Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

1 Ет. Вступна бесіда, під час якої актуалізуються знання дітей про певну казку, пояснюються незнайомі дітям слова, які зустрічаються у казці.

2 ет. Розповідь вчителем казки з опорою на ілюстративний матеріал.

3 ет. Робота над змістом казки. Прийоми роботи: відповідь учнів на запитання вчителя за змістом казки та за малюнками до казки, розповідь казки за серією сюжетних малюнків, пере­каз змісту казки з опорою на малюнковий план; інсценування або драматизація казки.

Заучування віршів має важливу роль для розвитку усного мовлення та пам'яті. Велика кількість епітетів, синонімів, ме­тафор, порівнянь значно збагачує лексичну семантику учнів, сприяє розвитку образного мислення.

У цей період роботу над віршем доцільно проводити за та­кою методикою:

1. Вступна бесіда за темою вірша.

2. Декламування вірша учителем.

3. Відповіді на запитання за змістом вірша, словникова ро­бота, проговорювання важких за звуковим складом слів.

4. Повторне декламування вірша вчителем.

5. Хорове заучування вірша частинами.

6. Заключна бесіда за змістом вірша.

93

На кожному уроці учитель широко використовує різнома­нітний дидактичний матеріал та ігри. Це можуть бути іграш­ки, муляжі, малюнки на різні лексичні теми. Учні розгляда­ють їх, описують, порівнюють між собою, складають із слова-ми-назвами малюнків речення, відгадують предмети за їхніми характерними ознаками. Застосування ігор та ігрових прийомів на уроках у добукварний період сприяє підтриманню уваги про­тягом уроку.

2. Робота над звуковою стороною мовлення є провідною на цьому етапі у зв'язку з тим, що діти мають неповноцінне загальне звучання мовлення.

Робота над звуками передбачає:

1. Формування правильної артикуляції голосних та приго­лосних звуків.

2. Розвиток слухового сприйманння та мовленнєвого слу­ху; формування навичок диференціації фонем за такими озна­ками: взривні - фрикативні (г - к); глухі - дзвінки фрикативні (с - з); глухі - дзвінки взривні (п - б); тверді - м'які;

Наведемо приклади вправ з розвитку слухової сприйман­ня, уваги та пам'яті:

Виконання учнями доручень, інструкцій. Розвиток умін­ня у словесній формі звітуватися про виконання інструкції. Інструкція промовляється чітким голосом, вчитель при цьому звертається як до всього класу, так і до окремих учнів ( «Андрію, встань; Любо, встань; усі встаньте»).

- Упізнання та запам'ятовування слів, розрізнення їх зву­чання. Вчитель промовляє ряд слів, учням пропонується підня­ти руку, почувши певне слово. Спочатку пропонуються слова, які несхожі за своїм звуковим складом (лялька, ведмедик, м'я­чик, лялька, машина ), потім - слова, схожі за звучанням (муха, вухо, мука, муха, мох, пух).

Підбір малюнків до почутої фрази: Біля річки повзе рак. Квітне в полі гарний мак. На лузі пасеться баран. Мавпа їсть

солодкий банан.

Виправлення мовних недоречностей: Холодно. Вдягни ракетку. Для м'яча візьми жакетку. На конверт наклею маску. На обличчя вдягну марку. Дітлахи зробили нірку. Мишка утікає в гірку.

181

Запам'ятовування рядів слів пропонується учням у виг­ляді гри «Телефон». На дошці виставляються малюнки. Учень стоїть спиною до дошки і слухає слова. Потім він відбирає ма­люнки в тій послідовності, у якій вчитель промовляв слова, що позначають ці малюнки.

_ • Відтворення послідовності простих дій: підійди до столу, візьми книгу, сідай на місце.

Робота з розвитку слухового сприймання та пам'яті посту­пово ускладнюється: збільшується кількість слів, складових рядів та речень для запам'ятовування.

3. Формування у дітей на практичному рівні мовних по-няіпь: «зъук» (голосний, приголосний, дзвінкий, глухий, твер­дий, м'який), «буква», «склад» (відкритий, закритий), «слово», «речення». Діти повинні навчитися диференціювати голосні та приголосні звуки, вміти зі звуків складати слова, виконувати частковий та повний звуковий аналіз слів.

В учнів поступово закріплюється поняття «склад». Гра «Злови склад (звук, слово, речення)» сприятиме формуванню відповідних граматичних понять. Вчитель називає звуки та склади (склади та слова, звуки та слова, слова та речення) та пропонує учням хлопнути у долоні або підняти сигнальну кар­тку, коли зони почують склад (звук, слово, речення).

На відміну від масової школи, коли учні вже на цьому етапі навчання оволодівають складовим аналізом, учні спеціальної школи за цей період вивчають слова такої складності: односкла­дові та двоскладові без закритих складів та збіга приголосних, двоскладові з одним закритим складом (лимон, білка), трьох-складокі із відкритих складів (машина, дерево), деякі слова зі збігом приголосних (балкон, слон). Основними прийомами ово­лодіння вимовою слів нової складової структури виступають такі: відплескування, відстукування, диригування, заучуван­ня слів по складах (із зоровою опорою), складання схем слів.

Учитель широко використовує складові вправи: сприйман­ня та відтворення складових рядів (ста-сто-сту-сти-сте, тпа-тна-тла-тка). Складові вправи підбирають залежно від скла­дової стру стури слів, які вивчають на цьому етапі. Наприклад: йШ-та, та -та. та-та-та. та-та-та і т.д.

Одночасно з поділом слів на склади ознайомлюють дітей із наголосом, вчать їх визначати наголошені та ненаголошені скла­

95

ди підбирати до слів схеми, самостійно складати схеми до зап­ропонованих слів. Наголошені склади виділяються силою голо­су та висотою тону. Учням пропонують виконати такі вправи: її слухайте та плескайте в долоні такі ритмічні малюнки: 1-1,11-1,1-1-1-1; 1-І, 1-ї, 1-І; М, М, 1-І; И-М*І,>І-І.

2) знайдіть наголошений та ненаголошении голосний в складах (учитель промовляє складовий ряд, в якому один із складів виділяє силою голосу): са-со, са-со; да-до-ду, да-до-ду, да-до-ду; та-ло-ну-ми; та-ло-ну-ми; та-ло-ну-ми, та-ло-ну-ми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]