Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

IV. Дослідження графомоторних навичок.

13.1. Графічні проби.

13.2. Проби на оптико-кінетичну організацію рухів (прак-сис пози).

Інструкція: Доторкнутися великим пальцем правої руки до середнього пальця і т.д. (пальчикова гімнастика).

13.3. Проби на динамічну організацію рухів. Інструкція: Повтори серію з трьох рухів («Пальчики віта­ються», «Кулак-ребро-долоня»).

V. Знання букв, уміння позначати певний звук відповід­ною буквою та писати букви.

VI. Дослідження навичок читання та розуміння прочита­ного.

VII. Уміння списувати друкований текст та копіювати сло­ва, записані рукописними літерами.

VIII. Дослідження умінь диференціювати такі поняття, як «звук», «буква», «слово», «речення».

IX. Розвиток короткочасної мовно-слухової пам'яті.

2.1. Запам'ятовування та відтворення ряду складів та слів (кількість елементів у ряду поступово збільшується).

Інструкція: «Уважно послухай слова, запам'ятай їх і по­втори в такій самій послідовності: квітка, річка, дошка, хмара, стіл, школа».

2.2. Запам'ятовування та відтворення пар слів. Інструкція: Уважно послухай і запам'ятай пари слів, по­втори їх:

Курка - яйце Жук - крісло

Ножиці - різати Небо - рак Лялька - гратися Риба - пожежа Учень - школа Дерево - корова

2.3. Запам'ятовування та відтворення речень (від 2 до 5-7 слів).

Інструкція: Послухай речення, запам'ятай та повтори: Діти несуть квіти. Діти несуть чудові квіти. Діти несуть до школи чудові квіти.

177

2.4. Запам'ятовування та відтворення двох, трьох пар ре-

Інструкція: «Послухай речення і повтори».

Спочатку пропонують відтворити пару простих за будовою речень Потім - пару простих поширених речень, які пов'язані між собою за змістом. Речення третьої пари - прості, поширені речення, які не пов'язані між собою за змістом.

1. Мама готує вечерю. Яскраво світить сонце.

2. Сьогодні йшов рясний дощ. Завтра в лкі буде багато грибів.

3. Машина зупинилася біля нового будинку. На лісовій галявині ростуть чудові квіти.

Розглянуті вправи та завдання можна пропонувати дітям як на уроках, так і під час індивідуального обстеження. Отримані результати аналізуються логопедом та вчителем, визначаються основні напрямки корекційної роботи та здійснюється вплив на ті психічні функції та операції, порушення яких зможе викли­кати труднощі в оволодінні навичками письма та читання.

3. Основними напрямками навчальної та корекційної ро­боти в підготовчий період навчання грамоти учнів спеціаль­ної школи є такі:

1) розвиток усного мовлення учнів;

2) робота над звуковою стороною мовлення;

3) розвиток зорово-просторового сприймання;

4) підготовка руки до письма. Розглянемо зміст кожного напрямку роботи.

1. Розвиток усного мовлення дітей є першочерговим зав­данням цього періоду навсіх уроках, передбачених навчальною програмою. Зважаючи на особливості мовленнєвого розвитку першокласників із ТПМ, навчальна та корекційна робота має спрямовуватися на формування та розвиток усіх компонентів мовленнєвої діяльності та розвиток основних функцій та видів мовлення. Учнів слід привчати слухати і розуміти мовлення учителя, учнів, інших співрозмовників; чітко та правильно відповідати на запитання, спонукати до самостійної постанов­ки запитань, а також правильно, логічно та послідовно вислов­лювати власні думки.

178

Основним методом розвитку усного мовлення у цей пері­од є бесіда. Тематика бесід має бути близькою, цікавою та дос­тупною для учнів. Наприклад: «Я і моя сім'я», «Як я відпочи­вав влітку», «Мій день», «Мої улюблені іграшки та розваги», «Моя школа та клас», теми про школу, пори року, свята, прави­ла поведінки та інші. Широко застосовуються бесіди за ілюст­ративним матеріалом «Букваря», на основі спостережень та ек­скурсій, виконаної роботи, за змістом переглянутих фільмів, прослуханих оповідань, казок. У процесі проведення бесід роз­ширюється та уточнюється словник дітей, формуються почат­кові уміння самостійно будува.и речення, різні за метою вис­ловлювання. Під час проведення бесід важливим моментом є правильна постановка учителем запитань.

У цей період навчання широко використовується розповідь учителя, яка супроводжується показом та ілюстрацією предметних та сюжетних малюнків, заучування коротких віршів, чистомовок, загадок, інсценування знайомих дітям казок «Колобок», «Ріпка», «Рукавичка», складання розпові­дей за серією сюжетних малюнків.

Основним видом мовленнєвого матеріалу є тексти різних жанрів: казки, прислів'я, приказки, загадки, лічилки, скоро­мовки, науково-популярні статті, розповіді. Вони відображають різні стилі мовлення: художній, розмовний, науковий, публі­цистичний, діловий.

Найважливішим завданням добукварного періоду та ефек­тивним видом роботи над розвитком усного мовлення є навчан­ня учнів будувати речення, спираючись на різні види наоч­ності (живі об'єкти, муляжі, предметні, сюжетні та сери пред­метних та сюжетних малюнків, діафільми, образна наочність). Ефективними прийомами формування у дітей самостійних висловлювань є такі:

- називання предмета (Хто (що) це? Це дівчинка. Це сонце);

- розгляд його та називання ознак, дій, різних сторін жит­тя та функціонування об'єкта або предмета (Діти граються. Сон­це світить);

- складання простого усного опису об'єкта або предмета (Дівчинка прокидається, встає, застеляє ліжко, вдягається, снідає, іде до школи). Складанню таких речень передує попе­редня робота за серією малюнків (ст. 8 «Букваря»).

92

- складання речень і зв'язного висловлювання за сюжет­ною картиною (У їдальні (ст. 10 «Букваря»), «Відпочинок у сі­мейному колі» (ст. 12). Спочатку учні розглядають картину, відповідають на поставлені вчителем запитання, які розкрива­ють зміст картини, а потім самостійно розповідають цей зміст;

- малювання предмета за трафаретом або самостійно. Поруч із формуванням умінь самостійно складати речення

за зображувальною наочністю ефективними видами роботи над розвитком усного мовлення учнів є аналіз текстів казок, зау­чування віршів, відгадування загадок,робота з дидактичним матеріалом та ігри.

Читання казок доцільно поєднувати із роботою над лексич­ними темами. Так, казку «Колобок», «Про котика та півника» - із закріпленням знань про диких тварин, «Ріпка» - із темою «Овочі».

Методика роботи над казкою в добукварний період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]