація в якому буде поновлюватись щоразу при виборі нового документу.

Є можливість встановлення параметрів розміщення курсору при відкритті журналів.

Закладка "Бухгалтерия" впливає на роботу з планами рахунків і інші спе­цифічні настроювання. Якщо в конфігурації передбачено кілька планів раху­нків, то можна вибрати основний. Є можливість встановлення параметрів кодів рахунків і субрахунків, запиту часу при реєстрації документів і опера­цій, відкриття документів за операціями, швидкого пошуку у списках.

Закладка "Операция" дозволяє налагодити введення і редагування ручних бухгалтерських операцій та необхідність перевірки проведень при запису операції згідно списку коректних проведень.

Закладка "Бухгалтерские итоги" (рис. 4.1) забезпечує встановлення осно­вного періоду одержання бухгалтерських підсумків. Дана установка, як пра­вило, використовується при отриманні звітів як період "за замовчуванням", хоча він може бути змінений при побудові конкретного звіту. Цей період встановлюється при відкритті табло рахунків, однак теж може бути змінений в процесі роботи.

Закладка "Монитор" дозволяє настроїти параметри роботи монітора ко­ристувачів і умови перегляду журналу реєстрації.

//. Ознайомлення з планом рахунків та добавлення, при необхідності но­вих рахунків, субрахунків.

///. Ознайомлення та заповнення основних довідників:

"Номенклатура" -містить дані про товарно-матеріальні цінності (ТМЦ) та послуги, що використовуються фірмою в господарській діяльності. Для зручності ТМЦ в довіднику можна поєднувати в групи і підгрупи. Інформа­ція про кожен елемент довідника розділена на двох закладках "Цены" і "До-поднительно" (рис. 4.2).

Кожний елемент довідника має коротке і повне найменування. Коротке відображається в екранних формах, а повне -відображається в друкованих формах документів. При реєстрації ТМЦ і послуг в довіднику необхідно вка­зувати їх вид, в залежності від якого програма буде встановлювати рахунок

91

Можуть бути вказані ціни придбання, продажу (оптові й роздрібні) та одиниця виміру, які будуть використовуватись системою при реєстрації до­кументів й операцій.

На закладці "Дополнительно" для ТМЦ вказують рахунок витрат і вид ви­трат. Ця інформація буде використовуватися при формуванні проводок по списанню ТМЦ. Для продукції є можливість вказати витрати, з яких склада­ється виготовлення одиниці готової продукції (кнопка "Состав"). Для цього відкривається підлеглий довідник "Состав продукции".

"Необоротные активы" - зберігає дані про необоротні активи організації. Кожен необоротний актив характеризується видом, який визначає рахунок і методику обліку активу. Для кожного активу вводять відомості: найменуван­ня, первісну вартість, шифр, інвентарний номер, дату введення в експлуата­цію, одиницю виміру і рахунок обліку. У довіднику задаються параметри нарахування амортизації необоротних активів в бухгалтерському обліку та згідно з вимогами податкового законодавства (рис. 4.3).

92

Рис. 4.3. Елемент довідника "Необоротные активы".

"Контрагенты" - призначений для збереження реквізитів контрагентів. Для кожного партнера підприємства є можливість вказати назву, адресу, дані про директора та головного бухгалтера, реєстраційні коди та банківські рек­візити.

"Сотрудники" -зберігає дані про працівників підприємства. Інформація про співробітника вноситься у вікні реквізитів (рис. 4.4).

На закладці "Общие" вказуються основні дані про співробітника: табель­ний номер (код), прізвище, ім'я, по-батькові, стать, посада. Якщо робота в даній організації є основним місцем роботи для працівника, то включають прапорець "Основной".

На закладці "Данные по з/п" вводяться дані, необхідні для нарахування співробітнику заробітної плати й утримання податку з доходів фізичгіих осіб (ПДФО):

  • сума місячного окладу (чи погодинного тарифу);

  • розмір авансу; кількість пільг з ПДФО;

  • кількість дітей, на яких поширюються пільги з ПДФО;

  • дата збільшення заробітної плати співробітника, яка використовується при визначенні коефіцієнта індексації зарплати співробітника;

93

стаття витрат, на яку списується сума нарахованої співробітнику заробі­тної плати;

рахунок витрат, на який відноситься сума всіх нарахувань співробітника, (задається у випадку, якщо облік витрат у конфігурації ведеться без ви­користання рахунків класу 8);

прапорець "Пенсионер" указує на те, що з працівника не будуть утриму­ватися суми у фонд соціального страхування на випадок безробіття; прапорець "Член профсоюза" указує на те, що з працівника будуть утри­мувати профспілкові внески за ставкою, яка вказана в довіднику "Налоги и отчисления";

прапорець "Инвалид" указує на те, що на зарплату працівника буде про­водитись нарахування в Пенсійний фонд за ставкою, що відповідає на­рахуванню на фонд оплати праці інвалідів.

Рис. 4.4. Елемент довідника "Співробітники".

На закладці "Паспортные данные" вказуються паспортні дані працівника, а на закладці "Налоговые данные" -індивідуальний ідентифікаційний номер співробітника, назва й адреса податкової інспекції за його місцем проживан­ня.

