Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

2) Практичної, яка пропонує конкретні методи, прийоми навчання і розкриває механізм впровадження їх у життя шко­ли, тобто становить «технологію» учительської праці.

11

Теоретичні засади методики і конкретні способи викла­дання формуються у шкільній практиці. На ній же вони пере­віряються й апробуються. Це вказує на тісний зв'язок теорії та практики.

Коло питань, які цікавлять спеціальну методику мови, не обмежується лише знанням специфіки навчання дітей. Саме тому вчителю спеціальної школи необхідно знати основні зав­дання, які стоять перед методикою навчання рідної мови в ма­совій школі. Вони полягають: по-перше, у вивченні законо­мірностей навчання мови, встановленні закономірних зв'язків між об'єктом вивчення (українською мовою як шкільним пред­метом), діяльністю вчителя та учнів; по-друге, у встановленні на основі цих закономірностей нормативних вимог до навчаль­ної діяльності вчителя (методів, засобів, прийомів).

2. Предмет та завдання спеціальної методики мови.

Розробка теоретичних основ спеціальної методики мови ви­магає з'ясування її предмета, завдань та методів дослідження.

Основним завданням спеціальної методики мови є розроб­ка системи навчання в спеціальній школі, що включає всі ком­поненти педагогічного процесу: завдання, зміст, організацію, методи, прийоми навчання.

У літературних джерелах достатньо висвітлено окремі ме­тодики, такі як навчання вимови (Г.А.Каше, М.А.Савченко), грамоти (Г.А.Каше, О. Л.Жильцова, Л.Ф.Спірова, Р.І.Шуйфер), читання (Т.О.Алтухова, С.Ф.Іваненко); матеріали психолого-педагогічних досліджень процесу формування та розвитку ус­ного та писемного мовлення (А.С.Винокур, Р.І.Лалаєва, Р.Є.Лєвіна, Ї.М.Прищепова, О.М.Російська, І.М.Садовнікова, Є.Ф.Соботович, В.В.Тарасун, М.В.Шевченко, Г.В.Чиркіна, Н.О.Чевельова, Н.В.Чередніченко та ін.).

Розробка принципових питань побудови методичної систе­ми формування мовлення на початковому етапі навчання в спе­ціальній школі представлена у монографії Л.Ф.Спірової.

Науково-методичні статті, методичні посібники відобража­ють досвід роботи вчителів цього типу шкіл (Т.П.Бессонової, Г.Й.Блінової, Т.В.Шчугіної, Л.М.Єфіменкової, А.В.Ястребової та ін.).

12

У 2003 році Міністерством освіти і науки України була зат­верджена програма з української мови для початкової ланки навчання (1-4 класи).

Разом із цим слід відзначити, що й досі учні спеціальних шкіл навчаються за підручниками та посібниками для масових шкіл; не розроблені навчальні програми з рідної мови для учнів середніх та старших класів; недостатньо розроблено спеціаль­ну методику навчання граматики та синтаксису, орфографії та розвитку зв'язного усного та писемного мовлення, особливо у 5-9 класах. Це свідчить про те, що на сьогодні ще не існує цілісної системи навчання рідної мови у спеціальній школі для дітей із ТПМ. Отже, розробка системи навчання рідної мови в спеціальній школі продовжується.

Предметом дослідження спеціальної методики мови є про­цес оволодіння українською мовою учнями із ТПМ в умовах спеціальної школи. В центрі її уваги лежить навчання рідної мови дітей з різними мовленнєвими вадами.

Навчальний процес у спеціальній школі принципово відрізняється від навчального процесу в масовій школі. Це, в першу чергу, проявляється в його закономірностях. Ці законо­мірності обумовлені психологічними, мовними та дидактични­ми факторами.

Поява мовленнєвого недорозвинення розглядається на фоні загальних закономірностей розвитку мовлення. Наприклад, формування орфографічних умінь та навичок закономірно за­лежить від низки факторів:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]