Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / ИС на предприятии / ІС підприємств малого бізнесу.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.89 Mб
Скачать

3.3.2. Довідники

Довідники дозволяють організувати різнотипну інформацію, зберігати та використовувати її при роботі з програмою. Вони являють собою список да­них про різноманітні об'єкти. Всі довідники програми мають однотипну структуру: записи з однаковими реквізитами. Кожний запис відповідає пев­ному субконто -елементу аналітичного обліку. Отже, довідники забезпечу­ють організацію аналітичного обліку в програмі.

Довідники можуть бути відкриті наступними шляхами:

  1. З використанням пункту "Справочники..." основного меню"Операции" або відповідну кнопку панелі інструментів головного вікна, після чого відкривається вікно для вибору довідника (рис. 3.11).

  2. Вибравши пункт головного меню"Справочники", через який розгорта­ється спадне меню для вибору довідника.

  3. Використовуючи кнопку панелі інструментів головного вікна. Цей спосіб дозволяє відкрити лише ті довідники, що позначені піктограмами в спад­ному меню, тобто ті, що використовуються найчастіше.

46

Рис. 3.11. Вікно для вибору довідника.

Всі довідники мають однотипну структуру, панелі інструментів і дозво­ляють виконувати над даними однакові дії. При відкритті довідника "Номен-клатура" на екрані з'являється вікно (рис. 3.12).

Рис. 3.12. Довідник "Номенклатура".

Вікно довідника складається з заголовного рядка, який відображає назву Довідника та робочу дату, на яку актуальні дані, панелі інструментів та спис­ку елементів довідника. Більшість довідників програми мають деревоподібну стРуктуру, яка представлена переліком фуп у лівій частині вікна довідника і таблицею в правій. Переміщуватись у групах довідника можна як у правій

47

частині, так і в лівій. При цьому використовують мишку або клавіші Т, і клавіатури. Для відкриття групи у лівій частині довідника натискають два рази мишкою або клавішу Enter клавіатури. Вміст відкритого розділу відо­бразиться в табличній частині. Розділ довідника, який має знак "+" у лівій частині, містить підрозділи, відкрити які можна натиснувши на "+". Після цього знак "+"зміниться на "-",натиснувши на який можна закрити список підрозділіАле, в табличній частині довідника можна відкрити лише групу активного рівня. Для цього необхідно два рази мишкою натиснути на піктограми групи активного рівня _±Jабо комбінацію клавіш клавіатури Ctrl+i. Назва відкри­того розділу буде відображатись в заголовному рядку табличної частини до­відника. Вихід з відкритого розділу здійснюється після натиснення два рази мишкою на заголовному рядку або комбінації клавіш клавіатури Ctrl+t.

Кожна структурна одиниця довідника має унікальний код, який привлас­нюється автоматично при її створенні. Максимальна довжина коду задається в конфігураторі. Користувач може змінювати автоматично привласнені про­грамою коди. Система не допускає двох елементів довідника з однаковими кодами. Тому, при реєстрації запису з таким кодом, який вже має інший еле­мент, буде видаватись повідомлення "Код не уникальный" і програма не буде зберігати запис.

Для кожного елемента довідника реєструються однотипні реквізити. У табличній частині будуть відображатись тільки ті з них, які є основними. Ко­ди і назви записів висвітлюються у всіх довідниках програми. Це дає можли­вість звертатись до елементів довідників з інших місць програми.

Деякі довідники системи мають під табличною частиною інформаційні рядки, які відображають певні реквізити записів, наприклад, продажні ціні на товари в довіднику "Номенклатура" (рис. 3.12)або кнопки, що дозволяють виконати додаткові дії чи отримати іншу інформацію про активний елемент. Так, наприклад, для кожного запису довідника система зберігає історію змін періодичних реквізитів, після натиснення кнопки "История" (рис. 3.12) мож­на вивести ці дані на екран.

Працюючи з довідниками, можна виконувати наступні дії: створювати нові групи та записи;

редагувати внесену інформацію; переглядати дані довідника;

створювати нові елементи шляхом копіювання даних, внесених раніше;

позначати на видалення інформацію довідника;

48

У заголовному рядку відображаються назви програми, конфігурації та ор­ганізації, в якій використовується система.

Облікові та довідкові дані розміщені в пунктах головного меню:

"Файл" -призначений для обслуговування файлів (відкриття, закриття, друк тощо).

