Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

6. Навчання мови на основі формування мовних узагаль­нень.

64

Мовні узагальнення, як відомо з психології мовлення, скла­дають основу самостійної мовленнєвої діяльності. У звичайних умовах мовленнєвого розвитку вони виникають, розвиваються і закріплюються завдяки широкій практиці спілкування. їх по­вноцінне формування забезпечується взаємодією у розвитку сприймання, розуміння та продукування мовлення із удоско­наленням пізнавальних процесів.

В учнів, що поступають у спеціальну школу, мовні узагаль­нення або не сформовані або сформовані частково і функціону­ють на дуже низькому рівні. Тому поряд зі створенням умов для максимального збагачення мовленнєвої практики у формі діа­логічного та монологічного мовлення програма виділяє декіль­ка ліній роботи, що забезпечують послідовне утворення в учнів фонетичних, лексичних та граматичних узагальнень.

Наприклад, на уроках вимови послідовно відпрацьовується правильна вимова звуків (фонем), їх автоматизація та диферен­ціація за різними акустико-артикуляційними ознаками, що сприяє формуванню правильних фонематичних уявлень про звуковий склад слова, дозволяє засвоїти складову структуру слова, готує дітей до звукового аналізу.

Формування лексичних понять також передбачає спеціаль­ний відбір матеріалу, але вже на основі не фонетичного, а функц­іонального, змістовно-смислового принципа. Наприклад, орган­ізовується робота над лексико-граматичними розрядами слів (фор­мування понять про частини мови), словами родового значення (посуд, іграшка тощо), похідною лексикою (однокореневі слова, слова з суфіксами та префіксами та відповідні ним поняття).

На уроках української мови засвоюються граматичні зако­номірності, поступово формуються поняття про загальні та част­кові граматичні категорії, відпрацьовуються способи виражен­ня логіко-граматичних значень і відношень у мові.

2. Поруч із зазначеними принципами необхідно звернути увагу на такі методичні принципи організації уроків українсь­кої мови.

1. Учителю, який реалізує завдання корекційно-розвиваю-чого навчання, необхідно знати та розуміти причини труднощів молодших школярів у навчанні.

65

Для того, щоб грамотно організувати навчальний процес, вчи­телю необхідно мати чіткі уявлення про психологію засвоєння знань молодшими школярами, бути знайомим із дослідженнями в галузі педагогічної психології, нейропсихології, дефектології та інших суміжних дисциплін, постійно займатися самоосвітою

2. З метою створення психологічного комфорту та ситуації успіха у навчанні необхідно враховувати та поважати індиві­дуальні особливості дітей.

В.П.Каптерєв писав, що навчання не всесильне, його ре­зультати в багатьох випадках визначаються індивідуальними внутрішніми особливостями кожної дитини, а виховання та навчання нерідко являє собою жорстоку боротьбу проти природ-нього творчого саморозвитку людини та прагнуть втиснути його у певні рамки, вести за шаблоном.

3. Поетапність та логічна послідовність пред'явлення на­вчального матеріалу.

4. Вся діяльність учнів у процесі навчання повинна носити самостійний характер. Суть принципи самостійності полягає в тому, що вчитель ніколи не повідомляє учням у готовому виг­ляді те, до чого вони здатні додуматися самі - він лише підво­дить їх до правильного розуміння.

5. В основу навчального процесу має бути покладена колек­тивна форма діяльності.

Висновки

Досягнення ефективності у корекційно-розвивальній роботі можливе за умов взаємодії всіх учасників педагогічного проце­су і, зокрема, вчителя, логопеда, психолога, шкільного лікаря Діяльність вчителя, логопеда та психолога має багато спільного і спрямована на вирішення навчальних, виховних та корекцій-них завдань. у 4

Єдність підходів логопеда і вчителя до мовленнєвої роботи з учнями, наступність у вимогах до учнів, а також до змісту та методів корекщйної, навчальної та виховної роботи комп­лексність та багатогранність засобів розвитку мовлення та усу­нення його недоліків, використання провідного виду - навчаль­ної діяльності - запорука успіху в логопедичній роботі.

66

Основними концептуальними підходами, які визначають зміст взаємодії вчителя, психолога і логопеда, комплексність корекційно-розвивальної роботи з учнями, подолання та попе­редження у них шкільної дезадаптації є такі:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]