Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

X. Уточнення артикуляції та звучання звука з опорою на зо­рове, слухове, тактильне сприймання та кінестетичні відчуття

88

2. Виділення та впізнавання звука на фоні інших звуків,

складу, слів.

З Визначення спільного звука в словах.

4. Формування уміння визначати наявність та місце звука в слові (початок, середина, кінець).

5. Визначення місця звука в слові по відношенню до інших звуків (який звук за рахунком, перед яким звуком чується або після якого звука вимовляється у слові)

6. Придумування слів на цей звук.

7. Виділення слів із цим звуком із речення, тексту.

8 Виконання письмовиа вправ: вставити пропущену букву в слово; доповнити речення словом із заданим звуком, записати слова з цим звуком під відповідною буквою.

Після відпрацювання кожного зі змішуваних звуків пере­ходять до другого етапу - їх слухової та вимовної диференці­ації. Диференціація звуків здійснюється в тій самій послідов­ності що і робота по уточненню слухової та вимовної характе­ристики кожного зі змішуваних звуків. Мовленнєвий матеріал включає слова зі звуками, які змішуються у вимові, на письмі та при читанні. Кожний зі звуків у процесі роботи співвідно­ситься з відповідною схемою та буквою. При цьому значне місце займають письмові вправи, які закріплюють диференціацію звуків. До них відносять вправи на списування різного за склад­ністю вербального матеріалу, який містить змішувані фонемог-рафеми, зорово-слухові, слухо-зорові, зорові та слухові диктан­ти самостійне записування назв картинок, складання речень за картинками, складання оповідання за картинкою тощо.

Поруч із корекцією слухового сприймання, велику увагу приділяють розвитку слухової уваги та контролю, мовно-слухової пам'яті у процесі виконання різних вправ та завдань.

Наведемо приклади:

1 Виконання дитиною доручень (інструкцій) з дальшим словесним звітом про їх виконання. Мета цих вправ - привчити дитину вслухатися в мовлення, привертати и увагу до слухової

сторони мовлення.

2 Впізнавання та запам'ятовування слів. Учням пропону­ють підняти руку, якщо вони почують задане слово. Починають І и »боту зі слів, далеких за звучанням та значенням, переходячи

89

на слова, які близькі за звуковим складом або значенням Мо­жуть використовуватися навіть форми одного слова.

3. Оцінювання правильності вимови слів-паронімів. Педа­гог пропонує дітям розглянути малюнки, на яких зображено слова-пароніми, називає їх і просить дітей оцінити правильність його висловів.

Це коза. (Ні, це коса). Це дрова. (Так, це дрова). Це коса. (Ш, це коза). Це трава. (Так, це трава) тощо.

4. Оцінювання правильності вимови слів-назв предметних малюнків.

Педагог пропонує дітям розглянути малюнки. Він називає зображені на них предмети, зумисно спотворюючи вимову од­ного чи кількох звуків, і просить дітей оцінити правильність своєї вимови.

Це шобака. (Ні, це собака). Це суба. (Ні, це шуба). Це рука, (іак, це рука). Спочатку пропонується вимова, яка не є іден­тичною до вади дитини. Інструкція: «Почувши правильну ви­мову плесни в долоні»).

5. Відтворення низки звуків, складів та слів, далеких, а потім близьких за акустичними характеристиками.

При формуванні функції слухового контролю слід врахову­вати той факт, що школярі найбільш вдало здійснюють конт­роль за мовленням педагога, ніж за власним, тому, у першу чер­гу, слід пропонувати їм завдання, при виконанні яких удоско­налюється уміння контролювати та оцінювати чужу правильну і помилкову вимову, яка відрізняється від власної та аналогічна ш, а потім завдання, що вимагають оцінювання результатів влас­ної вимови (методика Є.А.Данілавічюте).

Під час формування правильної вимови слів велику увагу слід приділяти розвитку навичок часткового та повного зву­кового аналізу.

Звуковий аналіз - це розумова та мовленнєва дії, які спря­мовані на визначення кількості та послідовності звуків у слові.

Повноцінний звуковий аналіз стає можливим лише за умов сформованості слухового контролю на фонологічному рівні Передусім це пов'язано з тим, що слуховий контроль забезпе­чує формування фонематичних уявлень (адекватних мовним нормам), з іншого ж боку, контроль зумовлює виявлення будь­

90

яких допущених помилок і їх виправлення самою ж дитиною без допомоги дорослого.

Слід відзначити, що при сформованості чітких, стійких фонематичних уявлень правильний звуковий аналіз стає мож­ливим навіть у дітей з дефектною звуковимовою. Це особливо важливо враховувати, коли з об'єктивних причин процес ко­рекції звуковимовної сторони мовлення не завершився до по­чатку шкільного навчання. Маються на увазі діти з дизартрією, ринолалією, моторною алалією тощо.

Наведемо приклади вправ по формуванню навичок частко­вого звукового аналізу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]