Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / ИС на предприятии / ІС підприємств малого бізнесу.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.89 Mб
Скачать

5.2.2. Автоматизація отримання послуг

Принципи реєстрації документів при отриманні послуг аналогічні отри­манню виробничих запасів, товарів. У конфігурації „Бухгалтерський облік для України" для відображення інформації про отримані послуги можуть ви­користовуватись наступні документи:

  1. "Договор";

  2. "Счет входящий";

  3. "Услуги сторонних организаций";

  4. "Запись книги приобретений".

Черговість реєстрації документів залежить від першої події: отримання послуг (рис. 5.12) або перерахування коштів в якості передоплати за послуги (рис. 5.13).

119

Рис. 5.13. Черговість реєстрації документів при отриманні послуг у випадку пер­шої події передоплати за послуги.

Документ „Услуги сторонних организаций" призначений для відображен­ня в обліку факту отримання послуг і реєструється у програмі за умови під­писання з контрагентом акту виконаних робіт. Принципи роботи з докумен­том „Услуги сторонних организаций" аналогічні прибутковій накладній.

При проведенні документ формує бухгалтерські проведення, що відобра­жають валові витрати, ПДВ та віднесення послуг на витратні рахунки, які вибираються програмою автоматично за даними довідника "Номенклатура" для відповідної послуги.

Документ „Услуги сторонних организаций" можна створювати на підставі документів ,Договор", „Остатки взаиморасчетов", „Сет входящий".

Використовуючи інформацію документу „Услуги сторонних организа­ций", можна зареєструвати платіжне доручення на оплату послуг та запис книги придбання.

Зареєстровані документи „Услуги сторонних организаций" зберігаються в журналі „Услуги сторонних организаций".

Працюючи з журналом будь-яких документів, використовуючи кнопку ,Дерево", можна отримати інформацію про взаємозв'язок документів, що відносяться до однієї операції з отримання запасів чи послуг (рис. 5.14).

Працюючи з деревом, можна відкривати документи, що представлені в ньому та повний журнал.

120

Рис. 5.17. Вікно реєстрації реквізитів документу "Счет-фактура".

Порядок реєстрації реквізитів рахунку-фактури аналогічний створенню документу"Счет входящий". Призаповненні табличної частини "Счет-фактура" реквізит "Цена-" встановлюється програмою автоматично на під­ставі даних про ціну продажу, вказаних при реєстрації найменування ТМЦ в довіднику "Номенклатура". Але користувач може змінювати ціни безпосере­дньо у табличній частині документу. При реєстрації "Счет-фактура" можна надати знижку покупцю, для чого призначена кнопка "Дать скидку".

При проведенні документ не формує кореспонденцій рахунків бухгалтер­ського обліку. "Счет-фактура" може створюватись на підставі зареєстрова-

122

них документів "Договор .

Зареєстровані рахунки-фактури зберігаються у журналі "Счета-фактуры".

Документ "Расходная накладная" (рис. 5.18) відображає у програмі факт списання ТМЦ з гуртового складувнаслідок реалізації.

Порядок реєстрації реквізитів видаткової накладної аналогічний докумен­ту "Приходная накладная". При заповненні табличної частини документу ціни та знижки покупцям розраховуються аналогічно документу "Счет-фактура". При проведенні видаткова накладна створює кореспонденції ра­хунків бухгалтерського обліку з відображення доходів від реалізації ТМЦ, списання собівартості реалізованих ТМЦ, податкових зобов'язань з ПДВ та валових доходів (за фактом "першої події"). Для коректного створення про­ведень з ПДВ та валових доходів при реєстрації документу "Расходная на­кладная" на закладці "Дополнительно" (рис. 5.18)заповнюються відповідні реквізити.

"Расходная накладная" може створюватись на підставі зареєстрованих документів "Договор", "Счет-фактура" шляхом виконання дії "Ввести на оснований". Зареєстровані видаткові накладні зберігаються в журналі "Рас­ходные накладные".

У разі виникнення в організації податкових зобов'язань з ПДВ в програмі передбачено формування документу "Налоговая накладная" (рис. 5.19).

123

Рис. 5.19. Вікно реєстрації реквізитів документу "Налоговая накладная".

Створені податкові накладні зберігаються програмою в журналі "Книга продаж".

Слід зазначити, що податкова накладна на суму "за першою подією" по­винна реєструватись після проведення не тільки видаткової накладної, але й тих документів, які змінювали стан взаєморозрахунків з покупцями в рамках конкретного замовлення з виникненням при цьому податкових зобов'язань власної організації. Це може відбуватись в наступних випадках:

  1. При зарахуванні коштів від покупця на розрахунковий рахунок власної організації або при отриманні від покупця готівкових коштів в касу.

  2. При відвантаженні ТМЦ (виконання робіт, послуг) покупцю у випадку, якщо сума відвантаження перевищує суму попередньо отриманої від по­купця оплати, або при відсутності попередньої оплати.

При заповненні табличної частини податкової накладної можуть викорис­товуватися значення констант "Авансовый платеж" і "Частичная отгрузка". Це відбувається у випадках, коли визначення номенклатури табличної части­ни утруднено. У всіх інших випадках таблична частина податкової накладної заповнюється за даними документа, проведення якого ініціювало її форму-

124

вання.

Конфігурація "Бухгалтерський облік для України" дозволяє формувати як звичайні, так і підсумкові (зведені) податкові накладні. Підсумкові податкові накладні за місяць, як правило, виписуються у випадках, коли поставка ТМЦ покупцю має неперервний або ритмічний характер із обумовленою у догово­рі періодичністю оплати. Підсумкова накладна реєструється в кінці місяця.

Документ "Налоговая накладная" можна створювати на підставі докумен­тів "Расходная накладная", "Банковская выписка", "Договор", "Ликвидация необоротных активов", "Оказание услуг", "Приходный кассовый ордер".

Для вибору ставки ПДВ вподатковій накладній заповнюється реквізит шапки "Вид НДС назакладці "Дополнительно" вікна реєстрації реквізитів документу "Налоговая накладная".

Таблична частина податкової накладної заповнюється за замовчуванням даними документа-замовлення.

При проведенні документ "Налоговая накладная" не створює бухгалтер­ських проведень.

В релізі 7.70.261конфігурації „Бухгалтерський облік для України" добав­лений реквізит заголовної частини документу ,Дид операции", значення яко­го може бути обране:

  • реализация на территории Украины";

  • Экспорт";

  • работы, получены от нерезидента";

  • Условная продажа".

Крім цього, у релізі 7.70.261 валюта податкової накладної не має жорстко­го зв'язку з експортними операціями. Програма дозволяє виписувати подат­кові накладні у гривнях для експорту та у валюті для продажу на території України. Зареєстровані податкові накладні зберігаються в журналі "Книга продаж".

Факт зарахування коштів на розрахунковий рахунок в оплату ТМЦ, робіт, послуг відображається записом в банківській виписці, рядки якої можуть бу­ти сформовані на підставі документів-замовлень (кнопка "Подбор по зака­зам").