Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

2. Першочергове забезпечення практичного засвоєння уч­нями мови як засобу спілкування і знаряддя пізнавальної діяльності (комунікативний принцип).

Цей принцип витікає з провідної мети спеціального навчан­ня - формування мови як засобу спілкування. Конкретне вира­ження він знаходить у тому, що у спеціальному навчанні мова засвоюється в процесі її вживання та користування нею з метою спілкування (безпосереднього та опосередкованого у вигляді читання і письма), та надбання знань про навколишній світ.

Визнання домінуючої ролі семантики на уроках розвитку мовлення (від змісту до мовної форми його вираження) є одним із проявів цього принципу.

Словесне оформлення думки здійснюється в різних синтак­сичних формах, тому навчання мови за принципом мовленнє­вого спілкування зробило необхідним прийняти синтаксичну основу для систематизації мовного матеріалу. Це виражаєть­ся в тому, що дітей з перших днів навчають розуміти, а потім використовувати різні синтаксичні моделі, при цьому велику увагу приділяють роботі над словосполученням як будівельним матеріалом речень.

Завдання розширення мовленнєвої практики спілкування розуміють не тільки як розвиток діалогічного та монологічного мовлення учнів. Великого значення набувають й інші види мов­леннєвої практики, особливо заняття з розвитку лексико-гра­матичної будови мови, на яких у дітей формуються мовні уза­гальнення, що, в свою чергу, прискорює весь процес мовленнє-го розвитку, сприяє корекції мовленнєвих вад.

61

Комунікативна функція мови може бути засвоєною тільки в єдності з пізнавальною, оскільки мова виникає і розвивається під впливом процесів та функцій психіки і сама під час цього розвитку здійснює регулюючий, зворотній вплив на мислення, пам'ять, уявлення та сприймання, емоційно-вольову сферу. Саме тому спеціальне навчання мови за змістом та методами будується так, щоб забезпечувалось формування вказаних зв'язків.

Здійснення в спеціальній школі мовленнєвого режиму як системи єдиних вимог учителів, вихователів до мовлення ді­тей, є одним із шляхів, що ведуть до збагачення практики спіл­кування в різних видах та організаційних формах (на всіх уро­ках, індивідуальних заняттях та в позаурочний час).

3. Взаємозв'язок у реалізації завдань формування в учнів мовленнєвого спілкування, корекції мовлення дітей та навчан­ня їх української мови як предмета.

_ Чей припцип вступає в силу по мірі створення у дітей хоча б мінімальної мовленнєвої бази - елементарних навичок спілку­вання. Формувати у дітей знання про мову неможливо, якщо вони практично не володіють мовленням. Використанню ж мов­ного матеріалу у спілкуванні (наприклад, ведення розмови на якусь тему) повинна передувати корекційна робота над фоне­тичною та змістовною стороною цього матеріалу. Разом з тим деякі елементарні знання про мову сприятимуть удосконален­ню мовленнєвих навичок, а остаточна корекція мовленнєвих прушень буде досягатися саме у спілкуванні з опорою на свідо­мий контроль за власним мовленням.

Кожний із напрямків має свою специфіку, використовує в своєму арсеналі різні прийоми та методи навчання. Наприк­лад, розділи роботи «Формування граматичної будови мови» та «Граматика і правопис» побудовані по-різному. У першому з них граматичний матеріал розташований за функціональним принципом, у другому - за формальним. Заняття з вимови про­водяться зовсім не так, як уроки по вивченню елементарних відо­мостей з фонетики. На уроках вимови основна увага приділяєть­ся розвитку сприймання та формуванню навичок правильної вимови звуків, складів, слів, у дітей формують практичні на­вички правильного усного мовлення завдяки системі вправ. На

62

уроках по вивченню основ фонетики, спираючись на навички правильної вимови, з дітьми організовують спостереження за особливостями звуків (голосні, приголосні, дзвінкі, глухі, тверді, м'які та ін.), їм допомагають зробити узагальнення за проведеними спостереженнями, оформити ці узагальнення в мовних термінах та визначеннях, з'ясувати практичну зна­чущість набутих знань (правопис, орфоепія).

Необхідність диференційованого підходу до різних на­прямків роботи з навчання мови не суперечить принципу дот­римання єдності, а передбачає його. Так, на уроках граматики продовжується удосконалення граматичної будови мови. Корек­ція помилок вимови, читання, письма є обов'зковим компонен­том діяльності вчителя на будь-якому уроці української мови (під час розвитку практичних навичок, і під час оволодіння знан­нями).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]