Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

1. Огляд історії методів навчання грамоти.

В історії навчання молодших школярів читання та письма використовувались різноманітні методи. В основу їх класифі­кації було покладено два критерії: 1) мовна одиниця, що лежить воснові навчання грамоти (звук, буква, склад, слово); 2) про­відний прийом роботи у процесі оволодіння грамотою (аналіз чи синтез). Аналіз передбачав поділ мовної одиниці слова на склади, складів - на звуки і букви. Синтез вимагав поєднання звуків або букв у склади, складів - у слова. Як правило, ці два методи використовувались паралельно, були взаємопов'язана ми між собою.

_ За першим критерієм виділяються методи: буквоскладаль-нии, звуковий, складовий, метод цілих слів.

За другим критерієм методи діляться на аналітичні, синте­тичні, аналітико-синтетичні.

Суть буквоскладального та складового синтетичного методів полягала в тому, що учень механічно зазубрював букви або склади та поєднував їх у слова.

Метод цілих слів передбачав запам'ятовування шляхом зорового сприйняття форми слів без поділу їх на склади та зву­ки і букви. у

У сучасній методиці навчання грамоти дітей із ТПМ іноді застосовується складовий синтетичний метод та метод цілих слів під час навчання дітей із різними сенсорними порушеннями (сенсорною алалією) у зв'язку із неможливістю на початкових етапах навчання оволодіти умінням виділяти звуки з мовлен­нєвого потоку та синтезувати їх у слова. Від глобального читан­ня поступово переходять до читання звукового аналітико-син-тетичного. Однак провідним методом у сучасній методиці нав­

148

цаїшя грамоти учнів із ТПМ є звуковий аналітико-синтетич-КИЙ метод.

2 Звуковий аналітико-синтетичнии метод навчання гра­моти полягає у використанні різноманітних прийомів звуково­го аналізу та синтезу з метою підготовки учнів до самостійного читання та письма складів і слів.

Основоположником звукового аналітико-синтетичного ме­тоду був К.Д.Ушинський. Цей метод був прийнятий замість діючих до нього буквоскладального, складового, звукового ана­літичного та звукового синтетичного. Великою заслугою К Д Ушинського було те, що згідно з його методом процесу чи­тання та письма, тобто букварному періоду, передувала ціла система звукових аналітико-синтетичних вправ. Він стверджу­вав що свідомо читати і писати може тільки той, хто зрозумів звуко-складову будову слова. Дитина повинна зрозуміти, що слова називають не тільки предмет, але й звучать, складаються зі звуків. К.Д.Ушинський вказував на те, що необхідно «при­вчати увагу дитяти зупинятись на словах і звуках, які їх скла­дають» . Ним були розроблені прийоми звукового аналізу та син­тезу, до яких він відносив такі: ' _ . .

а) виявлення заданого звука у словах; б) добір учнями слів із заданих звуків; в) поділ слів на склади і складів на звуки; г) ут­ворення слів зі звуків; д) різноманітні перетворення слів.

З часів К.Д.Ушинського звуковий аналітико-синтетичнии метод удосконалювався його послідовниками: В.І.Водовозовим, Д Т Тихоміровим, В.П.Вахтьоровим,В.О.Фльоровим, Д.Б.Ьль-коніним та іншими. Вони значно доповнили систему вправ, змінили порядок проходження букв, ввели роботу з розрізною азбукою. Завдяки цьому методу діти з перших кроків навчання мови мали одержати можливість оволодіти на мовному матері­алі усіма розумовими діями, ознайомитися зі звуковими оди­ницями мови (лінійними-звуками, складами; нелінійними наголосом, інтонацією), необхідними не тільки для початково­го навчання читання і письма.

Процес навчання грамоти за звуковим аналітико-синтетич-шш методом будується на таких теоретичних засадах:

Предметом читання є зашифрована буквами звукова мате­рія мови; букви є лише посередниками. Основними ж мовними одиницями є звуки.

149

Початкові фонетичні уявлення і поняття учні повинні одер­жувати в результаті активних спостережень над звуковими явищами мовлення.

Букварному періоду повинен передувати період практич­ного засвоєння системи мови, протягом якого формується умін­ня свідомо виконувати аналіз слова, яке звучить.

Не володіючи уміннями виділити звуки зі слова, назвати їх послідовність, учні не зможуть у процесі письма підібрати і правильно застосувати для них відповідні буви. Без цих нави­чок неможливо не тільки опанувати грамоту, але й мову в ціло­му. Без формування навичок звукового аналізу навчання гра­моти стає майже неможливим. Звідти випливає провідний прин­цип звукового аналітико-синтетичного методу навчання гра­моти: під час формування у дітей початкових умінь читання та письма слід іти від звука до букви. Це означає, що перед озна­йомленням дитини з буквою необхідно навчити її виконувати різні_ вправи на вимову, розрізнення звуків; аналітико-синте-тичні дії зі звуком, який ця буква позначає. Звук має правиль­но вимовлятися учнем, впізнаватися на слух у різних позиціях виділятися зі слів, синтезуватися з іншими звуками в склади звукосполучення та слова.

У сучасній методиці навчання грамоти принцип « від звука до букви» реалізується двома шляхами:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]