Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

2. Особливості психофізичного розвитку дітей із тіш.

Тісний взаємозв'язок формування мовленнєвої діяльності з функціонуванням всієї психіки дитини, з різними процеса­ми, які протікають в інтелектуальній, сенсорній та афективно-вольовій сферах, розкрито у дослідженнях Л.С.Виготського, Р.Є. Левіної, Р.І. Лалаєвої, Є.Ф.Соботович та інших дослідників.

Особливості моторного розвитку.

Н.М.Трауготт, О.М.Мастюкова, Є.Ф.Соботович, Т.В. Самой­лова відзначають, що поруч зі збереженими елементарними моторними функціями (нормальний тонус м'язів, відсутність парезів і паралічів), діти мають своєрідні особливості моторної діяльності (праксису). Молодші школярі із ЗНМ, алалією, диз­артрією, заїканням мають труднощі в оволодінні складними руховими навичками. Спостерігається недостатня точність, уз­годженість, уповільнення темпу рухів.

Дослідження Р.І. Лалаєвої та А.Гермаковської виявили по­рушення мануальної функції, що проявляється в синкінезіях, несформованості динамічної організації рухів, зорово-просто­рової організації" рухового акту. Майже у всіх учнів спостері­гається порушення пальцевого гнозису та праксису (за кіне­тичним або кінестетичним типом). Виявляються труднощі ут­ворення і закріплення складних рухових стереотипів, що скла­даються із серії рухів; труднощі переключення з одного руху на інший (кулак - ребро - долоня).

_ Страждають всі види моторики (загальна; артикуляційна; дрібна) поруч із загальною збереженістю елементарних мотор­них функцій.

Особливості сенсорного розвитку.

Первинні сенсорні порушення мають тільки діти з сенсор­ною алалією чи афазією. Однак майже у всіх дітей з ТПМ відмі­чається дифузне, нерозчленоване, глобальне сприймання. Особ­ливо порушеними виявляються найбільш високі рівні зорово­го, слухового та просторового сприймання. Виявляються труд­нощі у класифікації за кольором, формою та розміром, спостері­гаються порушення цифрового та буквеного гнозису. Виявле­

40

но, що в процесі зорового сприймання у дітей із ЗНМ відміча­ються порушення у виділенні основних, найбільш вагомих яко­стей предметів. Діти виділяють незначні, випадкові якості.

О.М.Мастюкова та Є.Ф.Соботович відмічають порушення просторового гнозису у дітей з моторною алалією, дизартрією. Для багатьох учнів початкових класів такі поняття, як уперед, назад, вгору, вниз, ліворуч, праворуч; назви основних кольорів, форми предметів, розмір та кількість доступні лише при безпо­середньому співвіднесенні із предметом (під час показу певної дії і т.д.). їм притаманні нестійкість, недостатня диференційо­ваність цих утворень, ситуаційність та легкий розпад при втомі. Дітям важко впізнати предмети у просторі.

Переважна більшість учнів має труднощі відтворення рит­мічного малюнку, що зумовлено недорозвиненням слухового аналізу ритмічних структур, а також порушенням процесу сим­волізації - переведення акустичних образів у зорово-просторові схеми.

У всіх дітей спеціальної школи виявляються порушеними фонематичні процеси: сприймання та уявлення. Учні утруд­нюються під час диференціації опозиційних звуків, змішують їх у вимові та на письмі. Фонематичні уявлення часто дорівню­ють власній неправильній вимові. Порушений слуховий конт­роль та слухова пам'ять. Це призводить до труднощів в оволодінні звуковим аналізом під час навчання грамоти.

Наявні порушення аналізу та синтезу сенсорної інформації призводять до недорозвинення наочно-образного мислення.

3. Особливості сформованості психічних процесів (мислен­ня, пам'яті, уваги, емоційно-вольової сфери). ^

Численні дослідження свідчать про те, що у дітей з ТПМ мають місце відхилення у психічному розвитку (Р.А.Бєлова-Давід, Л.С.Данилова, О.М.Мастюкова, Є.Ф.Соботович та інші). З одного боку, це пов'язано з уповільненням темпу психіч-ного розвитку та вибірковою недостатністю окремих психічних функцій внаслідок локальних органічних уражень певних зон кори головного мозку при тяжких порушеннях мовлення (ди­тяча афазія, алалія, дизартрія, дисграфія, дислексія).

З другого боку, ТПМ негативно впливають на розвиток пізнавальної діяльності, викликаючи вторинний недорозвиток вербального інтелекту.

