Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

2. Завдання по вивченню мови як шкільного предмета.

Робота педагога лише тоді стане ефективною та матиме ко-рекційно-розвиваючий характер, який попереджує або сприяє подоланню шкільних кеблагополучь, коли він зуміє постійно та цілеспрямовано ставити перед собою та дітьми конкретні зав-

29

дання. З уміння поставити стратегічні, тактичні та част­кові завдання власно і починається професіоналізм учителя. Лише повсякденно усвідомлюючи та обдумуючи питання: «На­віщо я це роблю?» - вчитель зможе досягти того, щоб кожне навчальне завдання або вправа стало інструментом впливу на дефіцітні функції або операції. І не просто інструментом, а інструментом, підібраним правильно.

Мета та завдання бувають різних рівнів. Перед учитетем та учнями стоять неоднакові завдання. Вчитель націлений на роз­виток та виховання дітей у процесі передачі їм певного обсягу знань про рідну мову та на формування умінь користуватися цими знаннями в житті. Мета учня - усвідомити багацтво та граматичний лад рідної мови та навчитися використовува­ти мову та мовлення в процесі своєї життєдіяльності.

Усвідомлення та постановка педагогом мети дозволяє відпо­вісти на питання: навіщо я це роблю? Ці цілі слугують основою для виділення та визначення задач, які показують, що треба робити для досягнення успіхів у навчанні.

Метою спеціальної організації процесу навчання мови у дітей з ТІШ є формування у них мовлення як повноцінного засобу спілкування і знаряддя мислення, а також створення передумов для вивчення української мови як предмета та інших основ наук навчального плану в обсязі програми неповної се­редньої загальноосвітньої школи.

У процесі спеціального навчання мови відбувається розви­ток пізнавальної діяльності (сенсорики, предметно-практично­го, наочно-образного та абстрактного словесного мислення) у тісному зв'язку з корекцією та формуванням мовлення, вихо­ванням наукового світогляду учнів.

Навчання української мови в спеціальній школі має чітко ви­ражену практичну спрямованість. Починаючи з 2-го класу і ово­лодіння мовою, і його вивчення об'єднуються в єдиний процес, який створює міцну базу для всебічного розвитку учнів, підготов­ки їх до життя та праці, подальшого підвищення їхнього освітньо­го та культурного рівня, до опанування певною професією.

Така постановка мети спеціального навчання мови перед­бачає її реалізацію не тільки на спеціально організованих за­няттях та у зв'язку із проходженням програми з української

ЗО мови, але й у процесі всієї навчально-виховної роботи у школі (на предметних уроках навчального плану, в позаурочний час).

Досягнення основної мети стає можливим лише за умов ви­рішення конкретних завдань, таких як:

1. Розвиток розуміння зверненого до дітей усного мовлення. Починається така робота з навчання розумінню звертань

учителя до класу та окремих учнів, поданих у вигляді прохань, наказів, завдань та доручень. На початкових етапах від дітей не вимагають відповідних мовленнєвих реакцій. Розуміння сприй­нятого контролюється правильністю їх виконання. Мовленнє­вий матеріал інструкцій, прохань та доручень поступово уск­ладнюється (від одноступеневої до двох-, трьохступеневої інструкції). Таким чином в учнів накопичується певний слов­никовий запас.

2. Формування активного усного мовлення відбувається паралельно з розвитком його розуміння. Ступінь самостійності мовленнєвого висловлювання може бути різним (відображені повтори; відповіді на запитання з додаванням одного слова; скла­дання речень за опорними словами). На початковому етапі ро­бота спирається на унаочнену ситуацію (ситуаційне мовлення), поступово переходячи до спілкування з опорою на попередній мовленнєвий досвід дитини, на контекст (контекстне мовлен­ня). Послідовно переходять до розгорнутих висловлювань. Слід враховувати ступінь складності певного типу та форми мовлен­ня для дітей. Спочатку переважно розвивають розмовне (діало­гічне мовлення), поступово переходячи до формування усного та писемного описово-розповідного (монологічного) мовлення.

Основою всієї цієї роботи є навчання розумінню та побудові речень, спочатку наказових, потім розповідних та питальних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]