Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

1. Вивчення та врахування індивівдуальних мовленнєвих і пізнавальних можливостей учнів, індивідуалізація темпів зас­воєння ними програмового матеріалу з рідної мови.

2. Індивідуальний та диференційований підхід у навчанні на основі комплексної діагностики розвитку школяра.

3. Принцип корекційної спрямованості логопедичних за­нять, загальноосвітних уроків та позакласної роботи. Єдність корекційних, навчальних та виховних завдань.

4. Діяльнісний підхід до навчання учнів, який передбачає використання різних видів діяльності з метою загального роз­витку дитини та корекції порушених функцій, у тому числі про­дуктивної та ігрової діяльності, що дозволяє опосередковано здійснювати у цікавій формі корекційний вплив.

5. Послідовність та систематичність формування та закріп­лення умінь та знань з рідної мови, автоматизація мовленнєвих навичок на кожному етапі навчання.

6. Виховання у дітей інтересу до занять, пізнавальної ак­тивності та самостійності. Досягнення успіхів на кожному за­нятті як важливий засіб стимуляції пізнавальної діяльності дітей. Опора на власний досвід.

7. Розвивальний характер роботи та формування особистості дитини. Максимальне виявлення та використання резервів пси­хічного розвитку школярів.

8. Різноманітність та варіативність дидактичного матеріалу та прийомів корекційної роботи вчителя, логопеда, психолога. ■

Таким чином, корекційно-розвивальна робота з навчання рідної мови багатоаспектна, передбачає взаємодію фахівців і має комплексний характер. Оптимальне використання спеціальних корекційних завдань на уроках та в позаурочний час, з одного боку, і наповнення логопедичних занять загальнорозвивальним матеріалом, з другого, дозволить вчителям та логопедам досяг­ти значно кращих успіхів у роботі з молодшими школярами, які мають труднощі у навчанні.

67

Лекція 7.

Тема: Характеристика методів, прийомів та засобів формування мовлення і вивчення мови як предмета (2 год.)

План

1. Загальне поняття про методи навчання.

2. Класифікація методів навчання та особливості їх зас­тосування у спеціальній школі для дітей із тпм.

3. Засоби та прийоми навчання української мови у спеці­альній школі.

Принципи навчання створюють теоретико-наукову базу конкретної методики. Дотримання вчителем методичних прин­ципів організації навчального процесу дозволяє створити в класі психологічний комфорт. Але є ще й інший бік навчання - вик­ладання навчального матеріалу. Важливо так представити на­вчальний матеріал, щоб він був до кінця зрозумілим та засвоє­ним учнями. Цьому допомагають правильно вибрані методи навчання.

Метод - це система способів навчання, за допомогою яких вчитель передає школярам знання, організовує їхню самостійну діяльність, спрямовану на засвоєння навчальних умінь та навичок.

Методи, прийоми і засоби навчання у загальних і спеціаль­них дидактиках виступають як заключні, підсумкові категорії, завдяки яким реалізується мета, завдання та зміст педагогіч­ної роботи. Відбір та використання методів пов'язані з конкрет­ними організаційними формами занять. Успіх їх застосування обумовлений тим, як спланований матеріал, визначена по­слідовність його засвоєння. Принципи навчання, реалізуючись у методах, слугують теоретичною основою їх вибору і викорис­тання, визначають головне питання методики «як, яким чином навчати? ». Вони дозволяють відповісти на нього обґрунтовано, чому треба робити так, а не інакше.

Методи формування знань, умінь та навичок, залежно від способу навчання, можна поділити на три групи: словесні, на­очні та практичні.

До словесних методів належать такі: пояснення, опис, бесі­ди, діалог, читання матеріалу підручника, судження, обгово­рення та ін.

68

Наочні методи включають демонстрацію конкретних об'єктів, показ їх у натуральному вигляді або у плоскому зоб­раженні, спостереження. Об'єкти навколишнього середовища представляють у вигляді картин, малюнків, екранних засобів -діафільмів, кінофільмів. Широко використовують таблиці, схе­ми, картки, плакати.

До методів практичної діяльності належать різні види ус­них та письмових вправ:

- на відтворення навчального матеріалу (репродуктивні);

- що вимагають застосування набутих знань у нових умовах (продуктивні);

- творчі.

Найчастіше в практиці навчання застосовують комбіновані методи - наочно-словесні, наочно-практичні (наприклад, бес­іда, яка супроводжується показом, або демонстрація, яка суп­роводжується поясненням, бесідою, читанням тощо).

Існує класифікація методів, в основі якої лежать розділи програми. Так, виділяють методи навчання грамоти, вимови, формування граматичної будови мови, вивчення граматики, розвитку зв'язного усного та писемного мовлення та ін.