47

Так у дітей відмічаються особливості формування психіч­них функцій, а саме: конкретність мислення, зниження рівня наочно-образного та словесно-логічного мислення, розумових операцій та дій: класифікації, узагальнення, виключення зай­вого поняття, висновків за аналогією як на наочному, так і на вербальному рівні.

Дослідження І.Т.Власенко щодо словесно-логічного мис­лення свідчать про те, що майже половина помилок під час ви­конання завдань виникає на основі недостатності власне мов­леннєвого механізму у зв'язку з труднощами диференціації граматичних мовних категорій (44,4%). Це специфічні мов­леннєві помилки, наприклад: бідняк - багатий, починати -кінець, сваритися - мирно, мир. Для розумово відсталих дітей цей тип помилок не характерний. Для них специфічними є влас­не мисленнєві помилки.

Ці дані свідчать про вторинний недорозвиток вербального інтелекту. Дітям важко виконувати інтелектуальні дії та задачі які потребують участі словесно-логічного мислення із виражен­ням відповіді у словесній формі. Діти важко оволодівають розу­мовою дією фонематичного аналізу і тому відчувають труднощі під час оволодіння грамотою.

Дослідження Є.Ф.Соботович підтвердили, що у дітей з ТІШ знижені операції дій за аналогією та переносу на словесному матеріалі. Діти навіть з III рівнем мовленнєвого недорозвитку не можуть утворювати слова за аналогією, за зразком, поданим педагогом Наприклад, від слів читати, купати, співати, ма­лювати, обідати, вечеряти вони змогли утворити тільки слова обід, вечеря.

Щодо особливостей словесної пам'яті у дітей із недорозви­ненням мовлення І.Т.Власенко відмічає, що безпосередня пам'­ять у дітей з ТПМ достатньо продуктивна та стійка, однак ма­ють місце вербальні парамнезії (міст - дошка, дуб - дерево, стіл стілець) Для розумово відсталих дітей такі парамнезії не ха­рактерні. Однак, для дітей із ЗНМ достатня сформованій без­посередньої словесної пам'яті ще не є показником того, що їх смислова мовленнєва пам'ять також сформована. її внутрішній мовленнєвий механізм до 12-13 років залишається ще значно ослабленим і потребує розвитку.

4 8

Щодо опосередкованого запам'ятовування, діти із ЗНМ не відтворили або відтворили неправильно майже половину усіх запропонованих ним слів (46,9%). Лише в 53,1 % випадків вони могли використати зображені малюнки (символи) для встанов­лення ситуативного смисломовленнєвого зв'язку з тим словом, що запам'ятовувалось. Недостатність опосередкованої словес­ної пам'яті у дітей з патологією мовлення має специфічно мов­леннєвий характер і первинно пов'язана із системними пору­шеннями мовлення, а не з порушеннями інтелекту.

Дослідження О.М.Мастюково'ї свідчать також про знижен­ня вербальної пам'яті, а саме про недостатньо сформовані про­цеси запам'ятовування та відтворення інформації. ^

Як вже було відзначено, психічний розвиток дітей з ПШ специфічно проходить не тільки завдяки вторинному знижен­ню вербального інтелекту. Відмічається уповільнення темпу психічного розвитку в цілому. Спостерігаються риси психічно­го інфантилізму: дитячість поведінки, емоційна незрілість, нездатність до вольових зусиль, більш низький рівень узагаль­нень у порівнянні з нормою (різниця в 1-2 роки).

У багатьох дітей спеціальної школи (алаліків, афазиків, дизартриків, дисграфіків та дислексиків) має місце вибіркова недостатність окремих психічних функцій.

Так, при органічних ураженнях лобних відділів головного мозку порушується можливість утримувати дії в межах цієї схе­ми. Це яскраво видно під час виконання дітьми нескладних рухових дій (підняти праву руку на один оплеск, ліву - на два). Діти виконують подвійний підйом руки у відповідь на два оп­лески або незалежно від характеру сигналу, починають підніма­ти то праву, то ліву руки по черзі.

