Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
cherednichenko.rtf
Скачиваний:
1435
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
8.03 Mб
Скачать

1. Буква на позначення складу з одного голосного звука (око, Іра).

2. Злиття приголосного (твердого або м'якого) з голосним, що може збігатися зі складом (сама, липа) або становити його частину (мак, рак, крупа).

3. Решта букв у структурі складу на позначення приголос­них звуків, що стоять за межами злиття, причитуються до ньо­го. Спосіб читання слова за таким методом можна зобразити так: су-м-ка, кі-ш-ка, Ми-ко-л-ка.

Якщо в учнів масових шкіл спосіб читання не по складах, а по роздріблених одиницях читання, основою яких є злиття пг, п'г, що спостерігається переважно на початкових етапах навчан­ня читання, то для учнів із ТПМ такий спосіб читання надовго залишається провідним, оскільки він повністю відповідає при­родному вимовлянню слова в повільному темпі. Спосіб уповіль­неного вимовляння збігається із пропонованим методичним прийомом прочитування слів зі збігом приголосних (к-ра-н, т-ра-к-то-р). Причому, як свідчить багаторічний досвід учителів, такий спосіб первинного читання слова не позначається на ро­зумінні його значення. Слово фонетично не розсипається на роз­різнені звуки, як при побуквеному читанні, а зберігає до певної міри своє звукове оформлення. Інтервали між складом і звуком поступово скорочуються так, що учні згодом переходять до чи­тання поскладового та цілими словами (односкладових слів).

193

На уроці велику увагу слід приділяти різноманітним ви­дам читання: голосному і напівголосному (пошепки), читан­ню ланцюжком. Протягом другої половини навчального року та наступних періодів навчання необхідно практикувати само­стійне напівголосне читання слів, словосполучень та речень з метою вироблення в учнів самостійності та техніки читання. При цьому вчитель обов'язково в індивідуальному порядку здійснює контроль за правильністю читання.

Досить корисним є прийом оцінювання правильності чи­тання певного учня іншими учнями класу та виправлення по­милок, яких він припустився шд час читання.

Зразок виразного читання віршованих та художніх прозо­вих творів вчитель має подавати сам або використовувати для цього технічні засоби навчання.

Робота над реченням - його аналізом та читанням - займає провідну роль на уроках грамоти. Діти вчаться поділяти речен­ня на слова, складати прості речення зі слів. Серйозна робота проводиться над семантикою речень, їх структурою, граматич­ними зв'язками, які існують між словами, інтонаційним офор­мленням та правилами написання речень.

Значна увага приділяється орфографічній пропедевтиці. Вчитель під час читання привертає увагу учнів до звукового та граматичного оформлення слів. Формування спрямованості ува­ги відбувається на всіх рівнях (фонетичному, морфологічному та граматичному). Наведемо приклади завдань такого характеру. Вправа 1.

Вчитель пропонує учням прочитати пари слів-паронімів і визначити, чим вони відрізняються. Причому увага учня звер­тається на відміну не лише у лексичному значенні, а й фоне­тичному оформлення слів (коза - коса, лак - рак, зуб - суп кішка - діжка). '

Вправа 2.

Вчитель пропонує учням прочитати слова-пароніми та підібрати до них малюнки. Наприклад: сапка, зуб, мишка, шап­ка, коси, суп, миска, кози таін.

Вправа 3.

Вчитель пропонує учням прочитати слова, в яких пропуще­на остання або перша буква, та додати відповідний звук у слово.

194

Наприклад: со...(м, н), бегемо...(т), коз...(а), крокоди...(л), сло...(н),ло...(сь), (к)...ріт, (м)...ак, (с)...мак, (с)...тілтощо.

Школярі вчаться визначати у словах наголошені и ненаго-лошені голосні.

Висновки

До закінчення букварного періоду навчання учні повинні:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]