Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

1. Назвати методи навчання грамоти. Який із них є про­відним?

2. У чому полягає провідний принцип звукового аналітико-синтетичного методу навчання грамоти?

3. Назвати основні мовні одиниці.

4. Перерахувати та продемонструвати прийоми звукового

аналізу та синтезу.

5. Які умовні позначення використовують на уроках грамо­ти для позначення: слова; речення; слова, поділеного на скла­ди; слова, поділеного на склади і звуки; голосний звук; твердий приголосний звук, м'який приголосний звук.

6. Навести приклади вправ, що сприяють формуванню різних видів часткового та повного звукового аналізу та синтезу.

167

168

є створення в учнів готовності та необхідних передумов до засвоєння грамоти. Велику увагу в цей період приділяють від­новленню прогалин у фонетико-фонематичній та лексико-гра­матичній сторонах мовлення першокласників, загальному роз­витку їхнього мовлення, а також корекції та розвитку усіх пізна­вальних процесів. Зокрема, вирішуються такі завдання:

1. Створення та розвиток у дітей інтересу до навчання.

2. Збагачення уявлень про оточуюче середовище.

3. Корекція та формуванням правильної звуковимови.

4. Корекція та розвиток фонематичного сприймання, фоне­матичних уявлень.

5. Збагачення словникового запасу.

6. Формування елементарних граматичних узагальнень.

7. Розвиток основних мисленнєвих операцій, таких як ана­ліз предметів за формою, розміром, кольором, порівняння, уза­гальнення тощо.

9. Розвиток координованості дрібних м'язів кисті руки. Велика увага в цей період приділяється розвитку зорової та

169

виступає ігрова діяльність. Корисно використовувати як сю­жетно-рольові, так і дидактичні ігри. Різноманітні дидактичні ігри допомагають вчителю подолати недоліки звуковимови, слу­хового та зорового сприймання, просторової орієнтації, сфор­мувати навички часткового звукового аналізу та синтезу, а та­кож скоригувати некоординованість дрібних м'язів кисті'руки (ігри з мозаїкою, шнуровки, доміно, дрібними предметами (ґуд­зиками, квасолинами, фішками, лічильними паличками тощо). Вони спонукають дітей до мовленнєвого спілкування, що сприяє продуктивному розвитку їх мовлення та мислення.

У процесі виконання практичних робіт з папером та плас­тиліном на уроках ручної праці, спостережень, розгляду пред­метів, малюнків на уроках розвитку усного мовлення, слухан­ня розповідей учителя, казок та віршів, на екскурсіях та у різно­манітних іграх розвиваються різні форми усного мовлення (відображене, діалогічне та самостійне).

У добукварний період учні оволодівають такими основни­ми мовними термінами, як мовлення, речення, слово, склад, звук, буква, наголос. Вони вчаться за допомогою графічного мо­делювання аналізувати та будувати речення, слова, склади.

Велика робота в цей період проводиться з розвитку в учнів терплячості, наполегливості, працьовитості, акуратності, бе­режливого ставлення до книги, зошита та інших навчальних посібників.

Основними методами роботи в підготовчий період висту­пають такі: показ, пояснення та розповідь вчителя, виконання короткотривалих вправ за показом, дидактичні ігри, ілюстрації та демонстрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]