За допомогою кнопки "История" вікна реквізитів співробітника (рис. 4.4) можна переглянути історію змін значень періодичних реквізитів:

94

тип співробітника ("1" -працівник основний, "0" -сумісник); _кількість дітей; _кількість пільг;

посада;

  • оклад;

  • рахунок витрат;

  • вид витрат;

  • вид діяльності.

"Места хранения" - містить перелік місць, де зберігаються ТМЦ. У цьому довіднику реєструються гуртові склади, магазини продажу в роздріб та мате­ріально-відповідальні особи.

"Счета нашей фирмы" -призначений для реєстрації місць зберігання грошових коштів (готівкових і безготівкових) власної організації.

"Фирмы" - зберігає реквізити власної організації, що вносяться у відпові­дному вікні на декількох закладках (рис. 4.5).

На закладці "Основные сведения" вносяться: назва фірми, відповідальні особи, адреса, галузь діяльності та форма власності, й банківські реквізити (Рис. 4.5).Закладка "Реєстрація і коди" зберігає дані про реєстрацію фірми

95

державними, податковими органами, фондами та коди організації. На заклад­ці "Дополнительно" вказуються:

  • гуртовий та роздрібний місця збереження ТМЦ, що будуть використову­ватись програмою за замовчуванням;

  • префікс номерів документів фірми (бажано встановлювати у відповідно­сті до назви власної організації);

  • каталог диску, де будуть зберігатись системою регламентовані звіти;

  • дату зміни доходів працівників фірми для розрахунку індексації зарпла­ти.

"Налоги и отчисления" - призначений для збереження реквізитів податків та відрахувань. У довіднику для кожного запису можна вказати банківські реквізити, на які будуть перераховуватись обов'язкові платежі та призначен­ня платежу в платіжних дорученнях, що будуть відображати сплату податків та відрахувань (рис. 4.6).

Рис. 4.6. Редагування запису довідника "Налоги и отчисления".

IV. Перегляд та налагодження констант системи шляхомвибору пун­кту "Константы" головного меню "Операции" або за допомогою "Помощни­ ка заполнения констант" головного меню"Помощь".

V. Внесення початкових залишків у випадку, якщо організація до моме-

96

Рис. 4.7. Реєстрація документу'"Остатки ТМЦ'.

Таблична частина документуможе заповнюватись автоматично заданими довідника ""Номенклатура". Дляцього використовують кнопки"Заполнить" або "Подбор" вікна документу"Остатки ТМЦ\ Один документвідображає інформацію про залишки ТМЦ в одномумісці збереження. Припроведенні Документстворює операцію, проведення якої по дебету містять рахунки об­ліку ТМЦ, по кредиту позабалансовий рахунок 00.

У документі "Остатки взаиморасчетов" вказують контрагента, рахунки бухгалтерського обліку заборгованості та ПДВ, ставку ПДВ, валюту і суму «аборгованості, при необхідності -сальдо ПДВ (рис. 4.8).

97

Рис. 4.8. Реєстрація документу "Остатки взаиморасчетов".

Слід зазначити, що сума дебіторської заборгованості вноситься із знаком "-".Один документ відображає залишки заборгованості з одним партнером і при проведенні створює кореспонденцію рахунків бухгалтерського обліку за дебетом позабалансового рахунку 00 та кредитом - рахунку обліку заборго­ваності.

Залишки розрахунків з працівниками по зарплаті потрібно реєструвати за допомогою документу "Начисление 377", в якому встановлюється вид випла­ти "Внесение остатков" (рис. 4.9).

При проведенні документстворює кореспонденції рахунків бухгалтерсь­кого обліку за дебетом позабалансового рахунку 00і кредитом рахунку облі­ку розрахунків з працівниками по заробітній платі на суму, що вказана в гра­фі "Ост. выплатить" окремо для кожного працівника. Реквізит "Ост. вы­платить" відображає заборгованість організації перед співробітником.

Залишки по інших рахунках вводяться ручними операціями, що містять проведення в кореспонденції з допоміжним рахунком 00.Дебетове сальдо рахунку вводяться по дебету даного рахунка і кредиту рахунку 00. Кредитове сальдо рахунку вводяться по кредиту даного рахунка і дебету рахунку 00. Залишки по рахунках, для яких у плані рахунків установлений режим веден­ня аналітичного обліку, вносяться з вказівкою конкретних об'єктів аналітич­ного обліку (субконто). Якщо по рахунку ведеться кількісний облік, зазнача­ють також кількісний залишок. Залишки по валютним рахункам вказуються для кожної валюти окремо.

Для перевірки правильності введення початкових залишків будують обо­ротно-сальдову відомість за період, що включає дату введення початкових залишків. Якщо залишки введені правильно, дебетовий оборот рахунку 00буде дорівнює кредитовому оборотові.

98

Рис. 4.9. Внесення залишків розрахунків з працівниками по зарплаті.

VI. Внесення операцій, що мали місце до поточної дати шляхом реєст­ рації документів або операцій.

VII. Перевірити правильність введення даних шляхом отримання звітів "Оборотно-сальдова відомість", "Оборотно-сальдова відомість по рахунку", "Аналіз рахунку по субконто","Аналіз субконто".