Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / ИС на предприятии / ІС підприємств малого бізнесу.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.89 Mб
Скачать

5.3.2. Автоматизація надання послуг

При реєстрації операцій надання послуг в конфігурації „Бухгалтерський облік для України" можуть використовуватись наступні документи:

  1. "Договор";

  2. "Счет -фактура";

  3. "Оказание услуг";

  4. "Налоговая накладная".

Черговість реєстрації документів залежить від першої події: надання по­слуг (рис. 5.20)або отримання коштів в якості передоплати за послуги (рис.

125

Рис. 5.22. Вікно реєстрації реквізитів документу "Оказание услуг".

Порядок реєстрації реквізитів акту здачі-прийняття робіт аналогічний створенню документу "Расходная накчадная".

"Оказание услуг" може створюватись на підставі зареєстрованих докумен-

126

тів "Договор", "Счет-фактура" шляхомвиконання дії "Ввести на основа­нии". Зареєстровані акти здачі-приймання робіт зберігаються в журналі "Ока­зание услуг"'.

5.3.3. Автоматизація роздрібної реалізації товарів

Програмою передбачається, що у роздрібній реалізації розрахунки прово­дяться готівкою. Конфігурація дозволяє реєструвати реалізацію товарів вроз­дріб лише зі складу, для якого у довіднику "Места хранения" вказаний вид "Магазин (розничный)". ТМЦ, що реалізуються вроздріб, повинні обліковува­тись у магазині у роздрібних цінах, які враховують торгівельну націнку та ПДВ. Оприбуткування товарів в магазин і формування націнки здійснюється в програмі при переміщенні ТМЦ з гуртового складу в роздрібний. Для цього використовується документ "Перемещение", припроведенні якого створю­ються кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку зі списання товарів із гуртового складу, оприбуткування їх в магазин і відображення націнки.

Для відображення роздрібної реалізації товарів в конфігурації "Бухгалтер­ський облік для України" призначений документ "Розничная накладная" (рис. 5.23).

Рис. 5.23. Вікно реєстрації реквізитів документу "Розничная накладная". У заголовній частині документу на закладці "Основные" вказують дані

127

про магазин, з якого реалізуються товари, касу, до якої надходить готівка, та контрагента, якому реалізується товар, на закладці "Дополнительно" - статтю валових доходів та ставку ПДВ.

У табличну частину роздрібної накладної вноситься інформація про назву товару, який продається, кількість, ціну продажу. В полі "Ост" відобража­ється поточний залишок товару на роздрібному складі. Таблична частина документа може заповнюватись за допомогою підбору з довідника "Номенк­латура" з використанням кнопки "Подбор" (рис. 5.23).

Слід звернути увагу, що ціни реалізації товарів в роздрібній накладній встановлюються програмою автоматично на підставі даних довідника "Но­менклатура". Але в документі можуть бути вказані інші ціни, відмінні від тих, за якими товар на даний час обліковується в магазині.

Якщо у роздрібному складі облік товарів ведеться за їх вартістю, то для такого магазину в довіднику "Места хранения" встановлюють характеристи­ку "Суммовой учет". Утакому складі обліковуються товари з найменуван­ням, що відповідає константі "Товары в ассортименте". Принципи реєстра­ції роздрібної накладної для магазину, в якому ведеться вартісний облік то­варів, не відрізняються від накладної для магазину з кількісним обліком то­варів.

При проведенні "Розничная накладная" для складу з кількісним обліком товарів створює кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку з відобра­ження валових доходів, ПДВ, отримання готівки в касу, списання собівартос­ті реалізованих товарів та торгівельної націнки. Роздрібна накладна для мага­зину з вартісним обліком при проведенні формує кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку з відображення валових доходів, ПДВ та отримання готівки в касу.

Для списання собівартості товарів, що були продані в такому магазині, та торговельної націнки призначений документ "Определение торговой нацен­ки". Документ реєструється в кінці місяця, після того, як оформлені всі роз­дрібні накладні та повернення товарів в магазин з вартісним обліком. В елек­тронній формі документа вказується роздрібний склад, для якого проводить­ся розрахунок. При проведенні документу програма обчислює собівартість реалізованих товарів, торгівельну націнку за методом ціни продажу та ство­рює відповідний набір кореспонденцій рахунків бухгалтерського обліку.

Зареєстровані документи "Розничная накладная" та "Определение торго­вой наценки" зберігаються в журналі "Розница".

У відповідності до наказу ДПАУ № 244 від 30.06.2005 "Про внесення змін до наказу Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 № 165" [5] на підставі щоденних підсумків розрахунків з кінцевими споживачами в роз­дрібній торгівлі повинна виписуватись підсумкова податкова накладна за день. Конфігурація дозволяє сформувати таку накладну автоматично. Для цього в податковій накладній обирають ставку ПДВ, встановлюють позначку "Итоговая налоговая накладная по рознице за день". Програма заповнює до-

128

кумент за даними роздрібних накладних, що були проведені протягом дня, за який формується податкова накладна.

Для формування таких накладних можна скористатись також обробкою "формирование налоговых накладных в рознице", яка сформує податкову на­кладну для кожної ставки ПДВ, за якою була реалізація протягом дня.