Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

1. Зовнішня сторона:

а) число букв та число звуків;

б) наявність чи відсутність спільної частини (кореня);

в) елементи складу слова (наявність префікса, суфікса, за­кінчення, однакові вони чи різні);

73

г) позиція наголосу (падає на одну і ту ж морфему чи на різні). Граматична сторона:

а) на яке питання відповідають слова;

б) якою частиною мови являються;

в) у якій граматичній формі представлені (число, рід, відмінок, відміна та ін.).

Внутрішня сторона - порівнюється семантика слів. У початковій школі спочатку з'ясовується лише дві позиції ~ кількість звуків (букв) та наявність спільної частини. Потім, у процесі ознайомлення дітей із граматичними категоріями, число позицій поступово збільшується - поступово додається питання та приналежність до слів-предметів або слів-дій та оз­нак предметів, місце наголосу, число, рід тощо.

Співставляючи слова, необов'язково їх порівнювати за всіма позиціями. Учитель може вказувати ті позиції, за якими необ­хідно зробити порівняння (залежно від мети уроку).

У спеціальній методиці навчання мови учнів із ТПМ немож­ливо застосовувати будь-який метод у чистому вигляді, зважа­ючи на особливості мовленнєвого та психо-фізичного розвитку молодших школярів. Методи застосовують в єдності.

Кожний метод має свою структуру і передбачає викорис­тання різних прийомів, тобто тих конкретних шляхів застосу­вання методу, якими оперує вчитель, щоб навчити дітей.

На уроках української мови у спеціальній школі для дітей із ТПМ доречні як загальнодидактичні, так і частковометодичні прийоми. Із загальнодидактичних досить ефективними вияв­ляються прийом демонстрації (таблиць, схем, портретів, ма­люнків), аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення. Широко використовують такі прийоми, як мовний розбір (частковий та повний; звуковий, морфологічний, синтаксичний та ін.), спи­сування, переказ прочитаного тощо. Особливе місце у навчанні дітей із мовленнєвими вадами належить ігровим прийомам, особливо в період навчання грамоти.

Засобами навчання різних категорій дітей виступають усне та письмове мовлення, наочний матеріал, технічні засоби.

Незавжаючи на те, що існує різниця у застосуванні методів, прийомів та засобів навчання у спеціальній та загальноосвітній

74

школі, неправильно поділяти їх на загальні та спеціальні. Ра­зом із тим вчитель має враховувати специфіку навчання.

Так, писемне мовлення у спеціальній школі є не тільки предметом оволодіння, а й дидактичим засобом, який несе важ­ливу корекційну функцію у формуванні усного мовлення, а та­кож мовлення в цілому та словесно-логічного та абстрактного мислення. Наочні засоби, поруч із використанням їх з метою ілюстрації матеріалу, у значно більшій мірі застосовуються для забезпечення реальної основи під час семантизації лексики, речень, тексту та підведення дітей до наочно-дійових, образ­них, а потім і словесно-понятійних узагальнень.

Метод бесіди (особливо на початкових етапах навчання) мо­дифікується так, що в процесі його використання стає необхід­ним введення писемного мовлення та наочних засобів. Учитель чітко відбирає мовний матеріал своїх запитань, пояснень, ство­рює найбільш сприятливі умови для контролю за сприйманням його мовлення учнями тощо.

Ігрові методи навчання у спеціальній школі також мають свою специфіку. Так, якщо у масовій школі використання гра­матичних та лексичних ігор має на меті урізноманітнити види занять, підвищувати інтерес до них, то у спеціальній школі вони є ефективним способом формування мотивів мовленнєвої діяль­ності, спрямованих на розширення мовленнєвої практики спілкування, на усвідомлення значень слів, відношень між ними.

Методи, які використовуються у спеціальній школі, умов­но можна поділити на 2 групи. До першої групи входять методи, що сприяють формуванню та корекції мовлення учнів (наприк­лад, методи та прийоми формування правильної звуковимови, прийоми формування лексичного складу та граматичної будо­ви мови). До другої групи слід віднести методи, які застовують-ся під час вирішення тих самих завдань, що вирішуються у ма­совій школі. До них належать такі: методи вивчення грамати­ки, фонетики, правопису (спостереження за мовним матеріа­лом, його аналіз, порівняння з метою підведення дітей до розу­міння граматичних закономірностей, до усвідомлення орфо­графічного правила, метод роботи з підручником, самостійне виконання вправ та ін.).

75

Лекція 8.

Тема: Організація навчально-виховного та корекційного процесу в школі для дітей з ТІШ (1 год.) План

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]