Можливим, але умовним є поділ на усні та письмові методи навчання, оскільки найчастіше у процесі навчання використо­вують обидві форми мовлення як засіб його розвитку.

Сучасна тенденція перенесення головного акценту на на­вчальну діяльність зробила найбільш актуальною класифіка­цію, засновану на характері пізнавальної діяльності. Вона була запропонована відомим дидактом І.Я.Лернером, який виділив п'ять основних методів: інформаційно-рецептивний (поясню­вально-ілюстративний), репродуктивний, проблемний, еврі-

сіпичний та дослідницький.

Суть інформаційно-рецептивного (пояснювально-ілюстра­тивного ) методу полягає в тому, що вчитель надає учням певну інформацію у готовому вигляді, організуючи та регламентую­чи її сприймання. Цей метод передбачає наявність в учнів роз­винутої та стійкої уваги, уміння слухати та достатньо високого і іі вня мотивації. Застосування цього методу в початковій школі для дітей із ТПМ є несвоєчасним, зважаючи на особливості їх пізнавальної та мовленнєвої діяльності, незрілість емоційно-іольової сфери. Саме тому класичне пояснення учителя навого

69

матеріалу, розглядання та роз'яснення готових таблиць, пере­гляд відеоматеріалів, пасивне спостереження, яке супрово­джується роз'ясненням учителя, можуть відігравати допоміж­ну роль у процесі навчання.

Репродуктивний метод навчання (репродукція - відтво­рення будь-чого за зразком або по пам'яті) може бути пасивним і активним. Завдання цього методу - формування умінь та на­вичок. Він дозволяє закріплювати матеріал, автоматизовувати операції, набувати практичний досвід. Цей метод найбільш оп­тимальний під час виконання домашніх завдань.

Д-» продуктивних методів навчання належить проблемний, дослідницький та еврістичний методи.

Якщо проблемний та дослідницький методи спираються на теоретичне мислення та використання системи знань, то еврі-стичному методу у значній мірі притаманне використання на­очно-образного мислення, опора на чуттєвий досвід дитини.

Для реалізації корекційно-розвиваючих технологій най­більш адекватним на початкових етапах навчання є еврістич­ний метод, а потім, по мірі розвитку навчальних здібностей, -проблемний.

Під час організації корекційно-розвиваючого навчання ре­комендується застосовувати бесіди, спостереження, дискусії.

Бесіда - форма роботи, під час якої учні відповідають на питання вчителя та висловлюються за змістом матеріалу, який вивчається, а на заключення підводяться підсумки. Бесіда час­то використовується у межах пояснювально-ілюстративного методу. Під час пояснення навчального матеріалу та демонст­рації наочності вчитель задає учням запитання з метою актуалі­зації їхніх знань, пригадування раніше вивченого, уточнення розуміння прослуханого.

Бесіда може мати репродуктивно-контрольний характер. За допомогою запитань вчитель з'ясовує рівень засвоєння на­вчального матеріала. Конторольну бесіду у чистому вигляді не доцільно використовувати у молодшому шкільному віці, ос­кільки вона являє собою джерело постійного нервового напру­ження для дітей, що зашкоджує психофізичному здоров'ю учнів. Позитивні ж її моменти полягають у можливості вияви­ти слабкі ланки в системі знань учнів, у розумінні навчального матеріалу.

70

У повсякденній роботі з молодшими школярами доцільно використовувати еврістичну бесіду.

Ця форма проведення бесіди зі школярами відрізняється тим, що організується за допомогою питань-реплік, питань-пер-дбачень, запрошення до роздумів. Наведемо приклади.

Репродуктивна бесіда

- Скажіть, чи можна віднести це слово до іншої групи?

- Як можна перевірити, чи правильно Ви виділили корінь?

- Хто побачив помилку у реченні Наталі? Як потрібно було написати?

Еврістична бесіда

- Чи не здається Вам, що це слово можна віднести до іншої групи? Давайте спробуємо, вийде чи ні.

- Хто пам'ятає, як можна перевірити, чи правильно ми виділили корінь? Підкажіть як це зробити.

- Подивіться, будь-ласка, на речення Наталки. Чи всі згодні з тим, як вона написа­ла?

Питання-відповіді підштовхують учнів не до відповіді, а до роздумів, що дозволяє розглянути навчальне завдання в необ­хідному ракурсі та знайти спосіб її вирішення. Разом з цим дітям надається можливість обмінюватися своїми думками. У кінці бесіди необхідно обов'язково зробити висновок. Ще І.Г.Пес-талоцці назвав уміння спостерігати за оточуючими предмета­ми, явищами та робити певні висновки важливішим засобом розвитку та навчання дитини.