"Действия" -з'являється при відкритті вікна довідника, документа, опе­рації тощо та дозволяє виконати типові дії (додавання, видалення тощо).

"Операции" - дозволяє відкрити загальні журнали документів, операцій, проведень, довідники, звіти, план рахунків, коректні та типові проведення, видалити помічені на видалення об'єкти, та управляти підсумками.

"Справочники" -призначений для збереження довідкової інформації.

"Документы" -забезпечує внесення документів.

"Журналы" -дозволяє користувачу відкрити журнали документів, опера­цій, проведень.

"Отчеты" -призначений для побудови звітів.

"Сервис" - дозволяє користувачу виконати сервісні функції та налагодити систему.

"Окна" -призначений для впорядкування вікон програми.

'Помощь" - забезпечує виклик системи допомоги та відомостей про сис­тему.

Кожний пункт головного меню має розділи, що представлені пунктами спадного меню, при виборі одного з яких на робочому столі системи

3 33

з являється в,кно. Наприклад, шсля вибору пункту «Номенклатура" з голо­вного менюСправочники» наекран виводиться вікно, у заголовному рядку якого відображається його назва та дата відображення інформації (рис З З).

Файл Действия Оперший Справочники Документы Журналы Отчеты Сервис Окна 'помо^Г

Рис. 3.3. Вікно довідника "Номенклатура".

Кожне відкрите вікно має панель інструментів (рис. 3.3),за допомогою якої можна виконати дії з інформацією активного елемента програми

Деякі пункти спадного меню зліва мають піктограму (рис. З 4) яка анало гічна відповідній кнопці панелі інструментів основного вікна

Відкрити такий розділ можна шляхом вибору з головного меню відповід­ного пункту або за допомогою кнопки панел, інструментів головного вікна програми. Якщо пункт спадного меню закінчується трьома крапками то піс­ля його вибору на екран, з'явиться вікно для вибору необхідного елемента або внесення додаткових параметрів. Справа від деяких пункт.в спадного меню може наводитись інформація про комбінацію клавіш клавіатури Так виконання певних дій в програм, може здійснюватись за допомогою вибору відповідного пункту з головного меню -Действия" або шляхом натиску ком­бінації клавіш клавіатури. Такі клавіші ще називаються "гарячими"

34

Операции

Журналы документов... Журнал операций Журнал проводок.

Справочники... Константы... План счетов Корректные проводки Типовые операции

Отчеты... Обработка...

Удаление помеченных объектов... Поиск ссылок на объекты... Проведение документов... Управление бухгалтерскими итогами...

Рис. 3.4. Розділи головного меню "Операции".

Відкрити основні розділи програми можна, використовуючи кнопки пане­лі інструментів. При підведенні курсору мишки до кнопки панелі інструмен­тів з'являється підказка про її призначення. В системі "1С: Підприємство" є Декілька панелей інструментів, основне їх призначення - це швидкий шлях відкриття розділів програми або виконання дій. Користувач може налагодити і встановити зручний для нього вигляд панелей інструментів.

В інформаційному рядку програмою виводяться повідомлення про вико­нані операції або помилки. Рядок стану відображає поточну підказку та вста­новлений період бухгалтерських підсумків.

При роботі з програмою можна використовувати калькулятор і календар. Калькулятор призначений для виконання нескладних обчислень під час робо­ти з програмою. Його виклик здійснюється шляхом вибору пункту "Кальку­лятор" головного меню "Сервис" або натиску відповідної кнопки панелі ін­струментів, після чого на екрані з'являється вікно калькулятора (рис. 3.5). Обчислення можуть виконуватись як з використанням мишки, так і за допо­могою клавіатури.

Функціональні можливості калькулятора системи не відрізняються від звичайних калькуляторів. Користувач може виконувати арифметичні дії, об­ числювати відсотки, обернене значення числа, працювати з пам'яттю. З* 35

Рис. 3.5. Калькулятор

Особливістю калькулятора програми є те, що у випадку перевищення зна­чення операції розрядності калькулятора або при виконанні неприпустимих операцій (наприклад, ділення на 0), на дисплеї буде відображатись 0. Кальку­лятор може викликатись під час роботи з довідниками, документами, опера­ціями, звітами при введені реквізитів числового типу. У цьому випадку він не має можливості використання пам'яті.

Для зручності роботи з датами в програмі можна використовувати кален­дар (рис. 3.6), який відкривається після вибору пункту "Календарь" головно­го меню "Сервис" або натиску відповідної кнопки панелі інструментів.