Порушення лобних відділів головного мозку суттєво відоб­ражається на навчальній діяльності, особливо на засвоєнні ма­тематики. Дослідження Р.І.Лалаевої, А.Германовської свід­чать що у 80% школярів із ЗНМ виявлена дискалькулія (це специфічне, складне та стійке порушення в оволодінні лічиль­ними операціями). Дискалькулія включається в структуру ком­плексного дефекту. Вона обумовлена несформованістю багать­ох функцій:

49

- сприймання та відтворення ритму

не„н7лГ3НаИяХнТРаЦІЙ (аНаГУ' СИНТЄЗУ- поР^няння, узагаль-аення, дії за аналогією та ш.);

- симультанного та сукцесивного аналізу та синтезу (лооу-

Ж?язк^НОШЄННЯ Ча°ТИН Тй ЦІЛОГ°' НЄ -™„ов™(ЮПтЬРся Г" '1Т «опонентами структури цілого (симультан­ний синтез), страждає визначення послідовності, програми та організації дії (сукцесивпий аналіз та синтез)- Р°ГраМИ та

цГчиТл^ннГ0" ЛЄК0ИЧНта граматичної будови мовлення. Ці численні механізми обумовлюють симптоми дискаль «уми: недостатнє оволодіння математичними поняттями низь-

таблГями °ВОЛОДШНЛ «пола, труднощі в оволодінні

таблИЦЯМИ складання, віднімання, нечіткі уявлення про мате­матичну символіку, порушення сприймання та аналізу тексту математичної задачі, неможливість виконання арифметичних Дій у розумовому плані, без опори на наочність фметичних Отже, тяжке системне порушення мовлення негативно впливає на оволодіння учнями шкільними знаннями з матема тики, малювання, конструювання, ліплення тощо тями ГаТ° УЧН1ВеЦіа-пьної школи відрізняються особливос-

, які відрізняються загальною розгальмованістю, імпульсивні­стю, частими афективними сплесками; 2 груїа - дїги які

У багатьох дітей спостерігається грубе порушення уваги-нестійкість довільної уваги та різке посиленн незначний зовнішній подразник привертає їх увіїу що заважає засвоювати навчальний матеріал. Діти швидко втом­люються, у роботі відсутня цілеспрямованість, активність Учні дуже повільно включаються у завдання, їм вкко переключи

дГні,1 д!На ІНШУ> " — На -Отже, у дітей із ЗНМ тією чи іншою мірою не сформовані всі пізнавальні процеси. Структура порушень пізнав"

50

діяльності при цьому характеризується нерівномірністю, мо­заїчністю Значїе місце в ній належить органічним розладам Гм'яті, темпу, спрямованості та переключенню психіч­них процесів та тих форм мислення, які найбільш тісно нов я заніз мовленням, особливо внутрішнім. б

Висновки. Структура дефекту у дітей із ТИМ складна, ба гатогранна за своїми проявами і не обмежується л—омен новою сферою. Наявність у дітей мовленнєвих та психофізич­них порушень (недорозвиток словесно-логічного мислення, до-ЇГльЗрм мовленнєвої пам'яті, неточність абстрактних уяв­лень, особливості уваги) призводить до специфічних ТРУДНОЩ В ™ оволодінні теоретичними програмовими знаннями з низки Основних предметів, до відставання в розвитку загальних пізна­вальних здібностей та ВПФ у Цілому. Умовлена-Інтелектуальна недостатність у дітей з ТПМ обумовлена, вторинним недорозвитком вербального інтелекту; уповільне н и м' г— психічного розвитку; у дітей з органічними ура­женнями головного мозку - вибірковою недостатністю окремих

ПОИ^™™ФкоНнКтЦ™;ентУ учнів самостійно, спонтанно, в про­цесі розвитку усного мовлення не формується гот—Ь ДО ово­лодіння грамотним письмом та читанням, тому виникає не створення спеціальних умов для виникнення широ­ких компенсаторних можливостей дитячого організму.

Прання про інтелект дітей, які мають ТПМ, та можливості їх надання за програмою масової загальноосвітньої школи та масових дитячих садків, може бути вирішеним тільки на основ! аналізу процесу навчання цих дітей.

Навїання повинно будуватися з урахуванням природи та структури цього дефекту, тому що воно залежить як від суб -шп ивних факторів - від індивідуальних Ц™Х0ЛХ „ „„остей дитини! так і від об'єктивних факторів - від правиль ^організації та засобів навчання дитини, їх відповідності

мовлення дитини вчителі та логопе-и повинні звертатиособливу увагу на розвиток усіх психічних .І, ,ц,'сів; мислення, пам'яті, уваги, сприймання та уявлень, а , „кож на корекцію емоційно-вольової сфери.

Лекція 5.

Тема: Зміст та складові частини роботи з навчання рідної мови в спеціальній школі для дітей із ТІШ (2 год.) План

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]