Спостереження - це довготривале, цілеспрямоване сприй­няття певних об'єктів та змін, які в них відбуваються. На основі спостереження згрупи з'ясовуються внутрішні зв'язки, розк­ривається суть спостерігаємих об'єктів. Спостереження сприя­ють формуванню та розвитку аналітичного мислення, рецеп­тивного сприймання, уваги, стійкості нервових процесів та ін. Для того, щоб правильно сприймати зміни, які відбуваються в об'єкті, співвідносити їх між собою, розуміти їх суть та законо­мірності, необхідно мати певний запас знань про цей об'єкт,

71

володіти певними вміннями, пов'язаними з цією сферою. Так, спостерігаючи за зміною закінчень іменників у різних відмін­ках, важливо знати всі ознаки іменника, розуміти граматичні зв'язки слів у реченні, мати уяву про словосполучення, уміти ставити питання до слова. Якщо є пробіл хоча б в одному з на­званих пунктів, то повноцінного, усвідомленого спостережен­ня не вийде, і учні не зможуть зробити правильні висновки та узагальнення. Отже, поруч із ними має постійно знаходитись учитель. Для цього доцільно поєднувати спостереження з еврі-стичною бесідою. Розглянемо приклад.

Вивчаючи категорію числа іменників, учні виділили закі­нчення -и, -і як ознаку множини та зробили висновок: «Імен­ники у множині закінчуються буквами -и, -і». Пізніше вони роблять новий висновок: «Якщо іменники закінчуються на -и, -і, то вони стоять у множині».

Далі вчитель створює дискусійну ситуацію, у ході якої про­понуються слова вікна, моря, поля та висувається твердження, що ці слова стоять в однині, тому що не закінчуються на -и, -і. Але діти розуміють, що ці слова означають декілька предметів, отже, вони стоять у множині. Тобто, зроблений висновок непра­вильний? Але він підтверджений спостереженнями. Розмірко­вуючи з приводу ситуації, яка склалась, учні переконуються, що висновок правильний, але не повний, тому що вони ще не все знають про іменники у множині. Раніше зроблений висно­вок уточнюється та доповнюється: «Іменники у множині закін­чуються на -и, -і, -а, -я; якщо іменники закінчуються на -и, -і, то вони однозначно стоять у множині, а якщо вони закінчують­ся на -а, -я, то треба подумати, один або декілька предметів вони називають».

Часто на уроці виникають суперечки, дискусії. З'ясовую­чи суть різних думок, учні аналізують предмет дискусій з різних боків.

Для розуміння важливості дискусії слід згадати відоме вис­ловлювання Л.С.Виготського, який писав: «Функції спочатку складаються у колективі у вигляді відношень дітей, потім ста­ють психічними властивостями особистості. Зокрема, раніше вважали, що кожна дитина здатна розмірковувати, наводити

72

доводи, доводити, шукати основу для будь-якого положення. Із зіткнення подібних розмірковувань народжується суперечка. Але фактично все виглядає інакше. Дослідження доводять, що із суперечок народжується розмірковування» [3].

Дискусії можуть виникати спонтанно, а можуть планува­тися учителем. Для цього слід ввести у роботу такий персонаж як Незнайка, судження якого будуть виконувати роль іскри, яка запалює дискусію.

Дискусія являє собою цілеспрямований обмін ідеями, дум­ками, судженнями, вільне обговорення будь-якого суперечли­вого питання. На відміну від бесіди, дискусія ставить учнів пе­ред необхідністю аргументувати свою думку, для чого необхід­но актуалізувати отримані раніше знання.

Велике значення у формуванні правильних уявлень та по­нять відіграє порівняння. К.Д.Ушинський назвав порівняння основою формування понять, рівно як і основою мислення. «Якщо ви хочете, щоб будь-який предмет зовнішньої природи був зрозумілим, то відрізняйте його від найбільш схожих з ним предметів та знаходьте у ньому схожість із найвіддаленішими від нього предметами: тільки тоді ви зможете пояснити всі суттєві ознаки предмету, а це означає, зрозуміти предмет» [4].

У навчанні рідної мови метод порівняння особливо важли­вий для співставлення змістовної інформації та формально-лог­ічних характеристик граматичних категорій. Порівнювати не­обхідно все: звуки співставляються між собою за звучанням та артикуляцією, букви - за графічною схожістю, звук та буква -за сутністю понять, слова - за всім комплексом ознак, які їх відрізняють, морфеми - за словотворчим значенням та за відно­шенням до кореня, орфограми - за видом та розташуванням у морфемах, способи перевірки орфограм - за алгоритмом дій і т. д. Так, наприклад, слова порівнюються за такою схемою (алгоритм порівняння слів):

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]