Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

4. Зміст та методика корекційної логопедичної роботи над словом на уроках рідної мови у спеціальній школі.

Слово являє собою єдність лексичного значення та звуково­го оформлення. У процесі мовленнєвого спілкування слово може позначати якесь цілісне значення (слово-речення), а також може бути компонентом смислової структури (слово у струк­турі багатослівного речення).

Якщо на уроках грамоти важливо сформувати у дітей орієн­тацію на звукову форм слова, на слово як елемент мовної (мов­леннєвої) дійсності, то на уроках розвитку мовлення основна увага приділяється формуванню значення слова. Основними напрямками цієї роботи є: уточнення значення слова, фор­мування структури значення слова, організація семантич­них полів,розвиток синтагматичних та парадигматичних зв'язків слова.

Розглянемо більш детально зміст роботи з кожного напрямку.

1 Напрямок. З метою формування структури значення сло­ва можна використати такі завдання:

1. Назвати одним словом предмети (за малюнками або на слух).

2. Із запропонованих малюнків назвати лише ті, які можна назвати одним словом (наприклад, взуття).

3. Відібрати предмети, які можна назвати одним словом.

4. Додати малюнки або слова, яких не вистачає (однієї логіч­ної групи).

5. Продовжити рід слів, наприклад: а) яблуко, персик, гру­ша...; б) ранок, день ...; в) зима, весна...; г) червоний, зелений, ...; д) круглий, овальний, ...тощо.

6. Доповнити слова за аналогією. Наприклад: сукня - одяг, мак - ...; або навпаки: одяг - сукня, квіти - ....

7. Відгадування загадок із назвою узагальнюючих понять та декількох диференціальних ознак предмета. Що це? Овоч, круглий, червоний, смачний.

8. Відгадування загадок із називанням частин предмета. Наприклад: Що це? Кабіна, кузов, фари, колеса.

9. Відгадування загадок на узагальнюючі слова із називан­ням функціонального призначення, місцезнаходження, ситу­ації, в якій найчастіше знаходиться предмет (ростуть на грядці

111

на городі, використовуються в їжі; як назвати одним словом те, що ми вдягаємо на тіло, голову, на ноги).

10. Назвати предмети однієї логічної групи за однією озна­кою. Наприклад, червоний овоч - помідор, буряк, редиска; гір­кий овоч - ...

11. Назвати зайвий предмет або слово.

А) Відібрати зайвий малюнок або слово, яке не належить до певної логічної групи. Наприклад: тарілка, чашка, каструля, шафа.

Б) Відібрати зайвий малюнок або слово в межах однієї гру­пи предметів з метою закріплення зв'язків між назвою предме­та та його ознаками. Наприклад: яблуко, банан, лимон, слива (зайве слово «яблуко», оскільки воно кругле, а інші фрукти овальні); лимон, слива, банан (зайвий лимон, бо він кислий, а інші фрукти солодкі).

12. Пояснити значення слів, що означають предмети: А) Шляхом називання узагальнюючого поняття,

Б) За допомогою називання узагальнюючого поняття та ди­ференціальних ознак предмета, які відрізняють його від інших предметів певного роду (стілець - це меблі, зі спинкою, на ньо­му сидять).

13. Диференціація схожих узагальнюючих слів (овочі -фрукти, ягоди - фрукти, одяг - головні убори тощо).

У мовленні значення слова завжди розглядається у кон­тексті мовленнєвого спілкування. Тому важливо формувати саме цей компонент значення слова. Наприклад: від поданих сло­восполучень утворити антонімічні словосполучення:

- холодний день, а як сказати навпаки? (теплий день);

- холодна вода в річці, а як сказати навпаки? (тепла вода);

- холодна вода в чайнику, а як сказати навпаки? (гаряча вода);

- холодне серце, а як сказати навпаки? (гаряче серце). Виконання таких завдань одночасно сприятиме формуван­ню як антонімічних відношень, так і семантичних полів.

Одним із напрямків корекційної роботи по формуванню структури значення слова є робота над багатозначністю сло­ва, робота над словами-омонімами.

Розглянемо приклади таких завдань.

112

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]