Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / ИС на предприятии / ІС підприємств малого бізнесу.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.89 Mб
Скачать

5.4. Автоматизація переміщення запасів

Для оформлення переміщення запасів з одного місця збереження в інше, чи передачі матеріальних і нематеріальних активів з відповідальності однієї матеріально-відповідальної особи до іншої призначений документ "Переме­щение" (рис. 5.24).

Рис. 5.24. Вікно реєстрації реквізитів документу "Перемещение".

У реквізитах "Откуда" і "Куда" форми документавстановлюють місця збереження ТМЦ, звідки та куди переміщуються об'єкти, перераховані в таб­личній частині документу. Ці дані впливають на створення кореспонденцій рахунків бухгалтерського обліку, які формуються при проведенні документу "Перемещение".

В табличній частині документа вказується інформація про об'єкти, що пе­реміщуються, та їх партії. Зареєстровані накладні на внутрішнє переміщення зберігаються в журналі "Складские".

129

5.5. Автоматизація переоцінки запасів

Для зміни торгової націнки товарів, що знаходяться в роздрібній торгівлі, і відповідно встановлення нової роздрібної ціни, а також для зміни облікової ціни ТМЦ, що знаходяться на гуртовому складі організації, використовується документ "Переоценка ТАЩ" (рис. 5.25).

Рис. 5.25. Вікно реєстрації реквізитів документу ''Переоценка ТМЦ".

При реєстрації реквізитів документувстановлюється вид переоцінки:

- "Изменение учетной цены" - вразі переоцінки ТМЦ на гуртовомускладі;

- "Изменение торговой наценки" - припереоцінці товарів в магазині. В залежності від встановленого виду переоцінки програма при проведенні

документу створює різний набір кореспонденцій рахунків бухгалтерського обліку.

Таблична частина документу може заповнюватись автоматично (кнопка "Заполнить"). При цьому в документ включаються всі ТМЦ з врахування їх партій, що обліковуються у встановленому місці збереження.

Програма дозволяє проведення переоцінки наступними шляхами:

- з використанням загального відсотку, на який збільшується (змен-

130

Рис. 5.26. Вікно реєстрації реквізитів документу "Акт инвентаризации ТМЦ".

Встановивши склад, дляякого проводитьсяінвентаризація, можна авто­матичнозаповнити табличну частину документа (кнопка"Заполнить") дани­ми бухгалтерського обліку. Фактична кількість ТМЦ вноситься вручну. Про­грама автоматично визначає розбіжність між бухгалтерськими та фактични­ми даними, яка відображається в колонці "Разница" табличної частини доку­мента. Не дозволяється проводити документ "Акт инвентаризации ТМЦ' для роздрібного складу (магазину) з вартісним обліком.

При проведенні документа не створюються кореспонденції рахунків бух­галтерського обліку, але за результатами інвентаризації можна зареєструвати акти списання ТМЦ (документ "Списание ТМЦ") і оприбуткування надлиш­ків (документ "Оприходование излишков ТМЦ'). Дляцього використовується

9*

131

дія "Ввести на основании". Обрані документи заповнюються відповідно до результатів проведення інвентаризації ТМЦ. До акту оприбуткування вно­ситься надлишок ТМЦ, виявлений в результаті інвентаризації, а до акту спи­сання - ТМЦ, які необхідно списати. При проведенні актів створюються ко­респонденції рахунків бухгалтерського обліку з оприбуткування надлишків або списання нестач ТМЦ.

Акти оприбуткування надлишків та списання нестач ТМЦ можна створю­вати шляхом вибору пунктів "Оприходование излишков ТМЦ" або "Списание ТМЦ" розділу "Складские" основного меню "Документы". Але в цьому ви­падку реквізити документів доведеться заповнювати вручну.

Зареєстровані акти інвентаризації, оприбуткування надлишків і списання нестач ТМЦ зберігаються в журналі "Складские".

5.7. Автоматизація повернення запасів

Операції повернення запасів постачальникам оформлюються документом "Возврат поставщику", повернення ТМЦ гуртовими покупцями - "Возврат­ная накладная", повернення товарів роздрібними покупцями в магазин -"Возврат (розница)".

При реєстрації реквізитів документу "Возврат поставщику" (рис. 5.27) вибирають з довідника "Контрагенты" організацію, якій повертаються ТМЦ, рахунок обліку взаєморозрахунків з партнером, місце збереження ма­теріальних цінностей, з якого списуються ТМЦ що повертаються, реквізити документу-замовлення.

