Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

2) Порушення фонематичного слуху, яке проявляється у замінах звуків, близьких за акустичними ознаками;

3) Порушення слухового контролю за власною вимовою, що проявляється у замінах звуків;

4) Порушення фонематичних уявлень, які дорівнюють власній неправильній вимові, що, в свою чергу, проявляється в пропусках та замінах звуків;

5) Недостатня автоматизація вимовних навичок, що призво­дить до різноманітних замін звуків, або до їх відсутності.

86

Порушення інтонаційної виразності мовлення

У дітей спостерігаються порушення процесів сприймання та відтворення інтонаційних структур, що проявляється у такому:

- використанні неправильного наголосу в словах;

- відсутності наголосу;

- труднощах диференціації інтонаційної різниці на прак­тичному рівні;

- замінах питальної інтонації розповідною за умов однако­вої сили голосу;

- перенесенні логічного наголосу на інше слово в реченні;

- відтворенні всіх речень тільки з однією інтонацією;

- спробах необгрунтованого та неодноразового підвищення та зниження сили голосу в межах фрази.

При цьому найбільш збереженою є інтонація питальна та розповідна. Процес слухової диференціації інтонаційних струк­тур видається більш порушеним, ніж процес їх самостійної ре­алізації.

Отже, характерні порушення фонетичної та просодичної сторін мовлення дітей із ТПМ дозволяють визначити основні напрямки спеціальної корекційно-логопедичної роботи. Ця система роботи спрямована на подолання різних за характером вад звукової системи мови у молодших школярів.

4. Завдання та складові частини роботи по формуванню

правильної вимови.

Основною метою розділу програми «Вимова» сформування у школярів чіткого, зрозумілого, виразного мовлення. Така ро­бота здійснюється на спеціальних уроках вимови та індивіду­альних заняттях. Між ними існує тісний взаємозв'язок.

Основними напрямками роботи є такі:

1) формування правильної звуковимови;

2) корекція та розвиток фонематичного сприймання та фо­нематичних уявлень;

3) робота над складовою структурою слів;

4) розвиток інтонаційної сторони мовлення;

5) формування початкових навичок звукового аналізу та

синтезу.

87

Розглянемо їх більш детально. 1- Під формуванням правильної звуковимови розуміють оволодіння правильною артикуляцією звуків у поєднанні з роз­витком слухового (фонематичного) сприймання.

З цією метою використовують вправи на розвиток рухли­вості та чіткості рухів артикуляційного апарату. Саме розвиток кінестетичної та кінетичної основи артикуляц­ійних рухів, їх динамічної координації є одним із важливих завдань як індивідуальних занять, так і уроків вимови. В про­цесі формування правильної артикуляції звертається увага як на кінестетичні відчуття під час правильної вимови, так і на оральнии образ звуків.

Підготовка артикуляції є базою для вимови звуків. Не менш важливим є розвиток фонематичного сприймання, що і вис­тупає наступним завданням корекційної роботи по формуван­ню правильної звуковимови. '

Учителю-логопеду важливо визначити правильну послідов­ність у роботі над звуками під час формування їх нормативної вимови та розрізненні.

. Логопедична робота по уточненню та закріпленню диферен­ціації звуків проводиться з опорою на різні аналізатори (мов-нослуховии, мовноруховий, зоровий та ін.), максимально вико­ристовуючи найціліші ланки, які входять до складу психофізіо­логічної структури процесу вимови. Починають роботу по ди­ференціації звуків, які змішуються у вимові, з опорою на найбільш збережене зорове сприймання, тактильні та кінесте­тичні відчуття (при збереженій звуковимові).

При цьому враховується, що удосконалення слуховимовних диференцировок здійснюється більш успішно в тому випадку якщо воно проводиться у тісному зв'язку з розвитком слухової уваги, мовно-слухової пам'яті, слухового контролю та фонема­тичного аналізу та синтезу.

Логопедична робота, спрямована на диференціацію звуків які змішуються, включає два етапи: на першому етапі у дітей виробляється уміння розрізнювати кожен зі змішуваних звуків окремо. Робота проводить у такій послідовності:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]