Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / ИС на предприятии / ІС підприємств малого бізнесу.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.89 Mб
Скачать

3.2. Система допомоги

Конфігурація "Бухгалтерський облік для України" має потужну систему допомоги, яка дозволяє користувачу отримати повну інформацію про особ­ливості внесення, редагування та обробки даних. Можна викликати допомогу на будь-якій стадії роботи з програмою при виборі пункту головного меню "Помощь". Допоміжна інформація в програмі має декілька рівнів, виклик яких залежить від етапів роботи з програмою.

Так, при відкритті конфігурації на екрані з'являється вікно порад дня (рис. 3.7), в якому користувач може отримувати поради щодо принципів роботи з програмою, натискаючи кнопку "Следующий".

Рис. 3.7. Вікно порад дня

Досвідченому бухгалтерувиникнення порад буде заважати, тому є мож­ливість відмовитись від відображення даного вікна при завантаженні програ­ми. Для цього необхідно прибрати позначку в рядку "Показывать при запус­ке" (рис. 3.7).

При виклику системи допомоги під час роботи з програмою шляхом ви­бору пункту "Помощь" з меню "Помощь" або при натиску клавіші F1 відкри­вається розділ допоміжної інформації, який актуальний для того розділу про­грами, під час роботи з яким була викликана допомога.

При виборі пункту "Содержание" з меню"Помощь" програма виводить на екран зміст допоміжної інформації, яка дозволяє ознайомитись із основ­ними принципами роботи в режимі "1С:Підприємство" з журналами, довід-

37

- виклик звіту.

При виборі мишкою кнопки "Содержание" у верхній частині вікна путів­ника відбувається переміщення до змісту. Подвійне клацання мишкою на кнопках "Назад" та "Далее" дозволить переміщуватись до вікон, що відкри­вались раніше та повертатись до розділу, відкритого останнім. Користувач може встановити необхідність відкриття путівника при запуску програми,

для цього потрібно шляхом подвійного клацання на кнопці І'" І у верхній час­тині вікна путівника встановити в полі "Показывать путеводитель при за­пуске:" значення "Да".

Одним із важливих розділів системи допомоги є помічник заповнення констант, який викликається з головного меню"Помощь". Помічник дозво­ляє використовуючи довідники та списки програми, в зручній формі налаго­дити константи системи.

Використовуючи пункт "Дополнения к описанию конфигурации" головно­го меню"Помощь" користувач може отримати інформацію про поновлення, Що реалізовані в програмі. За допомогою пункту "О программе" головного меню"Помощь" можна вивести на екран дані про номери та параметри релі-зів системи 1С таконфігурації, а також дані про розробника конфігурації.

3.3. Основні принципи роботи з довідковою інформацією

Під час виконання своїх службових обов'язків бухгалтеру доводиться працювати з довідковою інформацією. Так, наприклад, при виписці податко­вої накладної необхідно вказувати ідентифікаційні номери постачальника та покупця, їх номери реєстрації платників ПДВ тощо, при виписці платіжних

39

доручень -банківських реквізитів платника та одержувача коштів. При робо­ті з програмою відпадає необхідність кожного разу при створенні документів або операцій вносити довідкову інформацію. її достатньо один раз зареєстру­вати у відповідному довіднику та, при потребі, використовувати в подальшо­му.

В системі "1С:Підприємство" довідкова інформація поділяється на змін­ну та умовно постійну. Деякі дані можуть змінюватись, а отже, додаватись користувачем досить часто. Наприклад, інформація про партнерів, співробіт­ників, товарно-матеріальні цінності може доповнюватись новими записами у випадку, коли з'являються нові контрагенти, приймаються на роботу співро­бітники, розпочинається освоєння діяльності з новими матеріальними цінно­стями. Такі дані містяться в довідниках програми.

Деякі довідкові дані можуть змінюватись рідко. Наприклад, назва власної організації, її коди реєстрації, банківські реквізити, параметри облікової полі­тики, система оподаткування тощо. Така інформація відноситься в програмі до констант. Але користувачу дозволяється її змінювати, оскільки іноді може виникнути необхідність коригування умовно-постійної інформації. Напри­клад, власна фірма перейшла на спрощену систему оподаткування та зміни­лись деякі коди реєстрації, відбувся перехід на обслуговування поточного рахунку в інший банк, переглянута облікова політика організації тощо.

Дещо специфічним розділом системи є план рахунків. Його структура по­дібна до довідників, але часті модифікації в ньому не допускаються. Взагалі, користувач, як правило не змінює план рахунків, оскільки він затверджується Кабінетом Міністрів України і однаковий для всіх підприємств.