Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / ИС на предприятии / ІС підприємств малого бізнесу.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.89 Mб
Скачать

5.11. Автоматизація виробництва продукції

Для обліку продукції, що виготовляється організацією у своїй господарсь­кій діяльності, призначений довідник Номенклатура". При цьому для еле­мента довідника, що є продукцією, встановлюють вид „Продукция", для на­півфабрикату -вид Полуфабрикат". Рахунок бухгалтерського обліку про-

10'" 145

дукції за замовчуванням - 26, напівфабрикатів - 25. Для елемента довідника Номенклатура", що є продукцією доступна кнопка „Состав" (рис. 5.34), яка дозволяє відкрити підпорядкований довідник „Состав продукции".

Рис. 5.34. Реквізити елемента довідника "Номенклатура", що є продукцією.

Довідник „Состав продукции" містить список матеріальних витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, амортизацію та інших витрат з яких складається собівартість одиниці продукції. Список витрат, що заданий у довіднику „Состав продукции", буде використовуватись програмою при початковому заповненні документа калькуляция". Приреєстрації калькуля­ції він може бути змінений.

При розрахунку собівартості готової продукції можуть використовуватись документи калькуляция" таНезавершенное производство".

Документ калькуляция" призначений для відображення списання матері­алів у виробництво, оприбуткування продукції, розрахунку її собівартості та відпускної ціни. Калькуляція може бути попередньою та остаточною.

Попередня калькуляція призначена для списання планових витрат вироб­ництва й оприбуткування готової продукції, остаточна калькуляція дозволяє відкоригувати попередні значення витрат на підставі реальних значень на

146

кінець місяця. Калькуляція, яка вводиться в базу даних шляхом реєстрації нового документа є попередньою, остаточна калькуляція реєструється, вико-оистовуючи дію „ввести на оснований", на підставі попередньої. Змінити остаточну калькуляцію на попередню і навпаки не можна.

Вікно реквізитів документу Предварительная калькуляция" складається з заголовної частини та табличної (рис. 5.35).

Рис. 5.35. Вікно реквізитів документу „Предварительная калькуляция".

Реквізити групи „Материалы и продукция" закладки „Основные" заголов­ної частини документи призначені для встановлення найменування одиниці продукції, що випускається, складу, на який буде оприбутковуватись продук­ція, та з якого будуть списуватись матеріали, а також кількості одиниць про­дукції, що оприбутковується.

Таблична частина документа може заповнюватись автоматично (кнопка ^Заполнить"). При цьому вносяться дані про витрати, перераховані для обра­ної продукції в довіднику „Состав продукции".

У табличній частині документу вказується наступна інформація: найменування витрат;

партія та кількість матеріалів, яку потрібно списати (тільки для матеріа­ льних витрат); 10* 147

сума витрат в попередній калькуляції Для витрат на оплату праці, відра­хувань на соціальні заходи, амортизації та інших вноситься користува­чем, а для матеріальних витрат - розраховується програмою при прове­денні документа;

у реквізиті „Сумма оконч." указується сума по остаточній калькуляції, для попередньої калькуляції даний стовпчик завжди не заповнений. Після проведення документу в заголовній частині закладки „Основные" відображається собівартість і продажна вартість усієї кількості продукції та одиниці. На закладці ,Далоги и рентабельность" можна вказати додаткові параметри, що впливають на розрахунок відпускної ціни продукції: рентабе­льність в долях від одиниці, ставку ПДВ, за якою оподатковується продукція, суму акцизного збору, а також до трьох видів податків (відрахувань), що на­раховуються від обороту реалізованої продукції та відносяться на її собівар­тість.

Для оформлення документом Предварительная калькуляция" операції списання матеріалів у виробництво без оприбуткування на склад готової про­дукції включають прапорець „Только списать материалы в производство". У цьому випадку у заголовній частині документа можна вказати рахунок і стат­тю витрат для списання вартості матеріалів. Заповнення табличної частини документа в цьому випадку можна здійснювати шляхом підбору з довідника Номенклатура" за допомогою кнопки J~Iod6op".

Документ „Окончательная калькуляция" реєструється на підставі попере­дньої в кінці місяця, коли усі виробничі витрати фірми у бухгалтерському обліку списані на рахунок 23 „Виробництво", коли внесена інформація про незавершене виробництво. При створенні остаточної калькуляції фактичні суми витрат розподіляються пропорційно сумам, зазначеним у попередніх калькуляціях. У остаточній калькуляції програмою автоматично заповню­ються реквізити табличної частини. Графа „Сумма оконч." визначає остаточ­ні суми витрат за даними бухгалтерського обліку. Ці суми можна змінити вручну для витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, аморти­зації та інших. Виправити попередні суми в остаточній калькуляції не можна. При проведенні документу Предварительная калькуляция" створюються кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку зі списання матеріальних та нематеріальних витрат на рахунок 23 „Виробництво", з оприбуткування про­дукції на рахунок 26„Готова продукція".

При проведенні документу „Окончательная калькуляция" програмою створюються коригувальні проведення по рахунку 26 „Готова продукція" і 23 „Виробництво" в разі відмінності сум остаточної калькуляції від попередньої. Якщо продукція, що оприбуткована попередньою калькуляцією, продана ра­ніше, ніж була зареєстрована остаточна калькуляція, то остання сформує ко­ригувальні проводки з обліку собівартості реалізованої продукції.

