Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глобальна економіка Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
653.82 Кб
Скачать

Передмова

Дисципліна «Глобальна економіка» є важливою складовою економічної науки, а також передумовою успішної діяльності кожного господарюючого суб’єкта, важливою функцією ефективного управління й знаряддям контролю за раціональним і економічним використанням ресурсів, розвитком господарських процесів та їх результатами.

Однією з основних умов реалізації визначених пріоритетів є підготовка кваліфікованих фахівців для роботи у сфері економічної діяльності. Даний посібник з дисципліни «Глобальна економіка» дає змогу студентам набути знання щодо становлення глобальної економіки, потенційних можливостей розвитку національних економік в умовах глобалізації, а також визначити ефективні стратегії для реалізації цих можливостей.

Навчально-методичний посібник підготовлено відповідно до програми навчальної дисципліни «Глобальна економіка» для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра за галуззю знань 0305 - Економіка та підприємництво спеціальності 8.03050401 - Економіка підприємства, 8.03050501 - Управління персоналом та економіка праці, 8.03050801 - Фінанси і кредит, 8.03050802 - Банківська справа, 8.03050803 - Оподаткування.

Навчально-методичний посібник «Глобальна економіка» призначений допомогти у вивченні дисципліни, наочно розкрити зміст термінології глобалізацій них процесів, сутність їх методів і методології.

Матеріали посібника систематизовано у два розділи:

У першому розділі «Становлення глобалістики, формування її методологічної і теоретичної бази» розповідає про концепції глобалізації як зміни форми історичного процесу, етапи становлення глобалістики та її методологічної бази, визначені особливості глобальних економічних проблем, протиріччя, які відображають їх сутність в сучасних умовах розвитку. Матеріал структуровано за програмою вивчення дисципліни в розрізі окремих тем.

У другому розділі «Сучасна система світової економіки та перспективи її глобального розвитку» дозволяє виявити основні форми та напрями міжнародної глобалізації, стратегію економічного розвитку України на сучасному етапі.

Лаконічність і доступність наведеного матеріалу дозволить без будь-яких зусиль усвідомити проблемний характер окремих положень. Матеріал, викладений у посібнику, дозволить активізувати пізнавальну діяльність при вивченні дисципліни, вивільнити час для практичної підготовки.

  1. Програма навчальної дисципліни

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Глобальна економіка» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра галузі знань 0305 - Економіка та підприємництво спеціальності 8.03050401 - Економіка підприємства, 8.03050501 - Управління персоналом та економіка праці, 8.03050801 - Фінанси і кредит, 8.03050802 - Банківська справа, 8.03050803 - Оподаткування.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є відносини між суб’єктами глобального бізнесу, що визначається специфікою, закономірностями та тенденціями сучасних економічних трансформацій.

Міждисциплінарні зв’язки: вивчення змісту дисципліни базується на знаннях менеджменту, міжнародної економіки, міжнародної економічної діяльності України, міжнародних фінансів.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

Змістовий модуль 1. Становлення глобалістики, формування її методологічної і теоретичної бази

Змістовий модуль 2. Сучасна система світової економіки та перспективи її глобального розвитку