Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

4. Побудова спеціального навчання мови у відповідності до найбільш загальних закономірностей розвитку мовлення в нормі.

Дослідженнями розвитку мовлення у дітей встановлені певні закономірності (поетапність, розвиток мовлення у зв'яз­ку з різними видами діяльності, послідовність в оволодінні ти­пами та видами мовлення, поступовий перехід від ситуативних до контекстних форм спілкування, первинність навичок розу­міння мовного матеріалу по відношенню до його активного ви­користання в мовленні).

Вчитель спеціальної школи у своїй практичній роботі пови­нен намагатися враховувати ці закономірності. Б.М.Гріншпун так формулює цю важливу вимогу до побудови спеціального навчання мови: «.. .моделювання онтогенезу під час формуван­ня мовлення у моторних алаліків не передбачає сліпого копію­вання всього шляху розвитку мовлення в нормі з його деталя­ми. Завдання полягає в урахуванні основних закономірностей цього шляху, в орієнтуванні на ключові ланки, якими детермі­нується розвиток системи».

5. Формування і корекція мовлення на основі встановлен­ня взаємозв'язку між фонетичним, лексичним та граматичним компонентами мови.

63

Цей принцип, обумовлений Р.Є.Лєвіною, витікає з розумін­ня мови як структурно-системного утворення. Саме тому в ро­боті з розвитку та корекції мовлення слід завжди відображати системні відношення, які існують між фонетикою, лексикою та граматикою. Наприклад, успіхи в оволодінні лексикою по­зитивно впливають на засвоєння фонетичної сторони мовлен­ня. Засвоєння граматичної будови сприяє як уточненню і роз­ширенню значень слів, так і вдосконаленню фонематичного слуху та звуковимови.

Якщо засвоєння системно-структурних відношень за умов нормального розвитку мовлення забезпечується практикою спілкування, то у спеціальному навчанні слід створювати умо­ви, щоб допомогти дитині встановити у своєму мовленні сис­темні відношення, наприклад, між зміною звучання та лексич­ним значенням, між зміною граматичної форми та звуковими, граф ічними показниками, які при цьому використовуються. В більш широкому значенні ці умови виступають як принцип особ­ливого відбору та розташування мовного матеріалу, завдяки чому забезпечуються найбільш легкі умови для оволодіння сис­темою мови. Програма з української мови передбачає тісний взаємозв'язок та правильне поєднання формування правильної вимови, навчання грамоти та розвитку мовлення. Так, протя­гом навчання грамоти поруч із розвитком навичок звуко-букве-ного аналізу та синтезу, велика увага приділяється формуван­ню морфологічних узагальнень, що, в свою чергу, готує дітей до засвоєння правил правопису. Засвоєння ж правопису слів за морфологічним принципом стає можливим лише за умов вста­новлення зв'язків з роботою над лексикою, словотворенням та вимовою. Тому необхідно забезпечувати розвиток у дітей прак­тичних умінь у підборі споріднених слів, а також умінь у галузі наголоса та звуко-буквеного аналізу.

Таким чином, увага вчителя на уроках повинна звертатися на всі мовні компоненти в мовленні дітей незалежно від того, за яким розділом програми проводиться заняття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]