Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 сем. Эк.предприятия / ИС на предприятии / ІС підприємств малого бізнесу.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
4.89 Mб
Скачать

6.6. Облікові регістри

У модулі „Бухгалтерія" можна отримати оборотні відомості та відомості взаємних розрахунків з дебіторами /кредиторами.

Оборотні відомості використовуються як засіб оперативного контролю фінансового стану організації, а також як зручний інструмент для пошуку і виправлення помилок у бухгалтерському обліку.

Оборотні відомості не зберігаються в базі даних, а створюються кожний раз на підставі регістрів залишків і даних журналу господарських операцій. Оборотні відомості формуються за будь-який період часу.

Особливість оборотних відомостей полягає в тому, що програма дозволяє переглядати господарські операції, дані яких враховані при розрахунку пото­чного рядка відомості, а також видалити або зареєструвати нові операції.

У програмі є чотири оборотні відомості (пункт меню „Функції");

  • по рахунках;

  • по аналітичних рахунках;

  • по матеріальних цінностях;

  • по коштах.

Оборотна відомість по рахунках призначена для контролю руху коштів на синтетичних рахунках. Для кожного рахунку формується по одному рядку на кожен вид валюти, залишки й обороти якої зареєстровані в період формуван­ня відомості. Відомість містить залишки коштів та дебетові й кредитові обо­роти рахунків за період формування.

Якщо рахунок має форму аналітичного обліку "Підзвітні особи", "Поста­ чальники", "Дєбітори-кредитори" і "Покут/і", то залишки можна одержати в розгорнутому вигляді (окремо по дебету та кредиту рахунка). 177

Оборотна відомість по аналітичних рахунках призначена для контролю руху коштів по аналітичних субрахунках. Кожен її рядок формується для си­нтетичного рахунку, набору аналітичних субрахунків і валюти.

Оборотна відомість по матеріальним цінностям призначена для контролю руху МЦ і відображає залишки й обороти рахунків обліку МЦ в розрізі валю­ти, матеріально-відповідальної особи, найменування МЦ. Дані відомості роз­раховуються в натуральному та вартісному виразі.

При роботі з відомістю руху МЦ можна використовувати додаткові функ­ції, які дозволяють:

  • переглядати й коригувати залишки ТМЦ на початок поточного пері­оду обліку по рядку відомості;

  • переглядати й коригувати дані інвентарних об'єктів та малоцінних необоротних активів, інформація з яких врахована при розрахунку рядка відомості;

  • переглядати та реєструвати внутрішні документи;

  • перераховувати ціни списання ТМЦ для операцій, дані яких відобра­жені в рядках відомості;

  • реєструвати господарські операції за даними рядка відомості;

- отримувати відомості руху ТМЦ в розрізі партій за рядком відомості. Оборотна відомість по коштах призначена для формування й аналізу да­ них по рахунках з типовою формою аналітичного обліку "Грошові кошти" в розрізі синтетичних рахунків і валюти. Кількість рядків відомості відповідає кількості днів, у яких зареєстровані обороти по рахунку. Для валютних раху­ нків рядки формуються окремо для кожної валюти.

Відомості взаємних розрахунків з дебіторами/кредиторами служать для оперативного контролю за станом взаєморозрахунків, а також для правильно­го відпрацювання складних операцій (наприклад, взаємозаліків). Кожна ві­домість формується на один місяць і відображає взаєморозрахунки з дебіто­рами / кредиторами в одній валюті по одному з синтетичних рахунків, що мають типову форму аналітичного обліку "Підзвітні особи", "Постачальни­ки", "Дебітори-кредитори" або "Покупці". Відомості формуються на підставі початкових залишків та з урахуванням даних журналу господарських опера­цій.

При роботі з відомістю взаємних розрахунків з дебіторами/кредиторами можна використовувати додаткові функції, які дозволяють:

  • додавати, розмножувати, виправляти характеристики та видаляти ря­дки відомості доцільно тільки у випадку, коли необхідно вручну втручатись у складання відомості, але такі дії розривають зв'язок ві­домості з господарськими операціями;

  • реєструвати погашення дебіторської/кредиторської заборгованості;

  • відпрацьовувати взаємозалік дебіторської та кредиторської заборго­ваності.

178

Регістри складського обліку формуються у модулі "Реалізація і склад" (пункт меню „Облік"). Вони призначені для збереження узагальнених даних операцій обліку ТМЦ та забезпечують:

  • роботу з особовими рахунками контрагентів (регістр „Особові рахун­ки");

  • облік товарних запасів (регістр „Товарні запаси");

  • призначення та збереження цін реалізації (регістр „Ціни реалізації"");

- облік платежів і оплати рахунків (регістр „Журнал платежів"). Регістр „Особові рахунки" дозволяє обліковувати стан взаєморозрахунків

з контрагентами. Зміна суми особового рахунка відбувається при відпрацю­ванні товарних документів і при реєстрації платежів.

Регістр „Товарні запаси" забезпечує облік залишків МЦ у розрізі складів, найменувань, модифікацій, партій. Особливістю регістру є те, що система не допускає ручного введення та виправлення записів про товарні запаси. Для виправлення помилок необхідно виконати відміну відпрацювання в товарно­му обліку документів.

Регістр „Ціни реалізації" зберігає історію зміни цін реалізації ТМЦ і по­слуг, причому встановлювати ціну надання послуг можна у грошовому виразі або за допомогою формули.

Регістр „Журнал платежів" призначений для обліку платежів, що надхо­дять від контрагентів або здійснюються власною організацією. Цей регістр доступний для роботи як у модулі „Бухгалтерія", так і у „Реалізація і склад". Платежі, зареєстровані в одному модулі, доступні для опрацювання в іншо­му.

Призначення регістру „Журнал платежів" у модулі „Реалізація і склад":

  • реєстрація платежів;

  • облік платежів в особових рахунках контрагентів;

  • віднесення даних платежу на оплату раніше зареєстрованих рахун­ків;

  • створення касових ордерів на підставі зареєстрованих платежів;

  • перегляд касових ордерів, даних про оплати, рахунків на сплату, які пов'язані зі створеними платежами.

Призначення регістру „Журнал платежів" в модулі „Бухгалтерія":

  • реєстрація платежів;

  • відпрацювання платежів в господарському обліку, тобто створення господарських операцій, використовуючи дані журналу платежів;

  • створення банківських і касових документів на підставі зареєстрова-

них платежів;

- перегляд банківських, касових документів, даних про оплати, госпо­ дарських операцій, що пов'язані зі створеними платежами.

І

179