У табличній частині документа вказується найменування ТМЦ, що повер­таються постачальнику, їх партія, кількість, ціна, сума. Для заповнення таб­личної частини "Возврат поставщику" можна використовувати метод підбо­ру з довідника "Номенклатура" за допомогою кнопки "Подбор".

На закладці "Дополнительно" вказують дані про доручення, співробітни­ка, який відпускає ТМЦ, ставку ПДВ, статтю валових доходів, рахунок і вид витрат для бухгалтерських проводок, що формуються у випадку, коли повер­нення матеріальних цінностей відбувається за цінами меншими від обліко­вих. При включенні опції "Указать сумму предварительной оплаты вруч­ную", можна відкоригувати суму і ПДВ попередньої оплати, що використо­вуються при створенні операції.

Більш зручним способом реєстрації накладної на повернення ТМЦ поста­чальникам є її створення на підставі прибуткової накладної, за якою матеріа­льні цінності, що повертаються, оприбутковувались. Створений таким чином документ "Возврат поставщику" відповідає реквізитам прибуткової наклад­ної та в разі необхідності може бути змінений. Наприклад, якщо повертають­ся не всі ТМЦ, що оприбутковувались.

При натисканні на кнопку "Печать" формується друкована форма видат-

132

кової накладної з відміткою про операцію повернення. При проведенні доку­мент "Возврат поставщику" створює кореспонденції рахунків бухгалтерсь­кого обліку з коригування зобов'язання перед постачальником, податкового кредиту з ПДВ, списання ТМЦ тощо.

Зареєстровані накладні на повернення ТМЦ постачальникам зберігаються вжурналі "Возвраты".

Для відображення коригування податкового кредиту з ПДВ в реєстрі по­даткових накладних створюється документ "Запись книги приобретения" з відповідними реквізитами. Зручним способом його реєстрації є створення на підставі документу "Возврат поставщику". Створений таким чином доку­мент "Запись книги приобретения" відповідає реквізитам накладної на пове­рнення ТМЦ постачальникам.

Принципи реєстрації реквізитів документу "Возвратная накладная" ана­логічні накладній на повернення ТМЦ постачальникам. Зворотна накладна дозволяє отримати друковану форму накладної на повернення.

Зворотну накладну зручно вводити на підставі документа "Расходная на­кладная", за якою ТМЦ, що повертаються, відвантажувались. У цьому випад­ку реквізити зворотної накладної відповідають інформації видаткової накла­дної та в разі необхідності можуть бути змінені.

При проведенні документ "Возвратная накладная" створює кореспонден­ції рахунків бухгалтерського обліку з коригування зобов'язань покупця, ва-

133

лових та доходів від реалізації ТМЦ, податкового зобов'язання з ПДВ, спи­сання собівартості ТМЦ тощо.

Зареєстровані зворотні накладні ТМЦ зберігаються в журналі "Возвра­ты".

Відображення коригування податкових зобов'язань з ПДВ в реєстрі пода­ткових накладних при поверненні ТМЦ покупцями здійснюється за допомо­гою документа "Расчет корректировки", який створюється на підставі пода­ткової накладної, що виписувалась покупцю. В специфікації документа про­водяться відповідні коригування. Розрахунок коригування дозволяє отримати друковану форму документу "Розрахунок № 1 коригування кількісних і варті­сних показників до податкової накладної".

Принципи реєстрації реквізитів документу "Возврат (розница)" аналогіч­ні накладній на повернення ТМЦ постачальникам. Повернення товарів поку­пцями в магазин бажано реєструвати на підставі документа "Розничная на­кладная", за якою товар проданий покупцю. У цьому випадку реквізити до­кументу "Возврат (розница)" відповідають інформації роздрібної накладної та в разі необхідності можуть бути змінені.

При проведенні накладна на повернення товарів в роздрібній торгівлі створює кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку з коригування ва­лових та доходів від реалізації товарів, податкового зобов'язання з ПДВ та видачі готівки з каси.

Зареєстровані документи "Возврат (розница)" зберігаються в журналі "Возвраты".

Коригування податкових зобов'язань з ПДВ при поверненні товарів в ма­газин здійснюється аналогічно операціям повернення ТМЦ гуртовими поку­пцями. На підставі виписаної податкової накладної створюється документ "Расчет корректировки", в специфікації якого проводяться відповідні кори­гування.