Зареєстровані документи калькуляция" зберігаються у журналі Произ­водство", в якому, крім іншої інформації, відображається статус калькуляції.

148

Статус може приймати значення:

  1. ,J-fe закрытая предварительная" -попередня калькуляція, для якої не­має остаточної,

  2. Закрытая предварительная" - попередня калькуляція, для якої створена остаточна,

  1. Окончательная" - остаточна калькуляція,

  1. Списание материалов" - попередня калькуляція, яка тільки списує ма­теріали у виробництво.

Для внесення в інформаційну базу даних про незавершене виробництво в конфігурації призначений документ Незавершенное производство", який вноситься щомісяця до реєстрації остаточних калькуляцій. Дані про суми незавершеного виробництва вказуються у табличній частині документа. Для кожного виду витрат зазначається сума, що повинна бути включена до собі­вартості продукції в наступних періодах.

При проведенні документ Незавершенное производство" неформує бух­галтерських проводок. Дані з нього використовуються при визначенні оста­точної суми витрат, що розподіляється документом „Окончательная кальку­ляция".

Зареєстровані документи Незавершенное производство" зберігаються у журналі Производство".

5.12. Автоматизація операцій з валютою

Програма дозволяє проводити операції з валютами, що зареєстровані в довіднику ,лЗалюты", в якому окрім назви валюти вказують її курс по відно­шенню до гривні та котирувальну одиницю. У цьому довіднику зберігається історія зміни курсів валют.

Для автоматизації операцій з валютою в конфігурації призначені докуме­нти: Покупка валюты", Продажа валюты", Переоценка валюты".

Документ Покупка валюты" (рис. 5.36)призначений для відображення в обліку операції придбання валюти на Українській міжбанківській валютній біржі (УМВБ).

При заповненні форми документа вказують гривневий розрахунковий ра­хунок, з якого списуються кошти на придбання валюти і валютний рахунок, на який буде оприбуткована валюта, що купується. Вибір цих реквізитів здій­снюється з довідника „Счета нашей фирмы".

Після вибору валютного рахунку в реквізитах валюта" і Нурс НБУ" ві­добразиться валюта обраного рахунка та її курс НБУ на дату документа, за яким відбудеться зарахування придбаної валюти на валютний рахунок.

Решта реквізитів документу вносяться у відповідних полях (рис. 5.36): Гв полі „Сумма валюты." - сума придбаної валюти; "" в полі „Сумма (грн):" - сума придбаної валюти у гривневому еквіваленті

149

за курсом на датупридбання, тобто балансова вартість валюти в подат­ковому обліку;

  • в полі „Банк" - уповноважений банк;

  • в полі комиссия" —сума комісійних у гривнях;

  • в полі „Сумма гри:" групи ,Итого (грн.)" -загальна сума гривень, ви­трачена на придбання валюти.

Рис. 5.36. Вікно реквізитів документу ,Локупка валюты".

На закладці "Дополнительно" вказують рахунки обліку доходів і витрат для відображення операційної курсової різниці, сум сплачених комісійних, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, а також статтю валових витрат, до якої відносять суми комісійної винагороди та суми збору на обо­в'язкове державне пенсійне страхування.

При проведенні документ формує відповідний набір кореспонденцій ра­хунків бухгалтерського та податкового обліку.

Для відображення в обліку операцій продажу валюти на УМВБ призначе­ний документ Продажа валюты" (рис. 5.37).

Електронна форма ,Продажа валюты" заповнюється аналогічно докуме­нту Покупка валюты". Припроведенні документ формує відповідний набір кореспонденцій рахунків бухгалтерського та податкового обліку.

150

Продажа валюты - Прв - 0000

Основные Дополнительно ПФ 'Ведіс"

ПрВ-000001 04.03.05 [

Расчетные счета и кчрсы

Гривневый: розрахунковий pax./грн/ Валютный: Валютний /USA/ |

Валюта: долар Курс НБУ: 529.75000

Сумма валюты

Сумма вал.: 1.000.00 Балансовая стоимость валюты: 5378.70

Уполномоченный банк

Банк: Ощадбанк Комиссия (грн): 40.00

Сумма, вырученная от продажи валюты (грн): 5400.00 [ Итого грн: 5360.00 |

Примечание:

ОК Закрыть

Рис. 5.37. Вікно реквізитів документу "Продажа валюты".

Для автоматичного визначення курсових різниць по рахунках обліку май­на і зобов'язань організації, вартість яких виражена в іноземній валюті, при­значений документ ,Дереоценка валюты". Цей документ здійснює перераху­вання гривневого еквіваленту вартості всіх рахунків у розрізі об'єктів аналі­тичного обліку, для яких встановлена ознака валютного обліку.

При проведенні документа програма перевіряє залишки на відповідних валютних рахунках і порівнює валютне сальдо та гривневии еквівалент по кожній з валют. При цьому використовується інформація про курси валют з довідника ,валюты". У бухгалтерському обліку визначені курсові різниці включаються до складу доходів/витрат підприємства. При цьому користувач може вказати про необхідність віднесення курсової різниці до неопераційної чи операційної.

При проведенні документ формує відповідний набір кореспонденцій ра­хунків бухгалтерського та податкового обліку.

Зареєстровані документи "Покупка валюты", Продажа валюты", Пе­реоценка валюты" зберігаються у журналі валютные операции".